Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Megszépült az angol nyelvi labor

Az elmúlt héten végzett festés után Szabóné Balogh Erika tanárnő által készített jelmondat került az angol nyelvi labor falára, s karbantartóink munkája révén még tovább folyik a Margaret Thatcher terem dekorálása.
A napokban egy selyemből készült angol zászlót is kaptunk Soltész Orsolya 4. osztályos tanulótól, illetve Édesanyjától, s ezt is felhelyeztük  jelmondat fölé. A megszépült angol nyelvi labor így már mindenkit szeretettel vár. Csak tanulni kell! (as)

"Don-kanyar" emléktúra dögei állomása

Immáron 4. alkalommal rendezték meg 2016. január 22-én  a doni áttörés 73. évfordulója alkalmából azt az emlékmenetet, amelynek első szakasza Dögében ért véget. A délutáni órákban érkezett az eddigi legnagyobb létszámú csoport, amely meghaladta a 80 főt. Egy érdekes momentum volt, amikor Vilmán Lacika a hátizsákjából elővette a vizes palackját, hogy szomját oltsa, abban a víz jég formájában volt jelen. Az egész nap mínusz 10 fokos hideg minden résztvevőt próbára tett, de nem adták fel!
Az érkezők az  iskola tornatermében lettek elszállásolva. Negyed 6-kor méltóságteljes koszorúzás volt a II. világháborús emlékműnél a Jánváry parkban. Ezt követően a református gyülekezeti teremben Terjékné Eszterhai Enikő református lelkipásztor asszony igehirdetését hallhatta az ökumenikus imahét keretében megjelent nagyszámú érdeklődő. Ezt követően Ádám Barnabás ezredes úr tartott hasznos és figyelemkeltő előadást a honvéd hagyományőrzés múltjáról és jelenéről. A finom vacsora elfogyasztása után a fűtött tornateremben tértek nyugovóra a fáradt "vándorok".
Másnap reggel 9-órakor a reggeli elfogyasztása után tovább indultak Kisvárda irányába. Külön büszkeség számunkra, hogy az emléktúra első 30-kilométeres szakaszát iskolánkból Lippai Zsolt tanár úr vezetésével a következő tanulóink is teljesítették: Vilmán László 5. oszt. Rózsa Andrea 5. oszt. Rostás Kálmán 4. oszt. Jánvári Orsolya 4. osztály. Kozma Kinga és Kozma Aletta 8. osztályos tanulók az egész szakaszt teljesítik, ami hatalmas állóképességükről tanúskodik. Gratulálunk minden résztvevőnek!
Köszönjük az önkormányzatnak vezetőinek, a református egyháznak, a konyha ,az iskola és az Ifjúsági ház dolgozóinak a dögei programhoz nyújtott segítségét. (as)

Szakmabemutató nyolcadikosoknak

A Telegdi Kata és a Tessedik Sámuel Szakképző intézmények nevelői és diákjai tartottak érdekes szakmai tájékoztatást iskolánk nyolcadikosainak. A nevelők bemutatták a megváltozott képzési rendszert, s a választható szakokat is elemezték.
Ízelítőt kaphattak diákjaink az iskolák szakmai kínálatából, s néhány gyakorlati lehetőséget is bemutattak a leendő "mesterek", akik közül hárman az elmúlt években itt végeztek a dögei iskolában. Köszönjük a délutáni hasznos szakmai bemutatót! (as)

Száraz tóból - nedves tó

Január közepén a tiszai árhullámnak köszönhetően megkezdődött az élőhely rekonstrukciós program  egyik látványos része a "Rétközi-tó" vagy ahogyan évszázadokon át hívták a "Fehér-tó" feltöltése. Népvándorlás kezdődött. Sok száz ember, egész családok, baráti társaságok, profi és amatőr horgászok, madarászok figyelték a rég óta várt, vízzel való elárasztást. Ezekről a kezdeti pillanatokról készült fotókat láthatjuk. ( as)

Hó,Hó, jaj de (h)jó!

Végre látható mennyiségű hó esett 2016 januárjában Dögében is. Ha egy része már el is olvadt, a képeken azért megmaradt valami ebből a hangulatból.(as)

Természettudományi kísérleti óra a Szent László katolikus középiskolában

2016. január 14-én a dögei Önkormányzat mikrobuszával nyolc tanuló vett részt Agárdi Sándor igazgató úr vezetésével a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola kísérletező óráin. Kerezsi Béla igazgató úr köszöntője után csoportokban folyt a munka a fantasztikusan felszerelt laborokban. Biológia, kémia, fizika valamint robotika szerepelt a programban, de megismerhették a tanulók a 3-D-s nyomtatót is.  A négy gépen az emberi kéz csontjait, egy második világháborús tank modellt, valamit a DNS-modellt nyomtatták ottjártunkkor. 
A rendkívül színes és izgalmas kísérletek elnyerték a tanulók tetszését, s többen biztosan ebbe az iskolába szeretnének majd továbbtanulni. A biológia-kémia laborban láthattunk karmos békát, achát csigákat /ilyen nekünk is van/ törpeharcsát, madárpókokat és rengeteg szemléltető eszközt is megvizsgáltak a tanulók.
Köszönjük a lehetőséget, és külön köszönjük a középiskola  nevelőinek a csodás kísérleti órákat! (as)

Iskolaszentelés

Hagyomány már iskolánkban, hogy az új év elején a hitoktató lelkészek egy rövid ökumenikus  imádság után megáldják illetve megszentelik az iskolát. Az idei évben január 12-én Terjékné Eszterhai Enikő református lelkipásztor asszony valamint Nagy Zsolt római katolikus káplán úr vett részt a  szertartáson s mindketten imát mondtak iskolánk gyermekeiért, az itt tanító tanárokért, az iskola minden dolgozójáért, a falu lakóiért. A nagyszünetben megtartott rendezvény a tanulók és a pedagógusok  által hangosan elmondott  Miatyánk kezdetű imádságával ért véget. (as)


Kis szakkörösök kutatásai

Iskolánk természetkutató szakkörének negyedikes tanulói érdekes kutatómunkában vettek részt a napokban. Öt db. különböző területről begyűjtött kenderike / Carduelis cannabina/ fészket vizsgáltak meg.

Igen érdekes megfigyelések születtek, ennek a napjainkban mind gyakoribb állandó madárfajunknak a fészekanyag összetételéről. Elmondható, hogy a territóriuma környékéről szedegeti össze a fészek tartalmát, de mind többször megjelenik a gyökér és szőr mellett a műanyag és az emberi hulladék is.

A tanulók öt csoportban dolgoztak s aprólékos munkával szedték szét a fészket alkotó anyagokat. A kenderike fészkek a nyári költés után leszedhetők, s az ágvillába újra fészkelhet a madár.

A csoportok és az eredmények:

1. csapat. Jánvári Gábor és Kertész Gábor.

Tornyospálca Rákóczi út 36. szám alatt az utcán lévő arany szilfáról 2. méter magasból levett fészek anyaga: spárgadarabok, vékony tujalevél darabok, száraz levélmaradványok, rovarmaradványok, sárrá összeállt por, elpusztult fiókamaradvány/csontváz/ kutyaszőr, gombafonalak, gyökérdarabok.

2. csapat. Mónus István és Nyulak Tamás.

Döge Kossuth utca eleje. 2-méter magasságban egy cseresznyefáról levett fészek anyaga: tollatkák, bogármaradványok/kitin/ bárány gyapjú, gyökérdarabkák, pásztortáska szára és termése, tűztövis termésmaradvány, kutya szőrök, fűszálak, kerti növényi hulladékok.

3. csapat. Stadler Petra és Pisla Salome.

Tornyospálca Rákóczi út 36. sz. alatt 2 méter magasan cukorsüvegfenyő belsejéből levett fészek anyaga: Kartonpapír darabok, kutyaszőr csomók, száraz gyökérszálak, tujalevél darabok, földmaradványok, tojásmaradványok, uborkaháló darabka, fűszálak, tyúktoll.

4. csapat. Tara Zsanett és Balogh Amanda.

Tornyospálca Rákóczi út 34. sz. alatt tűztövis bokorról 1,5 méter magasról levett fészek anyaga: falevél maradványok, tyúktollak, cérnaszálak, kutyaszőr csomók / komondor/ fűszálak,

5. csapat. Jánvári Orsolya és Deák Alexandra.

Tornyospálca Rákóczi út. 36. sz. alatt az utcai arany szilfáról 2,5 méter magasságból levett fészek anyaga: falevél maradványok, kartonpapír darabkák, jó állapotban megmaradt japánakác levél, kutyaszőr csomók, gyökérdarabkák, piros műanyag pulóver darab, madzag darabkák, fűszálak, tyúktoll darabka.

(Agárdi Sándor)

 

 

További cikkeink...