Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 


 

 

 

 

 

 


Ma 2017. október 17., kedd, Hedvig napja van. Holnap Lukács napja lesz.

Felhasználói menü

Ki olvas minket?

Oldalainkat 53 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa150
mod_vvisit_counterTegnap511
mod_vvisit_counterEzen a héten661
mod_vvisit_counterMúlt héten1790
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5614
mod_vvisit_counterA múlt hónapban12203
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató527334

Az elmúlt 20 percben Online: 8
A te IP címed: 54.225.47.94
,
Mai dátum: 2017 okt., 17

Iskolai hírek

Átalakult a kőzettani ösvény

Közel egy hónapi munka után szinte teljesen megújult az iskola belső udvarán található kőzettani oktató ösvényünk. Az itt kiállított több mint 150 db ásvány és kőzet számozása a kemény tél miatt teljesen megsemmisült, így majdnem az egész gyűjteményt újra kellett határozni. Különösen az üvegekben tárolt apró ásványok számozása vált használhatatlanná. A gyűjteményen ugyanis sokáig jó félméteres hófúvás is volt, majd a jeges eső okozott benne kárt. No de mindez már a múlté.... A korábbi elrendezéstől eltérően a falra is kikerültek a legfontosabb kőzetek felírásai, s a kerti sétány is új köntöst kapott. Évente 5-10 alkalommal van lehetőség a környezetismeret, a természetismeret, valamint a földrajz és történelem órákon a kövekkel való ismerkedésre. Ezen kívül szakköri órákon, de szünetekben is kijöhetnek ide a tanulók. Soha nem történt rongálás!!! Új elemként bekerült a gyűjteménybe a dögei lápok gyepvasérce valamint a 9 méter mélyről felszínre hozott "löszbaba" mészkonkréció is. (as)

Védett lepkék fotósa

Rendes Dominika 6. évfolyamos tanuló igencsak nyitott szemmel jár a természetben. A napokban mobil telefonjával két védett lepkefajt is sikerült lefényképeznie. Az egyik a kis pávaszem (Saturnia pavonia) Döge lápvidéki részein fordul elő, s bizony elég ritkának számít. Magam is mindössze egy elpusztult példányával találkoztam három évvel ezelőtt az iskola kövezett udvarán. A védett lepke eszmei értéke 10.000 Ft. A másik lepke egy igazi repülő ékszer, s bár védett s eszmei értéke 2000 Ft, mégsem tartozik a ritkán látható fajok közé. A nappali pávaszem (Aglais io) kerti virágokon, érő gyümölcsökön figyelhető meg leginkább a meleg napfényes órákban. Gratulálunk Dominika!

(Agárdy S.)

Az alsó tagozat kirándulása Kassán

2017. május 19-én reggel, verőfényes napsütésben indultak el a dögei alsósok Kassára. Apró fennakadások miatt 11 órára értünk a Szent Erzsébet Székesegyházhoz. A hatalmas, impozáns épületben suttogva, meghatódva nézelődtek a gyerekek. Annál jobban felszabadultak a zenélő szökőkút láttán, amiben kicsit fel is frissültek a közel 30 fokos melegben. A felfrissülést egy nagy adag fagyi is segítette. Délután 2 órára értünk a hegyekkel körülölelt állatkertbe, ami a dínóparkot is magába foglalja. Csodálatos élményt nyújtottak a gyerkőcöknek a hatalmas morgó, mozgó dinoszauruszok. Felszabadultan, csillogó szemmel rohangáltak egyiktől a másikig. Jó ötlet volt kimerészkedni határainkon túlra is.
Köszönet a gyerekeknek, Anikó, Erika, Marianna és Kati tanító néniknek, és persze sofőrünknek, Macsu Jancsi bácsinak!

Szónokné Vincze Katalin munkaközösségvezető

Egy csónakban "eveztünk"

Mivel a Föld napi kerékpártúra a rossz időjárás miatt sajnos elmaradt, kárpótlásként a Rétközi tónál tölthettek egy napot a 6. évfolyam tanulói, Lippai Zsolt osztályfőnök vezetésével.
Kerékpárral mentek ki a tó kikötői részéhez, ahol mentőmellényben, elektromos meghajtású csónakokban az egykori Fejér-tó közepéig csobogtak. Közben vízimadarakat fotózhattak és a tó növényivel ismerkedhettek. Sokan itt láttak először sulymot és hínáros békeszőlőt. A kikötő menti fákra "B" és "C" típusú madárodúkat is kihelyeztek. A kitűnő időben lebonyolított program közös szalonnasütéssel ért véget. (as)

Erdei iskolában jártunk

Iskolánk negyedikesei Horváthné Banu Erika tanítónő és Agárdy Sándor igazgató úr vezetésével a Ricsikai erdő állat és növényvilágával ismerkedett erdei iskolai program keretében.
Az 500 éves kocsányos tölgyig vezető homokúton sok-sok élőlényt ismertünk meg. Ezt aztán a 5-6 fős törzsekben kartonlapokra fel is dolgoztunk. Finom volt a tízórai és az ebéd is. Köszönjük Purné Szabó Anikó és a sok-sok, kiszállításban és hazautazásban segítő szülő közreműködését. Egy igen tartalmas napot töltöttünk az erdőben. Mint ahogy igazgató bácsi mondta "egy nap az erőben, erdőnyi könyvvel ér fel!". Valóban így éreztük valamennyien. Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Titka Hanna és Fekete Gina Kira 4. osztályos tanulók

További cikkeink...