Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 98 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa337
mod_vvisit_counterTegnap466
mod_vvisit_counterEzen a héten1201
mod_vvisit_counterMúlt héten2849
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5860
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11520
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató689969

Az elmúlt 20 percben Online: 8
A te IP címed: 107.21.16.70
,
Mai dátum: 2019 jan., 16

Iskolai hírek

Fásítási akció

Minden osztály 2-2-db. kanadai ezüstnyárfát ültetett el az egyébként fátlan iskolaudvaron. Köszönet a facsemetéket ajándékozó Danku István tornyospálcai erdésznek /aki igazgató úr tanítványa volt/. A már közel 200 !!! növényfajt bemutató iskolai füvészkertbe kocsányos tölgyeket ültettek az "önkéntes" tanulók, sőt a hegyvidéki életközösség kialakítását is megkezdték jókora kupac föld átlapátolásával.Az öko-hét egy-egy iskolai közterület szépítésével folytatódik. Ez a pedagógiai módszer valljuk be a legeredményesebb, hiszen saját munkájuk révén közelebb kerülnek az épített és természeti környezethez, s magukénak is fogják érezni közvetlen és tágabb világukat.

Agárdi Sándor

A FÖLD NAPJA 2013

Fehér lenvászonra festett nagybetűs felirat vártra az iskolába érkezőket április 22-én a Föld Napján.
Az iskola igazgatójának rövid köszöntője illetve eligazítása  után már az első órában izgalmas verseny vette kezdetét.  50-db. sárgára festett diót ( Gaya vagyis Földanya szimbólumát) és 22 ezüstfényes, vízcsepp formájú szelídgesztenyét kellett megtalálni az osztályoknak. Ezeket már korán reggel elrejtettük. A keresés eredményes volt, s minden "földgolyó" és vízcsepp" gazdára talált. Ezek persze pontokat értek.
Egy héttel előre feladatokat is kaptak az osztályok, melyekről a következőkben kellett számot adni.
"Öko-bárkát" kellett készíteniük, valamint felhívó plakátokat, de az alsósoknak gyurma- állatkert készítése volt a feladat.
Az 5-8-osztályosok a "Mi fánk" címmel egy-egy választható fafaj feldolgozását is elvégezték.
Külön versenyszám volt a leghosszabb krumplicsíra megtalálása ahol Kozma Kinga 5.osztályos tanuló nyert 68-cm-es!!!! hosszúságú burgonyacsírájával. A forgatagban minden tanulónak jutott a "Földgolyó süteményből" és a csokikból.
A színes és felejthetetlen programok megrendezéséhez jelentős anyagi támogatást nyújtott a Kisvárdai Tankerület és az iskolai Szülői Munkaközösség, melyet ez úton is nagyon szépen köszönünk. A legjobb öko-bárkát Szabó Kata és nagypapája valamint  Tahirák Erzsike és apukája készítette. Egyébként minden munka megtekinthető az iskola aulájában.
Agárdi Sándor

Drámafesztivál Rakamazon

Az Erzsébet Királyné Oktatási és Nevelési Intézet meghívására immár 3. alkalommal utazhattunk Rakamazra az idegen nyelvű drámafesztiválra.

Három produkcióval készültünk, s a nyolc osztályból 44 tanuló. Hetek óta tartott a felkészülés, mindennaposak voltak a fárasztó próbák. Szombaton kora reggel bepakoltunk az autóbuszba és egy autóba, s végre irány Rakamaz! A helyszínen megnéztük a színpadot, s már is készülődtünk a Ludas Matyihoz, ugyanis ez volt az első előadás. A 3-4.osztályosok mutatták be nagyon ügyesen. Később a kicsik következtek, A három kiscicával. Őket is nagy tapssal jutalmazta a közönség. A kezdeti nagy izgalmakon túljutva jóízűen fogyasztottuk el az ebédet és egy finom fagyira is volt időnk. S már készülhettünk is a felsősökkel, akik Családi vasárnap délután címmel mutatták be előadásukat. Mindhárom darabhoz a díszleteket a szállítás miatta helyszínen tudtuk véglegesíteni. A 3. produkciónál kellett a legtöbb előkészület, de idejében sikerült minden. A színpadra varázsoltunk egy játék és hangszerboltot, s mindezek életre keltek a darabban. A közönség már az előadás közben is jelezte tetszését, többször is tapsra emelték kezüket.

A műsorunk végén összepakoltuk a „vándorszínházunkat”s izgatottan vártuk az eredményhirdetést. A várakozás egy cseppet sem volt unalmas, a gyerekek fergeteges „gangnam style”bulit rendeztek.

Egy óra múlva megszületett a zsűri döntése: Szabó Kata a nap legbájosabb fellépője címet kapta. A Ludas Matyi elnyerte a legigényesebb díszlet díját.

A három kiscica a legkülönlegesebb átalakulásért kapott díjat. S a nagyok sem maradtak le a díjzáporról, a Családi vasárnap délután bizonyult a legszebb táncos produkciónak. Az oklevelekkel s a sok-sok ajándékkal boldogan indultunk haza.

A hazautazásunk szokásosan először a McDonald’s-hoz vezetett, ahol az összes izgalmat, feszültséget kicsúszdázták magukból a gyerekek. Még este nyolc előtt sikerült megérkeznünk az iskolához, s elmondhatjuk, hogy ez egy szuper szombat volt!

Egy ilyen fantasztikus nap után köszönetet mondok a meghívó Erzsébet Királyné Oktatási és Nevelési Intézetnek, akik figyelmes házigazdáink voltak. Köszönjük iskolánknak, hogy biztosította az utazást. Külön köszönjük Dr. Vilmánné Klárika segítségét a jelmezek, díszletek szállításáért, Szabó László és Holló Máté segítségét a színpad rendezéséért, díszletek pakolásáért. Balogh Zoltánné és Vincze Ferencné tanárnőknek és Séra Imrének köszönöm a díszlethez nyújtott segítségüket. Az angol fordítást Szabóné Balogh Erika tanárnőnek köszönöm. A gyerekek angol szövegének helyes kiejtését is ő kísérte figyelemmel, a 3-4. osztályosoknál segített ebben Szürösné Hegedüs Tímea tanárnő is, mindkettőjüknek köszönöm.

A fesztiválra elkísért bennünket Agárdi Sándor igazgató úr, Szabóné Balogh Erika, Vincze Ferencné, Szürösné Hegedüs Tímea tanárnők, segítségüket, türelmüket köszönöm.

Az élménybeszámolóm végén a három produkció szereposztása látható, akiknek köszönhetem, hogy iskolánk jó hírnevét öregbítették, s a zsűri elnöke külön gratulált a díjak átadásakor a színvonalas előadásokhoz.

Baráth Anikó

színjátszó szakkör vezetője

A három kiscica

The Three Cats

Anya: Illés Hajnal

Gyerekek: Kozma Kinga,

Kozma Aletta,

Stadler Petra

Cicák: Csökmei Viktória,

Szabó Kata,

Balla Bianka,

Szürös Andrea,

Szabó Enikő,

Vilmán László,

Rendes Dominika

Kutya: Todorov Levente

Breki: Máté Virág

Ludas Matyi

Mattie the Goose-boy

Anya: Kiss Petra,

Vincze Szilvia,

Kántor Anett

Matyi: Serbán Attila,(liba árus)

Nagy Bálint,(ács)

Séra Áron,(doktor)

Illés István (lókereskedő)

Földesurak: Tahirák Dávid,

Csercsa Gergő,(pandur is)

Kiss Dávid (pandur is)

Szomszéd: Makai Viktória

Szolgáló: Birke Alida

Lókereskedő: Riczkó Ferenc

Hírvivő: Tóth Ádám

Családi vasárnap délután

A Family Sunday Afternoon

Nagyi: Oláh Eszter

Nagypapa: Szónok Péter

Anya: Jánvári Dóra

Apa: Bata Gergő

Gyerekek: Juhász Cintia,

Fehér Rebeka

Keresztanya: Titka Ivett

Gyerekei: Gábor Erika,

Tahirák Erzsébet

Boltos: Ferencz Anikó

Éneklő barbiek: Stadler Petra,

Szabó Kata

Bálkirálynő: Kántor Zsanett

Furulyás lány: Makai Viktória

Katonák: Dankó Ferenc,

Csökmei Patrik,

Simon László,

Székely Nagy Tibor,

Szónok Dániel,

Zakor Dániel

Dramaturgia, rendezés, jelmez- és díszlet: Baráth Anikó

Angol tanár: Szabóné Balogh Erika

 

 

Udvar és utcaszépítés

Hamarosan megrendezzük a "védetté nyilvánítjuk" akciónkat, de addig is szükség van egy-egy nagyobb rendrakásra.
Ez történt a napokban is, amikor a községi önkormányzat az udvar gödrös részeibe több pótkocsinyi földet hordatott. Ennek elterítésében a nyolcadikos fiúk igen csak kivették a részüket. A hatodik osztályosok Balogh Zoltánné tanárnő vezetésével az iskola előtti teret szabadították meg a gyomoktól. Az öko- szemlélet jegyében a keletkezett szerves anyagot az iskolai komposztáló edénybe gyűjtötték. Megszépült a tér egy részlete, s remélhetőleg a bokáját sem töri el senki a közeljövőben a bejárati járdáról lelépve.

(AS)


 

Ölbey Irén verseny

A tavasz első igazi napsugarai köszöntöttek bennünket 2013. április 15-én hétfőn, az Ölbey napon. Iskolánkban névadónk tiszteletére különböző versenyeket rendeztünk ekkor. A verőfényes délutánon a környező településekről 96 tanuló döntött úgy, hogy megtisztelve rendezvényünket, a gondtalan játék helyett összemérik tudásukat.

Agárdi Sándor, igazgató úr megnyitója után Szabó Kata 1., Vilmán László 2., és Bódi Beáta 3. osztályos tanulók hangulatos versekkel köszöntötték a versenyzőket és kísérőiket. Ezt követte a nagy megmérettetés!

Nyolcadik alkalommal rendeztünk nyelvtan és helyesíró versenyt, ahol a magyar nyelvtan eddig elsajátított szabályait alkalmazhatták az alsó tagozatos diákok. Tollbamondáson és nyelvtani feladatlapon döntöttük el ki használja közülük legpontosabban a magyar nyelvet. Eredményeink a tanulók településeinek és felkészítő tanárainak megjelölésével:

1. osztály:

I. hely: Földvári Petra Ajak /Pekola Lászlóné/

II. hely: Ragány Kristóf Gyulaháza / Baráthné Takács Éva/

III. hely: Kerepesi Tünde Pap /Oláh Zsuzsa/

2. osztály:

I. hely: Kalenda Cintia Nyírtass /Kiss Anna/

II. hely: Mónus Dániel Döge /Révész Gyuláné/

III. hely: Hasulyó Lilla Ajak /Dankó Ferencné/

3. osztály:

I. hely: Kovács Petra Kisvárda /Imréné Pásztor Enikő/

II. hely: Dancs Bertalan Tuzsér /Vantyuchné Váradi Erzsébet/

III. hely: Kovács Noémi Kisvárda /Imréné Pásztor Enikő/

4. osztály:

I. hely: Horváth Gergő Döge /Pappné Belinszky Júlia/

II. hely: Németh Adrienn Gyulaháza /Szabó Sándorné/

III. hely: Tóth Dóra Döge /Pappné Belinszky Júlia/

Iskolánk 7 első osztályos tanulója írás háziversenyen mérte össze tudását ezen a napon, melynek eredménye:

1. osztály:

I. hely: Mónus Eszter

II. hely: Szürös Andrea

III. hely: Stadler Petra és Jánvári Gábor

Harmadik alkalommal hirdettük meg a felső tagozatosok körében kedvelt „Legek” angol nyelven versenyt, ahol újabb négy kategóriában néztük meg, hogy 2 perc alatt ki tudja a legtöbb szót helyesen leírni a témakörhöz. A verseny kategóriánkénti eredménye:

Ige kategória:

I. hely: Titka Ivett Döge / Szabóné Balogh Erika/

II. hely: Rácz Andrea Nyírkarász / Kótka Tiborné/

III. hely: Iványi Kinga Nyírkarász / Kótka Tiborné/

Melléknév kategória:

I. hely: László Lili Nyírkarász / Kótka Tiborné/

II. hely: Tóth Gréta Nyírkarász / Kótka Tiborné/

III. hely: Vaskó Barbara Nyírkarász /Kótka Tiborné/

Iskola kategória:

I. hely: Islai Regina Laskod /Tóthné Nagy Rita Katalin/

II. hely: Vaskó Dániel Nyírkarász / Kótka Tiborné/

III. hely: Mészáros Csilla Laura Nyírkarász / Kótka Tiborné/

Földrajzi név kategória:

I. hely: Dudás Zoltán Nyírkarász /Kótka Tiborné/

II. hely: Novák Béla Nyírkarász / KótkaTiborné/

III. hely: Bata Gergő Döge / Szabóné Balogh Erika/

A 7-8. osztályosok ez idő alatt az informatika termet vették birtokukba s mérték össze modern technikai ismereteiket. Elméleti tudásukat a gyakorlatban kellett alkalmazniuk. Eredményeik:

7. osztály:

I. hely: Papp Zsófia Réka Döge / Józsi Barnabás/

II. hely: Éles Angéla Laskod /Mezei Katalin/

III. hely: Baráth Ákos Gyulaháza /Kristóf Melinda/

8. osztály:

I. hely: Horváth Eszter Döge / Józsi Barnabás/ és

Dienes Dániel Kékcse /Kovács Mónika/

II. hely: Filipcsuk Péter Gyulaháza /Kristóf Melinda/

A verseny végén jól esett az uzsonna, majd a versenyzők vidáman barangolták be iskolánkat, hallgatták a folyosón a madárcsicsergést, majd az udvaron felfedezték a Füvészkertet. Közben a felkészítők megbeszélték az aktuális problémákat, feladatokat, a zsűri pedig szorgalmasan javított. A ragyogó napsütés a felnőtteket is az udvarra csalta, így az eredményhirdetés már ott zajlott.

A versenyek részletes eredményei és képsorai az iskolánk honlapján megtalálhatóak.

A hangulatos nap után a versenyzőknek köszönöm a lelkiismeretes felkészülésüket, tanáraik felkészítő munkáját, s a győzteseknek gratulálok!

A rendezvény támogatója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kisvárdai tankerülete, a győztesek jutalmazásában szponzorunk volt a Tudorka üzletkötője, Koncsek Áron.

A gyerekek és kísérőik vendégül látásában támogatónk volt a Kisvárda Kenyérgyár Kft.

A finom édességeket szülőknek köszönhetjük / Jánvári Gábor, Mónus István, Stadler Petra 1.,Balla Bianka, Dankó Dominik, Lakatos Dzsenifer, Szabó Enikő 2.,Birke Alida, Kántor Anett, Kiss Petra, Riczkó Ferenc, Séra Áron 3.,Kiss Dávid, Titka Ádám 4. osztályos tanulók szüleinek./

A verseny lebonyolításáért minden kollégám segítségét köszönöm: Baráth Anikó.

 

További cikkeink...