Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)Ölbey Irén Általános Iskola OM:033479
4495. Döge, Osváth tér 6.
06-45-450-413 - sulidoge@gmail.com
Intézményvezető: Agárdy Sándor
Intézményvezető-helyettes: Józsi Barnabás


 

MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS

ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 

 
 


Ma 2020. november 28., szombat, Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 173 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa124
mod_vvisit_counterTegnap388
mod_vvisit_counterEzen a héten2336
mod_vvisit_counterMúlt héten3423
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11666
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11983
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató974526

Az elmúlt 20 percben Online: 3
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2020 nov., 28

Iskolai hírek

Apró fejlesztések az iskolakertben

Az elmúlt napokban jelentősebb változásokat hajtottunk végre az iskolakertünkben. A túlnőtt fákat visszavágtuk (fél napig tartott s újabb fél napig az elhordás). Új magaságyás készült, melybe fokhagymát vetettünk. A régebbi ágyásokba karalábé, borsó, fekete retek került. A dendrológiai kertet az önkormányzat segítségével sikerült széppé tenni. Néhány fotó az elvégzett apró munkákról. (as)

Meglepő felfedezés

Évtizedek óta kutatom lakóhelyem, s már közel 10-éve Döge és környékének élővilágát. A nyáron csak az ízeltlábú fajok határozása már megközelítette az 500 fajt! Ezt csak afféle tudományos hobbiként végzem, senki nem kért fel rá, s még nincs vége.  Bár rég óta keresem, de sohasem leltem a nyomára az egyik legszebb lepkénknek a kis és nagy színjátszó lepkének. Az elmúlt hetek forróságában most két helyről is sikerült bizonyítani jelenlétét. Dögében a Szebecse-érben a sárga aranyvessző dzsungelében láttam elröppenni egy igen mozgékony példányt. Gyógynövénygyűjtők vágták s rakták kocsira a sűrű virágtömeget. Onnan repült fel. Fotót azonban nem tudtam készteni róla.  A fiam még aznap Tornyospálcán  a Jéki széli tarlóföldön is talált egy sajnos már elpusztult példányt. Erről fotót is készítettem. A többi felvételt Danku János készítette szintén Tornyospálcán a Kotyor nevű pangó vizes területen, néhány évvel ezelőtt. Azóta nem látták, vagy csupán elkerültük.

A kis színjátszó lepke nem gyakori látvány. Ritkasága miatt védelem alatt is áll. Természetvédelmi értéke 10-ezer Ft!

A lepke elülső szárnyának hossza 3,2–3,5 centiméter. A nagy színjátszólepkéhez (Apatura iris) nagyon hasonló, de megkülönbözteti a két pótlólagos szemfolt az elülső szárny felső oldalán és a kifelé irányuló éles fog hiánya a hátulsó szárny fehér középszalagján. A hímek szárnya éles ibolyás vagy kékes interferenciaszínnel csillog. Ha megfelelő szögbe fordítjuk elénk tárul a fotókon is látható csodás látvány. Mintha egy trópusi pillangó lenne.

A kis színjátszólepke erdőszéleken, meszes talajú elegyes erdők tisztásain, erdei patakok mentén és különösen folyók, tavak menti fűz–nyár ligeterdőkben él. Sajnos eddig csak feltételeztem Döge füzeseiben is a jelenlétét, de megfigyelni, fotózni nem sikerült. Főleg nyárfák kicsorgó nedveit szívogatja, de állati ürülékeken is sokszor megjelenik a leírások szerint.
A síkságokon két, a hegyvidéken évi egy nemzedéke fejlődik ki – utóbbi esetben júniustól augusztus végéig repül. Ez a nemzedék tűnt fel most nekünk is. A hernyója áttelel. Az áttelelés előtt és után is nyár és fűzfákon él.

A bemutató végére egy felhívás. Van még néhány nap a szünidőből. Aki lefotózza, s a képet a megtalálás helyével együtt bemutatja, értékes könyvajándékban részesül!

(Agárdy Sándor)

Kedves Gyerekek! Tisztelt Szülők!

A tanévkezdéssel kapcsolatban hiteles információkkal a 2020. augusztus 28-án tartott intézményvezetői értekezlet után pontos válaszokkal tudok majd szolgálni.

Kérem megértő türelmüket! Figyeljék iskolánk honlapját!

 

Köszönettel s megértésüket kérve:

Agárdy Sándor intézményvezető

Megújult névtábla

Közel 10-év után megújult iskolánk főbejárati névtáblája. 2011-ben Belinszky József készíttette a színes táblákat az iskola, az ifjúsági ház és az óvoda bejárati részeire. Az időjárás hatásainak kitett feliratok közül az Ölbey Irént ábrázoló kép sajnos szinte teljesen kifakult. Egy alkalommal a szélvihar is megrongálta, sőt többször jégeső is verte.
Az iskolakezdés előtt Belinszky József újra vállalta a névtábla elkészíttetését. Ez alkalommal is Kótics Ferenc kisvárdai grafikusművész volt az alkotó. Egy, a költőnőt ábrázoló fotó felhasználásával teljesen új nagyméretű képet szerkesztett.

Augusztus 11-én a délutáni órákban a helyére került a megújult falitábla. Ez úton is köszönjük mindkettőjüknek! A szintén megkopott betűk újrafestését is elvégezzük a szeptember elsejei tanévnyitóig. ( agárdy s)

Most láthatod a természetben!

A szürke (és a vörös) gém

Halastavak, folyók vagy nagyobb vízzel borított területek környékére tett kirándulásaink során szinte mindig találkozhatunk egy táplálékkeresésben megzavart, gólya nagyságú, de színezetében, karcsúságában a közismert gólyánktól mégis elütő, hatalmas vízimadárral. Mostanában az iskola mögötti csatorna szélén is gyakran megjelenik. Ez a nagy madár a szürke gém. Bár nagynak látszik igazából egy jókora „tollseprű”- ugyanis a súlya csupán 1-2 kg. A vízparti etetőkarókon ülve, mint valami kísérteties szobor lesi mozdulatlanul a vizet, pontosabban az abban úszkáló halat. A szürke gémről van szó, amely Európa legnagyobb testű gémfaja. Eszmei értéke 50-ezer Ft. Bizonyos mértékig valóban hasonlít a gólyához, bár alaposabban szemügyre véve számos különbséget fedezhetünk fel. Testének színezete halvány kékesszürke, nyaka és feje hamvasan fehér. Fejtetejéről feketés színű dísztollak nyúlnak hátrafelé, ami távolabbról is jól látható. Csőre jóval rövidebb, mint a gólyáé, és nem piros, hanem sárgásbarna. Repülés közben a gémfélékre jellemző módon – behúzott nyakkal szeli a levegőt. Figyeljük meg, hogy a gólya kinyújtott nyakkal repül! Rokona a 250-ezer Ft eszmei értékű, fokozottan védett vörös gém hazánkban szintén elég gyakori fészkelő. Sokkal óvatosabb madár, mint szürke rokona. Míg a szürke gém magas fák koronájában nagyobb telepekben költ, addig a vörös gém avas nádasokban kisebb kolóniákban fészkel. Termetre is kisebb az előbbi fajnál és színezete is eltérő. Gesztenye-vörös nyaki és begytáji tollairól, sötét palaszürke háti és szárnyszínezetéről még a természettel most ismerkedő kiránduló is felismerheti. Mindkét madárfajunk sokféle apró hallal is táplálkozik, bár a vörös gém igen sok vízi rovart, rovarlárvát, sáskát, békát is fogyaszt.  Halastavaknál, de főként hal-ivadéknevelő gazdaságokban nem túl szívesen látott vendégek. Ha riasztása egyes esetekben indokolt is, oktalan, meggondolatlan pusztításuk a természetvédelem és a környezeti egyensúly fenntartása szempontjából mindenképpen kerülendő.

Szöveg: Agárdy Sándor     Fotók: Danku János

További cikkeink...