Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2021. január 25., hétfő, Pál napja van. Holnap Vanda és Paula napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 169 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa187
mod_vvisit_counterTegnap410
mod_vvisit_counterEzen a héten187
mod_vvisit_counterMúlt héten2784
mod_vvisit_counterEbben a hónapban9797
mod_vvisit_counterA múlt hónapban13977
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató999299

Az elmúlt 20 percben Online: 9
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2021 jan., 25

Iskolai hírek

Tanévkezdési információk

A tanévkezdéssel kapcsolatos információk elolvashatók ITT

Az iskolánk járvánnyal kapcsolatos megelőzési terve és eljárásrendje megtekinthető ITT

Apró fejlesztések az iskolakertben

Az elmúlt napokban jelentősebb változásokat hajtottunk végre az iskolakertünkben. A túlnőtt fákat visszavágtuk (fél napig tartott s újabb fél napig az elhordás). Új magaságyás készült, melybe fokhagymát vetettünk. A régebbi ágyásokba karalábé, borsó, fekete retek került. A dendrológiai kertet az önkormányzat segítségével sikerült széppé tenni. Néhány fotó az elvégzett apró munkákról. (as)

Meglepő felfedezés

Évtizedek óta kutatom lakóhelyem, s már közel 10-éve Döge és környékének élővilágát. A nyáron csak az ízeltlábú fajok határozása már megközelítette az 500 fajt! Ezt csak afféle tudományos hobbiként végzem, senki nem kért fel rá, s még nincs vége.  Bár rég óta keresem, de sohasem leltem a nyomára az egyik legszebb lepkénknek a kis és nagy színjátszó lepkének. Az elmúlt hetek forróságában most két helyről is sikerült bizonyítani jelenlétét. Dögében a Szebecse-érben a sárga aranyvessző dzsungelében láttam elröppenni egy igen mozgékony példányt. Gyógynövénygyűjtők vágták s rakták kocsira a sűrű virágtömeget. Onnan repült fel. Fotót azonban nem tudtam készteni róla.  A fiam még aznap Tornyospálcán  a Jéki széli tarlóföldön is talált egy sajnos már elpusztult példányt. Erről fotót is készítettem. A többi felvételt Danku János készítette szintén Tornyospálcán a Kotyor nevű pangó vizes területen, néhány évvel ezelőtt. Azóta nem látták, vagy csupán elkerültük.

A kis színjátszó lepke nem gyakori látvány. Ritkasága miatt védelem alatt is áll. Természetvédelmi értéke 10-ezer Ft!

A lepke elülső szárnyának hossza 3,2–3,5 centiméter. A nagy színjátszólepkéhez (Apatura iris) nagyon hasonló, de megkülönbözteti a két pótlólagos szemfolt az elülső szárny felső oldalán és a kifelé irányuló éles fog hiánya a hátulsó szárny fehér középszalagján. A hímek szárnya éles ibolyás vagy kékes interferenciaszínnel csillog. Ha megfelelő szögbe fordítjuk elénk tárul a fotókon is látható csodás látvány. Mintha egy trópusi pillangó lenne.

A kis színjátszólepke erdőszéleken, meszes talajú elegyes erdők tisztásain, erdei patakok mentén és különösen folyók, tavak menti fűz–nyár ligeterdőkben él. Sajnos eddig csak feltételeztem Döge füzeseiben is a jelenlétét, de megfigyelni, fotózni nem sikerült. Főleg nyárfák kicsorgó nedveit szívogatja, de állati ürülékeken is sokszor megjelenik a leírások szerint.
A síkságokon két, a hegyvidéken évi egy nemzedéke fejlődik ki – utóbbi esetben júniustól augusztus végéig repül. Ez a nemzedék tűnt fel most nekünk is. A hernyója áttelel. Az áttelelés előtt és után is nyár és fűzfákon él.

A bemutató végére egy felhívás. Van még néhány nap a szünidőből. Aki lefotózza, s a képet a megtalálás helyével együtt bemutatja, értékes könyvajándékban részesül!

(Agárdy Sándor)

Kedves Gyerekek! Tisztelt Szülők!

A tanévkezdéssel kapcsolatban hiteles információkkal a 2020. augusztus 28-án tartott intézményvezetői értekezlet után pontos válaszokkal tudok majd szolgálni.

Kérem megértő türelmüket! Figyeljék iskolánk honlapját!

 

Köszönettel s megértésüket kérve:

Agárdy Sándor intézményvezető

Megújult névtábla

Közel 10-év után megújult iskolánk főbejárati névtáblája. 2011-ben Belinszky József készíttette a színes táblákat az iskola, az ifjúsági ház és az óvoda bejárati részeire. Az időjárás hatásainak kitett feliratok közül az Ölbey Irént ábrázoló kép sajnos szinte teljesen kifakult. Egy alkalommal a szélvihar is megrongálta, sőt többször jégeső is verte.
Az iskolakezdés előtt Belinszky József újra vállalta a névtábla elkészíttetését. Ez alkalommal is Kótics Ferenc kisvárdai grafikusművész volt az alkotó. Egy, a költőnőt ábrázoló fotó felhasználásával teljesen új nagyméretű képet szerkesztett.

Augusztus 11-én a délutáni órákban a helyére került a megújult falitábla. Ez úton is köszönjük mindkettőjüknek! A szintén megkopott betűk újrafestését is elvégezzük a szeptember elsejei tanévnyitóig. ( agárdy s)

További cikkeink...