Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)Ölbey Irén Általános Iskola OM:033479
4495. Döge, Osváth tér 6.
06-45-450-413 - sulidoge@gmail.com
Intézményvezető: Agárdy Sándor
Intézményvezető-helyettes: Józsi Barnabás


 

MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS

ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 

 
 


Ma 2020. július 13., hétfő, Jenő napja van. Holnap Örs és Stella napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 109 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa20
mod_vvisit_counterTegnap538
mod_vvisit_counterEzen a héten558
mod_vvisit_counterMúlt héten3527
mod_vvisit_counterEbben a hónapban6031
mod_vvisit_counterA múlt hónapban13582
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató914970

Az elmúlt 20 percben Online: 12
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2020 júl., 13

Iskolai hírek

Nagy Milán fotói

Nagy Milán 8. osztályos tanuló kitűnő tájképei és halfajokról készült fotói.Gratulálunk!

Ovisuli

Régi hagyomány iskolánkban, hogy az első osztályosok beiratkozása előtt, játékos foglalkozások keretében bemutatjuk a gyerekeknek és a szülőknek iskolánkat. Az idei rendezvényre sajnos sok lázas beteg gyerek nem tudott eljönni. A beiratkozó létszám a szülői vélemények alapján várhatóan 20 fő körül fog alakulni. A hitoktatás lehetőségéről is tájékoztatást kaptak a lelkészektől a jelenlévő szülők, majd Szabó Katalin tanítónő matematika, Agárdy Sándor tanár úr játékos egészségtan, Bárány Kristóf tanár úr vidám táncórai illetve Vincze Katalin tanárnő kreatív kézműves foglalkozásokkal varázsolták el a gyerekeket és a kedves szülőket.
Köszönjük az óvónénik, a szülők és persze a sok-sok ügyes kis leendő elsős megjelenését és aktív közreműködését. Várunk mindenkit az áprilisi beiratkozáskor és persze a szeptemberi tanévkezdéskor! "Együtt Vagyunk Döge!" Együtt vagyunk Ölbey Irén Általános Iskola!"

Agárdy Sándor intézményvezető

Az első bizonyított előfordulása a málnavörös kutyaszömörcsögnek

 

Felső-Szabolcsban találták a ritka gombafajt!

 

ÍRTA ÉS FÉNYKÉPEZTE: Ifj. AGÁRDI SÁNDOR középiskolai tanár, Szent László Katolikus Középiskola, Kisvárda

 

Az akkor még ismeretlen gombafajról szóló bemutatást iskolánk honlapján 2019. július 31-én olvashattuk. Az azóta eltelt időszak során sikerült pontos meghatározással megoldani ezt a „rejtélyt”.

A múlt év július 27-én a kora délutáni órákban Tornyospálca község Jéki-szélén, pontosabban a Kotyor és a Páskom között található körülbelül húszéves fehér nyáras erdőben nyárfa-érdestinóru (Leccinum duriusculum) gomba fotózására készültünk. A kutatónap előtt bőséges eső áztatta a vidéket. A sok csapadék és a meleg ellenére az érdestinóruból – ki tudja miért – csak öt-tíz elöregedett termőtestet találtunk. Már visszafelé tartottunk a Kotyor nevű régi vízállás és disznólegelő felől, amikor az erdő szélén, a második sor nyárfa alatt – néhány lépésnyire a tarlóföldtől – feltűnő, sőt, „ijesztő” jelenséget figyeltünk meg.

Az egyik korhadó, karvastagságú nyárfa tövében furcsa élőlény hívta fel magára a figyelmet. A közepesen napsütötte részen kissé meggörbült, vöröses-fehéres, ujjszerű gombák voltak láthatók. A terület talaját a népnyelv úgynevezett „hideg fődnek” mondja.

Szürke agyagtalaj váltakozik itt a barna erdőtalaj kisebb foltjaival. A környező szántóterületek színükben is jól mutatják az egykori vízállásfoltok kiterjedését. Nem lehetett nem észrevenni. Szinte az egész aljnövényzet barnás-zöldes-sárgás volt a már lehullott nyárlevelektől és az elszáradt egérárpa szalmájától, viszont a száraz fa tövében az öt ceruzavastagságú „valami” látványa nem hagyott nyugodni.

A magammal vitt fényképezőgéppel több képet is készítettem. Azt már láttam, hogy valamiféle gomba (szömörcsögféle) lehet, de biztosat csak hazaérve, a határozás során próbáltam mondani. Kiderült, hogy valóban szömörcsögöt találtunk. Ezt egyébként már a kellemetlen dögszaga is elárulta, amint az objektívvel fölé hajolva jól érezhettem. Nagyobb, akár arasznyira is megnövő rokona, a homoki szömörcsög (Phallus hadriani) a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola rózsakertjének egyik érdekessége volt azokban a napokban.

Amikor megbeszéltem a látottakat másokkal is, és a képekkel több gombász szakember is találkozhatott, ők úgy vélték: feltehetően valami ritkaságot leltünk. A talált gomba makromorfológiai jegyei alapján az látszott valószínűnek, hogy a ritka – igen sokak által (általam sem) –, eddig még nem látott elegáns kutyaszömörcsög (Mutinus elegans) vagy a hazánkban eddig még nem talált málnavörös kutyaszömörcsög (Mutinus ravenelii) került elő, bár a csak szakemberek által elvégezhető pontosabb vizsgálatok még hátravoltak.

Mindenesetre órák múlva visszamentünk a megtalálás helyszínére, és bizonyító példányként néhányat begyűjtöttünk a forróságban már fonnyadó termőtestekből. Édesapám és jómagam is évek óta járjuk és fotózzuk a természetet, de most találkoztunk először ehhez hasonló különleges lénnyel. A fa tövében még több, úgynevezett boszorkánytojást (a gomba zárt, fiatal termőtestét) is felleltünk az avarban. Ezekből a hófehér kis labdákból bújik majd ki a gomba 5-8 centiméter magas, ceruzavastag termőteste.

A vizuális megfigyelés nem volt elégséges a faj pontos meghatározásához, ezért kértünk segítséget a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen Dima Bálint gombataxonómustól. A hozzá elküldött szárított anyag molekuláris filogenetikai vizsgálata egyértelműen igazolta, hogy a faj valóban a málnavörös kutyaszömörcsög. A szakértő abban is megerősített bennünket, hogy ez a példány a faj első hazai bizonyított előfordulása. Az alábbi cikket elküldtük a Természet Búvár lapnak is, ahonnan szakvéleményt kértek hazánk egyik legnagyobb szaktekintélyétől.  Dr . Rimóczi Imre professzor úr szaklektori véleményét ez úton csatolom.

"A küldött fotók valóban a Mutinus ravenelii fajt mutatják. Agárdi Sándor  részletes és szakszerű leírása teljesen illeszkedik a fajhoz. A molekuláris  vizsgálat már szinte csak egyféle túlbiztosítása a véleménynek. Gratulálok Agárdi Tanár Úrnak a ritka szerencséjéhez, és ahogyan ezt a szerencsét kezelte. További sok hasonló sikert kívánok Tanár Úrnak, nagy örömöt jelentene számomra, ha egyszer együtt dolgozhatnánk nyírségi terepen."

Tavaszváró dekoráció

Az első osztályosok tavaszváró dekorációja.

Gratulálunk!

A Bendegúz Gyermek -és Ifjúsági Akadémia biológia tantárgyi tudásbajnokságán Zakor Réka, Kovács Vivien és Oláh Dóra Napsugár 7. évfolyamos tanulók arany oklevél minősítést értek el a tanév első félévében. Felkészítő nevelő: Agárdy Sándor.

(jbb)

 

További cikkeink...