Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 207 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa337
mod_vvisit_counterTegnap466
mod_vvisit_counterEzen a héten1201
mod_vvisit_counterMúlt héten2849
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5860
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11520
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató689969

Az elmúlt 20 percben Online: 5
A te IP címed: 107.21.16.70
,
Mai dátum: 2019 jan., 16

Iskolai hírek

Vesd bele magad!

Vesd bele magad! - a dögei iskolában

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) pályázatán a dögei Ölbey Irén Általános Iskola 86 alsó tagozatos tanulója kapott  vetőmag csomagot, nyertes pályázatuk eredményeként. A csepergő eső ellenére az iskolai gyakorlókertben a napokban esernyő alatt duggatták el a sonka-hagymát a kis kertészek.  A vetőmagcsomagok kiosztására is sor került, remélve, hogy a hétvégi jó időben a szülők is besegítenek mind az ágyások kialakításában, mind a veteményezésben. A program szakmai felelőse Pappné Belinszky Júlia tanárnő és az iskola igazgatója fogja folyamatosan figyelemmel kísérni a termelés menetét, s fotókkal dokumentálják a munkálatokat. A tanulók a termelt növényeket saját háztartásukban használhatják majd fel. Az intézmény külön csomagot is kapott, melyet a helyi önkormányzattól kapott gyakorló kertjükben fognak elveteményezni amikor az idő engedi. Elkészítettek egy udvari mini meteorológiai állomást is ahol tanulópárok mérik a csapadékot, a hőmérsékletet s a kapott termelési naplóba rögzítik tapasztalataikat, észrevételeiket. (AS)

 

Folytatódik a könyvgyűjtő akció!

A könyvgyűjtő akció eredménye 2013. április 12-i állapot szerint

Serbán Béláné szülő

33 db könyv

Agárdy Sándor tanár

15 db könyv

Józsiné Sárdi Éva tanárnő

20 db könyv

Szónokné Vincze Katalin tanítónő

46 db könyv

Szabó Kata 1. osztályos tanuló

25 db könyv

Oláh Eszter 8. osztályos tanuló

3 db könyv

Pappné Belinszky Júlia tanítónő

22 db könyv

 

A FÖLD NAPJA

Kedves gyerekek!

Igazgató úr elkészítette a feladatlapot a Föld napjára, amit letölthettek a honlapról.
Mindenkinek jó munkát és sok sikert kívánunk!

A feladatlap letöltése

Tavaszi vizeken

A békák hiányát látva azt gondolhatnánk, hogy talán március legelején vagyunk, pedig április 5-ét mutatott a naptár. Béka, sikló, teknős, hal sajnos tényleg sehol egy darab nem volt. Madár viszont annál több. Három vállalkozó kedvű, gumicsizmával – benne három zoknival is rendelkező, s élelemmel, teával jól felszerelkezett tanulóval vágtunk neki Döge talán legszebb részének az „Aranyoskának”. Az egykori mocsárvilág mintha újra született volna a töméntelen csapadéktól. Olyan volt, mint 100-évvel ezelőtt. Visszamentünk hát az időben. A részvevő tanulók nevét is érdemes megemlíteni,mert nagyon szemfülesek voltak, akikből jó természetkutató válhat. Simon Szabolcs, Tara Attila és Varró József volt a kísérőm, pedig nem volt túl meleg, s a levegőben lógott az eső is. Térdig érő tavaszi kristálytiszta hideg vízben számos kis szigetecskére is eljutottunk. Lenyűgözően szép és madárdaltól zengő volt a táj. Már bimbózott a mocsári gólyahír, sűrű salátaként a víz alól is a fény felé igyekezett a réti boglárkák tömege, sarjadt a réti sás, kifeslettek a kerek rakottyabokrok. A tavaszt nem lehet már megállítani- legalábbis nekünk ezt üzente ez a vizeket járó két óra.

Öt hollót, sőt hollófészket, barna rétihéját, egerészölyveket, szitáló vörös vércsét, kékes rétihéját, őzeket, seregélyeket, nagy kócsagokat, bíbiceket láttunk nagy számban. Felfedeztünk egy széttépett borzot, megpillantottuk a kora tavasz legelső színes gombáját a piros csészegombát, s az „Intelke” nevű területen hátizsáknyi gyepvasércet is gyűjtöttünk.

A terepi kutatás egy nagyszabású kosborkutató túra előkészítése is volt egyben,melyet nyár elejére tervezünk. Addig persze a legközelebbi alkalommal szeretnénk beazonosítani az „Öszöd” nevű egykori középkori falut a dögei Tisza holtág környékén. Reméljük itt már sokan leszünk. Tara Attila szerint, s ezt a többiek is hangosan megerősítették- ez a délután 10-biológia és történelem órával is felért annyi mindent tanultak. Igen… talán ez az igazi kompetencia alapú, és személyre szabott oktatás, nevelés.

(Agárdi Sándor)

 

A víz világnapja

A dögei Ölbey Irén általános iskolában a holisztikus szemléletű ökológiai gondolkodás és cselekvés előtérbe állítása a pedagógiai programban is kiemelkedő szerephez jut. Ennek szellemében rendeztük meg március 22-én a Víz világnapi programsorozatot. Minden osztály feladatlap kitöltésével adott számot a vízről a vízi élővilágról szerzett ismereteiről. Gyakorlati feladatként fehér szegfűket kellett színes folyadékba helyezni, s meghatározott idő után az eredményekről beszámolni, illetve ennek a kísérletnek a növényélettani magyarázatával szolgálni. Mivel a rendkívüli szeles időjárás a szabadtéri programokat nem tette lehetővé, így például a "vízcsepp kereső verseny" vagy a papírhajó úsztatás, a mocsárjárás a jó idő beköszöntével  egy másik napon kerül megrendezésre.  A nap során tanulók és nevelők valamennyien egy kék szalagot viseltek, ezzel is a környezetünk védelmében való közös együttgondolkodást szimbolizálva. / Agárdy Sándor/

 

 

További cikkeink...