Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 203 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa337
mod_vvisit_counterTegnap466
mod_vvisit_counterEzen a héten1201
mod_vvisit_counterMúlt héten2849
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5860
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11520
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató689969

Az elmúlt 20 percben Online: 5
A te IP címed: 107.21.16.70
,
Mai dátum: 2019 jan., 16

Iskolai hírek

Furulya tanévzáró

Változások a füvészkertben

Az elmúlt hetekben közel 50 új fajjal gazdagodott az iskolai füvészkert. Az egyes életközösségekben így már megközelíti a 200-at az ott található növényfajok száma. Végre elkészült egy deszkakerítés is. Még hátra van a növények számozása, ami nagy munka lesz. Sajnos egyelőre nincs pénzünk a deszkakarók elkészítésére. A teljes fajlistát iskolánk honlapján bárki megtekintheti. (AS)

Fülemülék éjszakája

Május 10-én a késő délutáni órákban indult el az iskola elől az a 15-fős kis csapat akik ezen az akác és bodzaillattól édes májusi estén madárének hallgatásra szánták szabadidejüket. Gumicsizma, szúnyogirtó, fényképezőgép, némi enni és innivaló elég volt ahhoz, hogy nekivágjunk a Szebecse-ér bokros területeinek. Már a lemenő nap fényében bárányok siettek hazafelé, jól képzett korcs kutya és a juhász felügyelete mellett. Ekkor a Csedmóda keleti végében jártunk, de már hallottuk a barát-poszáta, a seregély, a fekete rigó és a széncinege hangját. Az elkeskenyedő kanálisparton aztán már megszólalt a fülemüle is. Hatalmas volt a csend- zsongott a rét a kabócák és a tücskök énekétől.A fülemüle-melyet persze nem láttunk- csak énekelt, énekelt. Ez alkalommal nekünk is.

Óriási százados fehér füzek hajoltak fölénk, rózsaszínben és narancssárgában úszott a kakukkszegfűs boglárkás láprét, itt-ott élénksárga tollas kalaphoz hasonló virágaikkal integettek a mocsári nőszirmok. Legyek, darazsak, kabócák, szúnyogok dongtak körülöttünk. Meleg volt.

Hallgattuk a csendet. Ezt is meg kell tanulni! Bizony csak így lehet észrevenni a megannyi szépséget körülöttünk.

A nádasok szélén vadkacsák röppentek jöttünkre a magasba, s nádirigók, nádiposzáták sőt a nádi tücsökmadár is torkaszakadtából énekelt. A levegő zsongott, s tele volt finom illatokkal.

Már sűrvedt amikor visszaindultunk. Ez volt Dögében az első fülemülék éjszakája. A madarakról és rólunk szólt.

(as)


Májusfa készítés

Májusfát állítottak az első osztályosok.  / persze a többiek nevében is /

Hagyomány iskolánkban, / talán csak tavaly óta?/, hogy az elsőseink májusfát állítanak. Az idén  egy élő nagy bokrot, az iskola főbejárata elé ültetett fehér somot díszítettek fel a tanulók. Osztályfőnökeik, Szabó Katalin és Szónokné Vincze Katalin tanítónők  már jó előre felvágták a színes krepp-papírcsíkokat melyeket a gyerekek nagy szorgalommal felkötöztek a somfa ágacskáira. Csodás mű született, afféle "alsós performansz". Nézzük vissza a tavalyi képeket is. Azok is nagyszerűek!    Örültünk, hogy eljött a május, örültünk, hogy nem vágtunk ki élő fát, örültünk a Napnak, örültünk egymásnak, örültünk az életnek.
Éljen május elseje!!!!
(as)

Lovagi torna

A Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Szivák Gábor Supremus Cancellárius felkérésére, az Úr 2013. esztendejének Szent György havának Szent Andrea Napján, Kisvárda Mezővárosában Szent György ifjú lovagjainak találkozóján vettek részt:

Bata Gergő Lajos, Fehér Rebeka és Mónus Ádám 7. osztályos tanulók.

A lovagi torna megrendezéséhez a lovagok felkészítéséről Vincze Ferencné tanárnő gondoskodott, biztosította a lovagi eszme megvalósulását.

 

További cikkeink...