Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)Ölbey Irén Általános Iskola OM:033479
4495. Döge, Osváth tér 6.
06-45-450-413 - sulidoge@gmail.com
Intézményvezető: Agárdy Sándor
Intézményvezető-helyettes: Józsi Barnabás


 

MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS

ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 

 
 


Ma 2019. december 11., szerda, Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 134 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa311
mod_vvisit_counterTegnap411
mod_vvisit_counterEzen a héten1064
mod_vvisit_counterMúlt héten2762
mod_vvisit_counterEbben a hónapban4195
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10143
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató824878

Az elmúlt 20 percben Online: 8
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2019 dec., 11

Iskolai hírek

Tanévnyitó ünnepség, emléktábla avatás

Záró sajtóközlemény

A Kisvárdai Tankerületi Központ az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül a „Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése a köznevelés rendszerében” tárgyú felhívásra, EFOP-3.2.5-17-2017-00002 azonosító számmal támogatási kérelmet nyújtott be, melyet megnyert és megvalósított.

A pályázat projektzáró sajtóközleménye a https://kk.gov.hu/kisvarda címen illetve az iskola honlapján

(http://sulidoge.hu/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=28&Itemid=36) megtekinthető.

Tanévkezdő információk

Reményik Sándor: Csipkebokor

Most láthatod a természetben!

Az ugarcsiga

Gyermekkoromban májusi, júniusi esős napokon óriási –talán  több ezer egyedből álló csoportjaiban is megfigyelhető volt ez a  csigafaj. A kert alatti ördögcérnás bozótosban lépten nyomon látható volt. Sokáig azt hittem ez az éti csiga. Valójában Európa legnagyobb házas csigájától, az éti csigától jóval kisebbre nő. Megyénk szinte minden területén találkozhatunk vele még ma is. Számuk azonban a gyomírtók és a rovarölőszerek használata miatt erősen lecsökkent. Négy éves korában éri csak el az ivarérettséget, s addig a pici csigákra számtalan veszély leselkedik. Nagysága és színezete alapján is könnyen elkülöníthető az exportcikknek számító és sajnos, ezért szintén egyre gyérülő nagytermetű éti csigától. Az ugarcsiga  25-35 milliméter közötti nagyságú, s többnyire piszkosfehér vagy szürkés árnyalatú a mészháza. Domboldalakon, füves réteken, gazos fasorokban, kertekben, nedves árkokban, töltésoldalakon találkozhattok vele. Mészházán nincsenek minták, csak halványan kidomborodó bordácskák. A fagyok elmúltával bújik elő téli, földalatti rejtekeiből. Egy-egy májusi, júniusi zápor után szinte hemzsegnek a talajon. Ekkorra esik ugyanis párzási időszakuk. Fehér színű, aprócska gyöngyökhöz hasonló petéit néhány centis, maga vájta gödörbe helyezi. Az ugarcsiga különböző növényi anyagokat fogyaszt. Ősszel többször is megfigyeltem, amint kettétört burgonyán lakmározott vagy féltucatnyi csiga. Tél közeledtével a földbe vagy vastag avarréteg alá húzódik, s háza bejáratát vékony mészlapocskával betapasztja. Ha találkoztok vele, amint kimért lassúsággal halad útján, ne lépjetek rá oktalanul – csupán az „erősebb” jogán. Tiszteljétek benne az élőlényt! Hazánkban védett állat, melynek 5-ezer Ft az eszmei értéke. A természetes bozótosok, gazos nedves árkok meghagyásával remélhetőleg nem  kell tartanunk  további  rohamos megfogyatkozásától. ( agárdy s)

További cikkeink...