Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Megemlékezés 1956. október 23-ról

Újrafestett angyalszobrok

A római katolikus hittanos tanulók Markovics Balázs káplán úr vezetésével szobormentő akcióban vettek részt. A dögei római katolikus kápolna előkertjében álló négy angyalszobrot először alaposan letisztították, majd speciális betonfestékkel átkenték. A száradás után majd a téliesítés következik. Ekkor műanyag zsákokba csomagolják a terrakotta szobrokat. A képek a munkálatok különböző fázisairól készültek.

(agárdy)

Az alsó tagozat tanulmányi kirándulása-Eger, Szilvásvárad

Ragyogó őszi időben került sor október 13-án az alsós munkaközösség által szervezett tanulmányi kirándulásra. Az úticél először az egri vár volt. Gárdonyi Géza egykori háza előtt sorakozva indultunk a vár "bevételére". Megtekintettük a Hősök termét, a Börtönmúzeumot, majd a mély pincerendszer egy részében kialakított panoptikum ejtett bennünket ámulatba.

A palotarészben kialakított Vármúzeum mindenki számára nyújtott érdekességet. A Földbástyán a korabeli harcművészeti technikával ismerkedhettünk, majd egy kovás puska bemutatása következett. Akkorát durrant,hogy mindenki összerezzent. Egy erdei sikló megmentése utáni rövid gyaloglással visszaértünk az autóbuszokhoz. Innen Szilvásváradra vezetett az utunk.

A kis vonattal mentünk fel az istállóskői végállomásra, majd a Szalajka völgyön át gyalog jöttünk vissza. Útközben sokféle kőzettel ismerkedtünk, és a patakban ászkarákokat is fogtunk, majd faleveleket gyűjtöttünk. Leérve aztán a kihagyhatatlan bazár következett, majd szomorú szívvel, de elindultunk hazafelé. Néhány technikai megálló után a tervezett 19 órára érkeztünk Dögébe. Köszönjük a szülőknek, a sofőrbácsiknak! Köszönjük a kísérő pedagógusoknak!

(Szónokné Vincze Katalin mk. vezető)

Orsolyita nővérek látogatása iskolánkban

2017. október 15-én a római katolikus templombúcsúra három Orsolyita rendi nővér is meghívást kapott. A szentmisét követően Frantiska, Ignácia és Bohuszlava nővérek látogatást tettek az iskolánkban. Megtekintették a tantermeket, az udvari gyümölcsöskertet, a füvészkertet, s elismerően szóltak az intézményben látottakról. Gratuláltak mind a nevelőknek, mind a tanulóifjúságnak ahhoz, hogy ilyen rendben, és rendkívül kreatív módon őrizzük meg értékeinket. Az inger-gazdag környezet megítélésük szerint is nagy hatással van a tanulói teljesítményre, és a magatartásra. Várhatóan a közeljövőben még újra ellátogatnak hozzánk. (agárdy)

A felső tagozat tanulmányi kirándulása - Eger, Szilvásvárad

 

Megemlékezés a reformáció 500. évfordulójáról

A községi önkormányzat, az Ifjúsági Ház, a Van Esély Egyesület, a dögei Református Egyházközség és az Ölbey Irén Általános iskola szervezésében közös ünnepi megemlékezés volt 2017. október 5-én az Ifjúsági ház emeleti termében. Rózsa Anikó, az ifjúsági ház vezetője, majd Pribula László, a Van Esély Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően egy rövid bemutatót láthattak Luther Márton életének filmfeldolgozásaiból. Az iskola énekkara három református éneket adott elő, melyet Lászlóné Bezzegh Andrea tanárnő tanított meg a gyerekeknek. Agárdy Sándor iskolaigazgató, a dögei reformáció évszázadai címmel tartott előadást, melyben több régi anyakönyvet, számadási iratot, teológiai könyvet is bemutatott. Láthatták az érdeklődők az egyház legrégebbi kegytárgyát a XVII . századból származó aranyozott ezüstkelyhet és több más értékes templomi és úrasztali kegytárgyat. Ezt követően Vincze Károlyné kántor vezetésével Tintér Dominika, Pisla Salome és Kertész Gábor tanulók az evangélikus egyház himnuszát énekelték el. Agárdy Sándor további előadásában a református egyház fejlődéséről, küzdelméről szólt, majd a rendezvény zárásaként Mónus Eszter, Szürös Andrea, Stadler Petra és Szabó Kata tanulók furulyán adtak elő egy egyházi éneket. Terjékné Eszterhai Enikő lelkipásztor megköszönte a rendezvény előkészítését, majd zárásul Pribula László emléklapokat adott a közreműködő tanulóknak és felnőtteknek. (agárdy)

Sás Károly zenés könyvbemutatója

Megemlékezés 1849. október 6-ról

További cikkeink...