Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2018. december 13., csütörtök, Luca és Otília napja van. Holnap Szilárda napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 66 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa48
mod_vvisit_counterTegnap406
mod_vvisit_counterEzen a héten1210
mod_vvisit_counterMúlt héten3602
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5579
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10242
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató678168

Az elmúlt 20 percben Online: 10
A te IP címed: 54.227.31.145
,
Mai dátum: 2018 dec., 13

Iskolai hírek

Kompetenciafejlesztés másképpen

Az erdei iskolában tanult, s csoportközi kapcsolatokra kidolgozott ismereteikről adhattak számot a hatodik osztályosok természetismeret órán. Az erdő életközösségének néhány tagból álló táplálékláncáról már tanultak. A szélesebb összefüggések megértése érdekében az osztályteremben került sor arra a tanórára, ahol játékosan, de a lényeget kiemelve hálóztuk be az osztálytermet. A kooperatív tanulási technika egyik kiválóan alkalmazható lehetősége vált valóra. Az erdő élőlényeinek (a termelő és fogyasztó illetve lebontó szervezetek fajai) neveit megkapva megkezdődött a táplálékhálózat kiépítése. Az óra végére egy nagy pókhálóhoz hasonló vörös fonaltömeg jött létre.
Lehetőség volt komplementer ismeretanyag megtanítására is. A kauzalitás mellet a fajismeret bővítése is feladata volt az órának. Erről készültek a következő képek. (as)

Izraeli vendégek jártak iskolánkban

Izraelből, annak is legnagyobb városából Tel-Avivból érkeztek a vendégek iskolánkba. Avinoam Rosen ügyvéd és fia Yair rövid sétát tett intézményünkben. Mindent megnéztek amit az idő rövidsége alatt lehetett. Avinoam felesége is pedagógus, (informatika szakos) így különösen érdekelte őket az iskola infrastruktúrája. Mivel Yair egy kibucban dolgozik (mezőgazdasági szövetkezeti közösség), a füvészkertünk növényfajaival, a tanítás módszertanával kapcsolatban tett fel számtalan kérdést. A PET-palack sátrat és a magas ágyásos burgonyatermesztést hazaérve mindenképpen megvalósítják saját kertjükben. Több gyerekkel is elbeszélgettek angolul. Szabóné Balogh Erika tanárnő aztán mindent pontosan elmondott angolul. Vilmán László ezt a biológia teremben tovább bővítette. Elmondta miért szeret ide járni, s hibátlan angolsággal bemutatta a szaktanterem tárgyait is. Az iskolából Tornyospálcára vezetett az útjuk ahol az izraelita temetőben emlékeztek meg imáikkal itt nyugvó őseikről.
Ezt követően a Szent László Katolikus Középiskola természettudományi laboratóriumát keresték fel. Kedden Kisvárdán vesznek részt egy holokauszt megemlékezésen majd ezt követően a debreceni repülőtérről utaznak haza. (as)

Lábita bábszínház

Csernik Szende székely népmeséket hozott könyvtárunkba. Az előadás rendkívül szívet melengető, a gyerekekhez és a felnőttekhez egyaránt közel álló, felemelő volt. Elmondható ez a témáról és az előadásról is. Mindannyiunkat magával ragadott az az ízes székely beszéd, ami az előadót jellemezte. Bármikor szívesen látnánk újra.

Józsiné Sárdi Éva tanárnő

Erdei iskolában járt a hatodik osztály

Az elmúlt hétvégén bár fagyosan kezdődött a reggel, hiszen a Ricsikai László-tanyán mínusz 2-fokot mutatott a hőmérő, de egy kiadós gyalogtúra után már lekerültek a pulóverek. A Nap is kisütött, sőt igencsak befűtött délre. A bőséges, roppanós virslis reggelit követően több kilométer gyaloglás után meghódítottuk az erdőt. Közben a négy törzs tagjai mindent összegyűjtöttek amit a természet elengedett. Szedtek madártollakat, őszi leveleket, virágokat, terméseket. Közben egy domb megmászásában is jeleskedtek, ahol egy borzvárat is felfedeztünk. Megvizsgáltuk a fenyvesek aljnövényzetét, sőt a vastag tűlevél szőnyeget is elemeztük. Közben kétéltűeket, hüllőket és sokféle madárfajt is megfigyelhettünk. A legnagyobb számban a keresztes pókok voltak. Lépten-nyomon beleakadtunk a hálóikba. Az 500 éves kocsányos tölgy tanúfánál az erdő történetével is megismerkedtünk. Visszaérve a táborhelyre rövid pihenő után elfogyasztottuk a finom ebédet, majd megkezdtük a gyűjtött anyag feldolgozását. Mind a négy törzs fegyelmezetten és nagy-nagy szakmai érdeklődéssel dolgozott. A focizásra már sajnos kevés idő jutott. A gyűjteményeink az iskolai folyosón megtekinthetők. Kitűnő nyár végi időben,  jó hangulatban töltöttük el az erdei iskola tervezett programját. ( as)

Mesefigurák őszi termésekből

Révész Mia Vivien 3. osztályos tanuló, az őszi termésekből gyűjtött kollekciójából készített kreatív mesefigurákat.

A mesék világába varázsoló termésbábok között megtalálhatjuk az unikornist, a kutyát, valamint az őszi avarba téli álomba szenderülő sünit is.

Gratulálunk Miácska!

(as)

További cikkeink...