Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. július 25., csütörtök, Kristóf és Jakab napja van. Holnap Anna és Anikó napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 449 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa44
mod_vvisit_counterTegnap410
mod_vvisit_counterEzen a héten4379
mod_vvisit_counterMúlt héten2841
mod_vvisit_counterEbben a hónapban14846
mod_vvisit_counterA múlt hónapban31718
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1510843

Az elmúlt 20 percben Online: 8
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2024 júl., 25

Iskolai hírek

Március 1. Terepgyakorlat pacsirtaszóval és nyitnikék énekkel.

Március 1. Terepgyakorlat pacsirtaszóval és nyitnikék énekkel.

 


Áprily Lajos örök-szép, Március című verse jutott eszembe. Bár ezt a verset Erdélyben írta kedvenc költőm, de úgy érzem erre a Dögében töltött napra is illett.


A nap tüze, látod,

a fürge diákot

a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.

Csengve, nevetve

kibuggyan a kedve

s egy ős evoét a fénybe kiált.


Régi, kiszáradt

tó vize árad,

néma kutakban a víz kibuzog.

Zeng a picinyke

szénfejű cinke

víg dithyrambusa: dactilusok.


Selymit a barka

már kitakarta,

sárga virágját bontja a som.

Fut, fut az áram

a déli sugárban

s hökken a hó a hideg havason.

Barna patakja

napra kacagva

a lomha Marosba csengve siet.


Zeng a csatorna,

zeng a hegy orma,

s zeng – ugye zeng ,ugye zeng a szíved?

 

Március 1-én Jancsóné Belinszky Mariann környezettan mestertanár szakos /MSC/ pedagógus kalauzolta el iskolánk 5.-osztályos természetkutatóit a Csedmódán túli védett területre, ahol terepi megfigyeléseket végeztek. Távcső, fényképezőgép, határozókönyvek – minden megvan. Irány a határ! Megvizsgálták a falut átszelő 1860-körül ásott Belfő-csatornát majd az út az „ős-öreg” füzesekbe vezetett.

Hallhatták a gyerekek az Ölbey Irén által is lejegyzett legendát az elsüllyedt ezüstharangról, de szólt a tanárnő a vízjárta területek életközösségeiről is. …. És ekkor a magyarázata közepette ezüstcsengésű ének szállt alá a felhőkből. Nem ezüstharang hangja volt, hanem ezüstcsengőé. Egy hazájába - Dögébe a hosszú vándorútjáról visszatért parányi szürke pacsirta meghozta énekével a tavaszt! Hány évezrede érti ezt a dalt az itt élő ember? …És miért nem hallja meg ezt a ma élő? Sok oka van. Egyik a rohanás. Másik a természeti nevelés hiánya. Ezt az érzést, amit egy pacsirtaének is nyújtani tud, csak az tudja átélni és megélni, aki ismeri – megismeri a természet apró rezdüléseit, milliónyi Isteni csodáit. Vörösmarty szavait átírva: „forgatja a természet örök könyvét.

 

Konrád Lorenz Nobel díjas etológus idézete jutott eszembe, amikor e lelkes kis csapatot elnéztem: „Legfontosabb feladatunk gyermekeinket a természetbe visszavezetni. Aki képes erre, aki e tekintetben jó tanító, az több lelket ment meg mint egy jó plébános.”

A gyaloglás során volt ahol még 60-cm-es hófúvás maradványban gázoltunk, nyomokat kerestünk és találtunk. A vén fűzesben és a nedves réten már csak hófoltok voltak, ezernyi fekete vakondtúrással. A pacsirta meg csak énekelt- énekelt, örült a földnek, a hunyorgó napnak, a duzzadó fűzbarkának- örült az életnek.

Népi megfigyelések szerint gyakran már február 18-án Zsuzsanna napkor megszólal a mezei pacsirta / Alauda arvensis/. Kicsit megkésett ebben az évben, de sebaj. Fő, hogy itt van!

A tanárnő, aki szakmai gyakorlatát tölti iskolánkban / egykor Ő is itt koptatta az iskolapadot/

a fajismeret bővítés módszertanát igyekezett a gyakorlatba is átültetni a túra során./ Ezt hívom én organikus szemléltetésnek./ Mindenesetre remekül sikerült. A fényeslitkei határhoz közeli zsombékos után puhatestűek házaival, a taplóformájú pisztricgombával, és erdei iszalaggal felpakolva tértünk vissza a már lebukó Nap fényében-meg a sok élményben fürödve iskolánkhoz. Út közben egymást túlszárnyalva fújták a tavaszi nászindulójuknak számító „nyitnikék-nyitnikék” éneket, a telet túlélő, és a „boldogságukat” hirdető széncinegék. Így éltük át tizenegyen Dögében 2012. március elsején a tavasz csodáját. / as./

GALÉRIA

 

"Büszkeségeink" - fal

Február 16-ára elkészült a Büszkeségeink fal, mely az iskolánk előterébe lépőket fogadja. A két világoskék gipszkarton korongon az alsós és felsős tanulók kaptak helyet.

 

(Kattints a képre a teljes mérethez!)

 

Piros korongon: Kiváló és kitűnő tanulmányi eredmény

Lila korongon: jeles tanulmányi eredmény

Sárga korongon: versenyeken való szereplés

Zöld korongon: közösségi munka

 

Reméljük ez az ötlet több tanulónak ad majd lendületet, hogy év végére az ő fényképe és neve is felkerüljön a büszkeségeink falra.

 

 

Barátságos téli focisták

 

Az ősz folyamán iskolánk csapata látogatott el Szabolcsveresmartra, s a napokban ezt viszonozta a szomszéd település iskolája. A hatalmas és rendkívül lelkes szurkolótábornak, a sok-sok edzésnek, no meg a focitehetségeinknek köszönhetően az 5, 6, és a 8. osztályosok győzelmével végződött a délutánba nyúló versengés. A 7. osztályosok szép és jó játék ellenére most veszítettek, de készülnek a tavaszi visszavágóra.

Eredményeink és a csapatok tagjai:

 

5. osztályosok: 3:2-es győzelem!

A csapat tagjai: Szidor Tamás, Mikla Zoltán, Turcsik Máté, Dankó Ferenc, Szónok Dániel, Simon László és Slepeczki Márk

 

6. osztályosok: 8:0-s győzelem!!!

A csapat tagjai: Bacsó Ákos, Mónus Ádám, Szlovák János, Dankó Tamás, Tintér Erik és Jánvári Péter

 

7. osztályosok: 4:2-es vereség

A csapat tagjai: András Ferenc, Tintér Renátó, Vincze Ádám, Hamza János, Szónok Péter és Szitás József

 

8. osztályosok: 10:5-ös győzelem!

A csapat tagjai: Jánvári Dániel, Deák ferenc, Ferencz Gábor, Hamza Krisztián, Bacsó János, Dobos Bence és Juhász Tibor

 

A csapatok edzője: Lippai Zsolt tanár úr volt. Gratulálunk! Tavasszal visszavágó!  (galéria)

Madárvendéglő

 

A gyermekek környezettudatos magatartásformálásában kiemelt fontosságú a téli madárvédelmi munka. Ennek szellemében mind a Meserét Óvodában, mind az iskolában több "madárvendéglőt" is felállítottunk. Hetente többször is feltöltjük napraforgómaggal, dióbéllel, szalonnával, tepertődarabkákkal. Ezeket nem csak a szén és kékcinegék, de a mezei és házi verebek, sőt a fekete rigók is szívesen fogyasztják. Az ágakra szúrt almák a rigók kedvenc csemegéi, de már-már "családtagnak" számítanak a vetési varjak is. A fotókon a 3. osztály tanulói tevékenykednek a -10 fokos hidegben osztályfőnökük vezetésével. (galéria)

Interaktív foglalkozás az energiatakarékosságról

Rendhagyó környezetvédelmi játékra került sor február 8-án, melyen a 3. és 4. osztályos tanulók vettek részt. Debreceni előadók a TIGÁZ energiatakarékossági oktatási programját hozták el egy órára. "Összeköt az energia" címmel óriási társasjátékokkal mutatták be a takarékosság fontosságát, a környezetvédelmi lehetőségeket. Az interaktív projektben igen nagy örömmel vettek részt a gyerekek, s az óra végén 5db társasjátékot kapott iskolánk. (galéria)

További cikkeink...