Get Adobe Flash player

Képgaléria - Tanévnyitó

Agárdi Sándor iskolaigazgató tanévnyitó ünnepi beszéde.

 

Kedves Tanulóink! Kedves Szülők! Tisztelt intézményi dolgozók! Kedves Vendégeink!

 

Az új tanév első napján szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket. Engedjék meg, hogy bemutatkozzak. Agárdi Sándor vagyok, hivatásom szerint tanár. Augusztus 1-től a dögei Ölbey Irén Általános Iskola és Meserét Óvoda igazgatója.

 

Megköszönöm az önkormányzat, a tantestület, a tanifjúság, a szülők, Döge község lakóinak az előlegezett bizalmát. Szeretnék az intézményeinkért, gyermekeinkért, a községért tenni akaró jó szándékú emberekkel együtt dolgozni. Bízom benne, hogy mind a gyerekek mind a felnőttek megismernek, elfogadnak, befogadnak. Ha a nevekkel, a megszólításokkal egy darabig bajban leszek, kérem, nézzék el nekem. Ígérem, hűségesen fogom szolgálni a falut.

 

Kedves Gyerekek!

Utolsó napjait éli a nyár. Sárguló akácfalevelek, fanyar őszi illatok, a bágyadt napsugár, s a mindinkább rövidülő nappalok, a természet ezer jele érezteti velünk… itt van az ősz. Mától 183 napon át újra munkára hív valamennyiünket iskolánk csengőszava. 17 tanulónak persze már korábban elkezdődött az iskola, hiszen néhány napja tartottuk a javító vizsgát, mely mind a 17 tanulónak sikert hozott, s magasabb évfolyamba léphetnek.

 

A mai napon 181 tanuló kezdi meg a tanulmányait, 15 fő pedagógus irányításával. Az óvodában 90 gyerek, 6 óvónő és 3 dajka segítségével.

 

Sok-sok álmot szeretnénk a tanulóink számára valósággá alakítani, a száraz tanterveket a valós élet elvárásaihoz igazítani. Nem csupán tudást, hanem képességeket kívánunk formálni.

 

Álmom, hogy a dögei iskola megfeleljen a kor kihívásainak, sőt ha lehet egy lépéssel előtte járjon. Szeretettel oktasson, neveljen. Ne csak a tudás forrása legyen, de adjon emberséget, magyarságot, formáljon olyan ifjakat, akiknek van önfegyelme, akik építeni és nem rombolni születtek, s akik bármerre is sodorja őket a sors, boldog emberek tudnak maradni. Mert magaménak vallom Eötvös József szavait… hiszen csak boldog gyermekekből lehetnek boldog felnőtt, se ezekből lehet boldog ország.

 

Szeretnénk, ha egyenrangú lenne az oktatással az embernevelés, a világon a legnehezebb, de ugyanakkor a legszebb és legfontosabb kihívás, szülőnek, pedagógusnak, de egész társadalmunknak is. Ezt sajnos nem méri a kompetencia felmérés. Szeretnénk munkára és hitből fakadó tiszta erkölcsre is nevelni fiataljainkat. Az iskola, bár sok mindent felvállal, teljesen nem pótolhatja a szülői ház szerepét.

 

Kedves Szülők!

Először Önöket szólítom meg!

Kérem legyenek partnerek közös kincsünk, e gyermeksereg nevelésében. A pedagógusban, az iskola dolgozóiban társat és ne ellenséget keressenek! Azt is higgyék el, hogy fegyelem nélkül nincs sem iskola, sem társadalom, csak hordaszellem. A rend és a fegyelem felrúgása anarchiát szül. Ma sokat hallani az értékek válságáról. Az erkölcs, a gazdaság, a család, az Istenhit, az emberi kapcsolatok, az ember és a természet, a munka válságáról. Ma embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. Hanyatló, dekadens világ képe nyomja rá borongós képét a mindennapjainkra. Egyszerre van jelen a pazarlás, a fényűzés és a nyomor. De aki gyereket nevel, az jövőt nevel. Aki gyerekeiben örömeit, boldogságát leli, az hisz a jövőben.

 

Kedves Szülők!

Köszönöm, s remélem, hogy önök velem együtt optimisták. Ma is fülembe cseng a község polgármesterének ballagáskor elmondott Churchill idézete: Soha ne add fel!

Ugyanezzel a hangsúllyal szólt közel 500 éve Luther Márton, amikor így szólt:

„Ha tudnám is, hogy holnap a kárhozat tüzében ég el a világ – ma még elültetnék egy almafát.”

 

Szülők és pedagógusok a mai nappal sok-sok egykor termő almafát ültetünk – gyermekeinket – a jövőt.

 

Mert Albert Schweitzer örök igazsága szerint a világ jövője nem attól függ, hogy mennyire értjük, hanem, hogy mennyire tiszteljük az életet!

 

Ez az iskola, amíg igazgatója vagyok, az élet tiszteletére fog nevelni. Ebben a filozófiai értelemben a jövő iskolája szeretném, ha lenne ez az intézmény.

 

Saját szerény megfogalmazásomban úgy nevelni, hogy ezek a fiatalok közel tudjanak hajolni a természethez, közel tudjanak hajolni a másik emberhez, közel tudjanak hajolni az Istenhez.

 

A jövő olyan lesz, amilyen a ma iskolája, idézhetem Szent-Györgyi Albertet.
Milyen a ma iskolája?

- Hosszasan, órákon át tudnának erről beszélni, akik benne élnek. Ma az iskola a társadalom és a család tükörképe.

- Egyszerre akar felzárkóztatni és tehetséget nevelni.

- Egyszerre van jelen a tantárgyi rendszer és a holisztikus szemlélet.

- Egyszerre van jelen az állandóság és az örökös változás.

- Az iskola ma örökösen igazodik, ezért elveszti stabilitását.

- A rosszul értelmezett szabadság, szabadosság formáját öltve ölt testet a fiatalok lelkében.

 

Valószínűleg ez az év választ fog adni arra - országos szinten – milyen irányt vesz a pedagógia.

 

Kedves Gyerekek!

Titeket szerencsére a mindennapok érdekelnek. Szeretnénk kollégáimmal közösen változtatásokat végrehajtani lehetőségeink szerint a tantárgyi struktúrában. Első évfolyamon ebben a tanévben vezetjük be az iskolaotthonos oktatást. Bízunk benne, hogy sikeres lesz minden kisdiák számára. Köszönöm az önkormányzat támogatását, lelkes hozzáállását.

 

Nem titkoljuk, azt szeretnénk, ha minél több Kisvárdába bejáró tanuló jönne vissza, illetve, hogy a szülők fejében ne forduljon meg elvinni innen a gyerekeket. Szeretnénk megőrizni minden tantárgy, illetve műveltségi terület fontosságát. Ugyanakkor versenybe kezdve a városi iskolákkal, már első osztálytól hangsúlyozni kívánjuk a magyar anyanyelvünk mellett, az angol idegen-nyelv, az informatika, a sport, a játék illetve a természettudományos alapokon nyugvó környezettudatos magatartás kialakítását.

 


Thuküdidész az ie. 400-ban élt filozófus igazsága örök. Azt mondta: Ne higgyük, hogy az egyik emberi lény nagyon különbözik a másiktól. Az igazság az, hogy az van előnyösebb helyzetben, aki jobb iskolába járt. Azt már csupán én teszem hozzá, a jobb iskola nem a luxus iskolai felszerelést jelenti. A jobb iskola a kiváló tanítók egymást segítő közösségét jelenti.

 

Kedves Gyerekek!

Számos színes, emlékezetes programot kínál majd ez az év is. Lesznek ünnepi megemlékezések, játékos vetélkedők, a 6. évfolyam erdei iskolába a középső és a nagycsoporterdi óvodába is elmegy. Szeretnénk fejet hajtani, s egyben hagyományt teremteni október végén a község hősi halottainak emlékművénél. Ápolni kívánjuk Ölbey Irén hagyatékát, s kistérségi szinten megrendezzük az 1. meseíró-mesemondó versenyt. Lesz vidám Mikulás, Karácsony és Farsangi kiszebáb égetés, Madarak és Fák Napja, de máris a tanév végén járunk, pedig még el sem kezdtük. Lesz hittan óra, ahová sok gyereket szeretnénk ajánlani és fejlődésüket figyelemmel kísérni.

Ha a feltételek megteremtődnek elkezdjük egy mezőgazdasági és egy gyógynövénykert kialakítását, fákat ültetünk és ápolunk, s osztályok között rajz és víz világnapi versenyeket hirdetünk, projektnapokat valósítunk meg.

Lesznek szakköreink is – Tessék majd választani!

Heti rendszerességgel lesznek majd hirdetések, ahol megbeszéljük közös dolgainkat.

 

Mindezek megvalósításához kérem valamennyi tanuló, a tisztelt szülők, Kedves pedagógustársaim, és nem utolsó sorban Döge Község Önkormányzati képviselőtestületének erkölcsi és anyagi támogatását, töretlen lelkesedését. Mi sem bizonyítja jobban ezt a hozzáállást, mint az, hogy minden iskolánkba járó gyermek ingyenesen kapja a tankönyveket.

Őszintén reméljük, hogy nem csupán e miatt, de a családias hangulat, a fegyelem, a tisztaság, a biztonság, a jó szakmai munka és a színes kulturális élet miatt is mind többen döntenek úgy, hogy a dögei iskolába járatják gyermekeiket.

 

Kedves első osztályosok!

Titeket külön figyelem kísér majd egész éven át. Az első nap első órájában szeretnélek egy kézfogással köszönteni benneteket, s ezzel iskolánk polgáraivá is fogadni. Egy ajándékot is átadok számotokra. Vigyázzatok rá, viseljétek, s legyetek büszkék arra, kik a tanítóitok, s majd 80 vagy 100 év múlva, ha valahonnan kezetekbe kerül a kis kitűző, talán megcsillan a szemetek sarkában egy könnycsepp, ha újra elolvassátok a ráírt sorokat: Ölbey Irén Általános Iskola – Döge. Kívánom, hogy emberöltők múltával is élettel legyen tele ez az iskola, ez a falu, büszkék lehessenek rátok szüleitek, az itt élő közösség, s ti se felejtsétek el honnan indultatok. A gyökerek persze nem látszanak, de tudnunk, kell, hogy azok tartják a fát. A fatörzs, amit egy ember átölelhet, egy apró sarjból nőtt ki. A kilencemeletes torony egy kis földhányásból emelkedik ki. Az ezer mérföldes utazás egyetlen kis lépéssel kezdődik. Hát tegyük meg ezt az első lépést!

 

Kedves Gyerekek! Tisztelt vendégeink!

Az iskola, az óvoda nyáron mérhető változáson ment át. Számos átalakítás, szépítés, felújítás történt. Külön köszönet:

- Belinszky József és felesége

- Gáspár Béla

- Zombor József

- Csimbók Ervin és felsége

- Kurucz Sándor

- Az önkormányzat, az iskola dolgozóinak, a közmunkásoknak

 

Kérem, nézzék el, ha most a megszokottól hosszabban beszéltem.

Kívánom, hogy legyen gyermekben, szülőben és pedagógusban elég kitartás, türelem feladataink elvégzéséhez. Legyünk emberi tisztelettel egymás munkája iránt. Mindezekhez jó kedvet, békességet, egészséget kívánok mindannyiuk számára! Ezekkel a gondolatokkal a 2011/2012-es tanévet ünnepélyesen megnyitom.

2011
p1050689_resize
p1050689_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050690_resize
p1050690_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050691_resize
p1050691_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050692_resize
p1050692_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050693_resize
p1050693_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050694_resize
p1050694_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050695_resize
p1050695_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050696_resize
p1050696_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050697_resize
p1050697_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050698_resize
p1050698_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050699_resize
p1050699_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050700_resize
p1050700_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050701_resize
p1050701_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050702_resize
p1050702_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050703_resize
p1050703_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050704_resize
p1050704_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050706_resize
p1050706_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050707_resize
p1050707_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050708_resize
p1050708_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050709_resize
p1050709_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050711_resize
p1050711_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050712_resize
p1050712_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050713_resize
p1050713_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050714_resize
p1050714_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050715_resize
p1050715_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050716_resize
p1050716_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050717_resize
p1050717_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050718_resize
p1050718_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050719_resize
p1050719_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050720_resize
p1050720_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050721_resize
p1050721_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050722_resize
p1050722_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050723_resize
p1050723_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050724_resize
p1050724_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050725_resize
p1050725_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050726_resize
p1050726_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050737_resize
p1050737_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050738_resize
p1050738_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050739_resize
p1050739_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050741_resize
p1050741_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050742_resize
p1050742_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050743_resize
p1050743_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050744_resize
p1050744_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050745_resize
p1050745_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050747_resize
p1050747_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050748_resize
p1050748_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050749_resize
p1050749_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050750_resize
p1050750_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050751_resize
p1050751_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050752_resize
p1050752_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050753_resize
p1050753_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050754_resize
p1050754_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050755_resize
p1050755_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050757_resize
p1050757_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050758_resize
p1050758_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050759_resize
p1050759_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050766_resize
p1050766_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050767_resize
p1050767_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050769_resize
p1050769_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050775_resize
p1050775_resize
A kép részletei A kép letöltése
p1050776_resize
p1050776_resize
A kép részletei A kép letöltése

 

Tételek 
 

 

Phoca Gallery