Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Darázs-garázs és rovar menedékház a dögei iskola udvarán

Újabb környezeti nevelési lehetőséggel gyarapodott a napokban a dögei Ölbey Irén Általános iskola előkertje.
Az elmúlt évben ökoiskola címet is elnyert intézmény olyan, ízeltlábúaknak menedéket nyújtó kis szigetet hozott létre  amely a valódi kompetencia alapú oktatás-nevelés egyik módszertani lehetőségét kínálja a tanulók számára.  Vannak itt hártyásszárnyúak szaporodótőhelyeként szolgáló nádtekercsek, fél dióhéjakból összeállított pókbúvóhelyek, fülbemászó /nem mászik a fülbe!/ telelőhelyek is. Az egyszerűen elkészíthető eszközöket várhatóan sok-sok tanuló a szüleivel  együtt  is össze fogja állítani és a kertjébe ki is helyezi sőt remélhetőleg újabbnál újabb ötletes rovar és póklakásokat is kitalálnak. A gyakorlati haszna mellett minden iskolai és iskolán kívüli környezeti nevelési lehetőségnek a legnagyobb erénye a nevelésben a szemléletformálásban rejlik. Ezért is készítik  a dögei gyerekek és szülők már a harmadik odútelepüket, a kisvárdai vízügyi dolgozók segítségével már épül a 250-db-os füvészkertben a századokkal ezelőtti dögei portákra jellemző fűzfasövény kerítés. Az enyhe tél ellenére legalább 70-80 mezei és házi veréb, változó számú szén és kékcinege, fekete és fenyőrigók etetését is a tanulók végezték a bejárat közeli madárvendéglőben.

(AS)

Darts-matek bemutató

Tanulóink által készített dramatikus játék

Iskolánk 7-osztályos tanulói közül néhányan saját feldolgozásukban adták elő azt a jelenetet, amikor az I. Világháborúba hívták a falusi katonákat.
Az osztály nézőközönsége nagy élvezettel és figyelemmel követte az eseményeket. A tanulók előadásából persze nem hiányzott a humor sem.
Volt itt behívóparancs felolvasás, tehénfejés, sírás-rívás, no és a háborúból való hazatérés. Mindezeket a komoly történelmi eseményeket, humorral fűszerezve adták elő a tanulók. Ezzel a néhány perces feldolgozással is közelebb kerültünk a Nagy Háború sorsfordító és sajnos szomorú időszakához, melyről éppen ezekben a hetekben tanulunk. (as)

Kisze-báb égetés

Farsang 2015

 

Mese és kreativitás témahét

Iskolánk alsósai, nevelőik irányításával 2015. február 6-án a kisvárdai Városi könyvtár segítsége révén  egyszerre vehettek részt bábelőadáson és kreatív foglalkozáson. Az ebédlőben illetve a tanteremben is folyt a munka. Magellai Katalin képzőművész Micimackóról szóló meséjét nézték meg a gyerekek, majd a zenés mese szereplőit némi felnőtt segítséggel kartonpapírból el is készíthették. Mindenki ügyesen és nagy lelkesedéssel dolgozott. Ezekről a " mesés- és alkotó" pillanatokról készültek a fényképek.
Nagy élmény volt a kézbábok létrehozása, melyet a foglalkozások végén  haza is vihettek. (as)

Szülinap a harmadik osztályban

Stadler Petra ma ünnepelte kilencedik születésnapját!  Anyukája és nagymamája finom süteményeket készített, s az osztály és a nevelők  együtt ünnepeltek.
Sokáig éltessen az Isten Kedves Petra!  A fotók az első órai néhány perces szülinapi buliról készültek. (as)

Tízórai zenés szünet

2015. január 27-én a második óra utáni "tízórai szünetben" kellemes zenei meglepetésben volt része iskolánk tanulóinak és tanárainak.
Énektanárunk kislánya, aki egyébként végzős jogász hallgató - gitárkísérettel  gyerekdalokat és ismert slágereket adott elő. Az ismertebb dalokat közösen énekeltük mindannyian. Köszönjük Szádvári Dórának ezt a felüdítő néhány percet. Máskor is várjuk, ha ideje engedi. (as)

További cikkeink...