Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Kisze-báb égetés

A farsangi esős idő miatt most, hétfőn égettük el a kisze-bábot, és várjuk a tavaszt!

Farsangi mulatság

ÜVEGRE FESTETT ÉVSZAKOK

Elméletben már hetek óta készültek a dögei Ölbey Irén Általános Iskola alsós tanítói az üvegfestésre. Minden osztály kiválasztotta a számára legkedvesebb évszakot. Készültek a tervek! Összedugtuk fejünket, s végül a mandala mellett döntöttünk. Böngésztünk az interneten és minden évszakhoz kerestünk néhány sablont, majd kiválasztottuk a legjobbat, legszebbet, legösszeillőbbet. Összeválogattuk az évszakokra jellemző színeket a már tavaly óta fiókban porosodó üvegfestékekből. Következett a méretre nagyítás, kontúrozás, festés. A farsangi mulatság előtt elkészültek az osztályok nagyszabású munkái, s a régi bejárati ajtón helyére kerültek a mandalák is. A dekoráció állandó kiállítás az iskolába betérőknek. Újra szebb lett az iskolánk! Jöhet a következő projekt!

Köszönet a tanítóknak és a karbantartóknak!

/Szónokné Vincze Katalin mk. vezető/

Üvegre festett évszakok

 

A sárga szánkó, mint sztárvendég

A napokban a Szülői munkaközösség ajándékát, öt darab sárga szánkót kapott iskolánk gyermekközössége.
Az 50-ezer Ft- értékű ajándékot Lippai Zsolt tanár úr választotta ki az interneten s egy napon belül már meg is érkezett az iskola tanulóinak nagy örömére.  Szerencsére  jókora hó is lehullott , s így a testnevelési órákon illetve a szünetekben, délutáni foglalkozásokon is sokan használhatják a "sárga csikókat",  melyeknek  már nevet is adtak gyerekeink. Köszönjük a Szülői munkaközösség segítő támogatását!!! Reméljük még néhány hétig élvezhetjük a tél, a hó örömeit!

(Agárdy Sándor)

Egy apró kis meglepetés

Iskolánk egyik pedagógusa a Hungaricum internetes rádió matematikai játékain 2 db pizzát nyert.
A pizzákat péntek délután a Picollo Pizzéria szállította ki iskolánkba, ahol Illés Hajnal Csilla, Illés Tamás és Illés István vehette át, ugyanis pedagógusunk nekik ajánlotta fel.
Köszönet a Hungaricum rádiónak!

 

A „Don-kanyar emléktúra” első állomása Dögében

2014. január 24-én pénteken reggel Dombrád városból indult az az emléktúra, mely az 1943.január 12-i tragikus eseményeknek állít emléket. A Don-kanyarban nagyrészt felmorzsolódott a 2. magyar hadsereg. Erről láthatnak egy dokumentumfilmet „Ott a messzi Donnál” címmel a youtube-on az érdeklődők. Dr. Nagy Péter polgármester úr és Agárdy Sándor iskolaigazgató gépkocsival szállította az indulás helyszínére a dögei Ölbey Irén Általános iskola szülői engedéllyel részt vevő diákjait. A teljesítménytúra több mint 80 résztvevője a tervezett túraszakaszok során megemlékezéseket tartott egy-egy település II. világháborús emlékműveinél. Így történt ez Dögében is. A méltóságteljes program végén frontkoszorút helyeztek el az emlékmű talapzatán s mécseseket is gyújtottak a fiatalok a Dögéből elesettek emlékére. A Honvédsuli három katonai szakaszába osztva iskolánkból a következő tanulók teljesítették a 25-km-es első túrarészt.

Séra Áron 4. oszt.  Simon Szabolcs 6. oszt. Szabó Tamás 6. oszt. Kozma Kinga 6. oszt. Kozma Aletta 6. oszt. Rózsa Bettina 8. oszt és Csáki Vivien 8. oszt tanuló.

A részvevők az első napi  25-km megtétele után, Dögébe délután 3-óra tájt érkeztek, majd a koszorúzást követően, rövid pihenő után finom vacsora várta a fáradt kadétokat és parancsnokaikat. Vidám gyerekektől volt csendesen zajos a tornaterem. Alakiság, fegyelem, önfegyelem, hazaszeretetre nevelés, történelmi ismeretek, katonai,tájékozódási, túlélési ismeretek és még sok hasznos dolog az ami erre a szakkörre vonzza a fiatalokat. Hasznos lenne ezt a kezdeményezést szélesebb körben is elterjeszteni országosan is és ráébreszteni a sok- sok számítógép fölé görnyedő fiatalt egy romantikus , élményekkel teli programban való részvételre. Aztán eljött ez este, s vele megjött a hófúvás .

A jó meleg tornateremben volt kialakítva a padlón az éjszakai szállás, majd reggel továbbfolytatták útjukat előbb Nyírtassig, s vasárnap Levelekig. A rendkívül rossz idő miatt  a kisebbeket a dögei  önkormányzat vezetői kocsival vitték el Nyírtassig , de a nagyobbak a kemény hidegben és hófúvásban végigmenetelték a kiszabott 25 km-t. Köszönjük Dankó ezredes úr kezdeményezését.     …. A dögei gyerekek becsülettel, nyafogás nélkül teljesítették a 25-km-t. Gratulálunk! Jövőre remélhetőleg még többen vállalják ezt, s talán tovább is mennek.

(as)

Szülinapok a 4. osztályban

Ökoiskola címet nyert a dögei Ölbey Irén Általános iskola

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért Értékelő bizottság javaslatára, Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár döntése értelmében a 2013-2016-os időszakra  a dögei Ölbey Irén Általános Iskola  elnyerte az ökoiskola címet. A megtisztelő szakmai díj oklevelének átadási ünnepségére  ünnepélyes keretek között 2014. január 25-én kerül sor a az OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében. Az elért eredmény CSAPATMUNKA! Része van benne iskolánk nevelőinek, dolgozóinak, s nem utolsó sorban tanulóinknak, a szülőknek, a község vezetőinek, iskolai munkánkat támogató minden jó szándékú dögei embernek.
A dögei iskola környezettudatos tevékenysége során a megyében is egyedülállóan kialakított egy fűszernövénykertet, egy 200-db-os iskolai füvészkertet, rendelkezik  korszerű biológia szaktanteremmel, ásvány és kőzettani oktatóösvénnyel madárházzal, odútelepekkel s a nevelés mindennapjaiban is előtérbe állítják a fenntarthatóságra nevelést.
Nagy évszak túrák, faunisztikai kutatások keretében ismerik meg a tanulók a Rétköz csodákkal teli világát. A tanulók bevonása a tudományos kutatómunkába, a Rétköz élővilágának kutatásába  - valójában a tanterv része.  A cím elnyerése további inspirációt ad a környezeti nevelés iskolai kiszélesítéséhez, s egyben bázisként, módszertani terepként szolgál majd  intézményünk a környék óvodái általános és középiskolái számára is.

/Agárdy Sándor/

Lásd még a  SZON (Szabolcs Online) cikkét!

További cikkeink...