Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)Ölbey Irén Általános Iskola OM:033479
4495. Döge, Osváth tér 6.
06-45-450-413 - sulidoge@gmail.com
Intézményvezető: Agárdy Sándor
Intézményvezető-helyettes: Józsi Barnabás


 

MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS

ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 

 
 


Ma 2020. szeptember 23., szerda, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 183 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa17
mod_vvisit_counterTegnap337
mod_vvisit_counterEzen a héten1109
mod_vvisit_counterMúlt héten3088
mod_vvisit_counterEbben a hónapban8442
mod_vvisit_counterA múlt hónapban13913
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató948207

Az elmúlt 20 percben Online: 6
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2020 szept., 23

Iskolai hírek

Tájékoztatás!

Óriásira nőtt pitypang

Ugyan ki ne ismerné a közismert gyermekláncfüvet (Taraxacum officinale) melyet szinte egész évben megtalálunk kertekben, udvarunk gyepszőnyegében, gyümölcsösökben. Gyógynövényként sokféle betegségre használják ma is. Mélyre nyúló karógyökere miatt szinte kiirthatatlan. Az élni akarás, az alkalmazkodás csodás példája lehet az a pongyola pitypang növény, melyet sűrű málnabokor közepén fedeztem fel vasárnap délután . A sárga pitypangvirág feltűnően kandikált ki a fénybe, a burjánzó málnalevelek közül. Mérőszalagért és fényképezőért mentem, s először a kissé hajlott de erős szárú növény hosszát mértem meg. Ekkor 78-cm volt a magassága. Levettem a tövéről, majd a hosszú levelek közül is levágtam egyet. Ennek 70-cm volt a hosszúsága, s szélessége háromszor akkora volt mint normál fényben és konkurencia nélkül növő társainak. A virágos szárat és levelet egy drótról lecsüngetve újra megmértem, és lefotóztam. A levél változatlan hosszúságot mutatott, de a virágfejecskével a föld felé néző kissé kiegyenesedő szár ekkor 80-cm- volt . (agárdy s)

Dögei Tanköteles Korú Gyermekekért Közalapítvány

Oláh Dóra Napsugár 7. osztályos tanuló fényképei

Új gombafajok jelentek meg a füvészkertben

A hosszúra nyúlt tavaszi szárazság után végre megérkezett a rég várt májusi eső. Iskolánk füvészkertjében az elmúlt napokban két újabb -eddig még itt nem látott gombafajt sikerült lefotózni. Az egyik a seregesen megjelent tövisaljagomba (Entoloma clypeatum). Ez a faj ehető. Illata kissé fűszeres. Érdekes helyen a szalmabála hagymaágyásban jelent meg.
A másik- általam még máshol sem látott faj az egyébként közönségesnek mondható homoki papsapkagomba (Helvella monochella). Az egyébként mérgező gomba a kis kerti tó partján bújt elő a földből, egy kerti tintagomba közelében. Erről a furcsa alakú gombáról több fotót is készítettem. (agárdy s)

További cikkeink...