Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

3. és 4. osztályos kirándulás

 

Virágok Ölbey Irén költőnő sírjára

 

Iskolánk névadójának Ölbey Irén költőnőnek a sírját az elmúlt években iskolánk tanulói virágosították. Az idei ősszel kivételesen nem a tanulók,hanem az intézmény technikai dolgozói vettek részt a sír szépítésében.

Séra Imre karbantartó a vadrózsa bokrokat vágta ki a sír környezetéből, míg Bacsó Jánosné Erzsike  és Séra Bertalanné Mártika megkapálták és virágosították a költőnő nyughelyét.

A csodaszép árvácskákat Csimbók Ervinné  vállalkozó adományozta. Mind az adományt, mind a jó szívvel végzett sírgondozást az iskola közössége nevében is nagyon szépen köszönjük.


 

Gumipálya javítás

 

Bizony a nagy igénybevétel már meglátszik a 2006-ban átadott udvari gumipályánkon . Az aljzatbeton megnyúlását és a pályaszél süllyedését már az elmúlt év őszén észrevettük. A labdafogó kerítés is sok helyen széttöredezett, de ezt az elmúlt tanévben ,illetve folyamatosan is javítjuk.  A további szakadás megakadályozása céljából kétfajta sziloplaszt tömítőanyaggal próbáljuk megakadályozni a gumiborítás esetleges téli szétfagyását.

Lippai Zsolt testnevelő tanár Úr és Séra Imre az intézmény karbantartója munkálkodásait örökítette meg a fényképezőgép 2012. október 12-én a délutáni kellemes napsütésben. 

Üzemlátogatás a MAVIR Zrt. kisvárdai hálózati állomásán

Október 4-e Horváth Zsolt szülő napja volt! Szinte minden rendezvényt Ő szervezett ezen a napon iskolánkban.   Ugyanis a madárvédelmi előadás mellett egy másik programot is lebonyolíthattunk majd fél éves szervező munkájának köszönhetően.
A 8-osztály tanulói egy rendkívül érdekes üzemlátogatáson vehettek részt a kisvárdai " villanytelepen". Az autóbuszos utazást is neki köszönhetjük.   Zsolti bácsi szakszerű kalauzolása révén megtekinthettük a vezérlő termeket, az óriási akkumulátor  rendszert, majd a bekerített udvari részen a transzformátorok és a sokféle elektromos berendezés megcsodálása következett. Nagy érdeklődéssel hallhattuk valamennyien, a telep környezetvédelmi programját.
A látottakat biztosan jól felhasználhatjuk majd a fizika tantárgyban tanult elektromosságtani ismereteink bővítésénél.
Köszönet Horváth Zsolti-bácsinak és a kísérő nevelőknek!!!

Balogh Boglárka 8.oszt tanuló.

 

Madárvédelmi előadás

Horváth Zsolt szülő segítségével az idei tanév elején újra ellátogatott iskolánkba Bíró György ökológus. A Magyar Villamosenergia-Ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt / MAVIR/ anyagi támogatásával megtartott előadáson a napközis gyerekek vettek részt. / 3-4.osztály/
A rendkívül érdekfeszítő, és igazán kompetencia alapú pedagógiai módszerekkel levezényelt interaktív foglalkozás óriási sikert aratott. Minden résztvevő- tudásától függően kisebb, nagyobb ajándékokban részesült.

 

Vidám kiruccanás

Rendhagyóan telt az október negyedikei délelőtt a másodikosainknak.

Autóbusszal utaztunk Kisvárdába. A Rétközi Múzeumban számos érdekes tárgy megtekintése mellett a gyerekek megismerkedtek az eszközök használatával, dédszüleink életével. A szövőház és a kovácsműhely mellett hangzott el a legtöbb érdeklődő kérdés. A régészeti leletek közül az „igazi csontváz” vonzotta leginkább a kíváncsi tekinteteket. Örömmel ismerték fel a búbos kemencét. Ezúttal köszönjük a múzeum dolgozóinak a készséges tárlatvezetést.

A múltidézés után elsétáltunk a Várhoz. A Vár-tó megszépült környezete, az őszi hangulat és a madárcsicsergés felüdített minket.

Kirándulásunk a piacon ért véget, ahol beszélgettünk a kofákkal és megnéztük az őszi kínálatot.

Élményekkel gazdagodva tértünk vissza iskolánkba, melyeket rajzban is megörökítenek majd nebulóink.

 

Eta és Erika tanító néni

 

Emléktábla az egykori dögei kurucoknak

PRO PATRIA ET LIBERTATE.  Ez a jelmondat volt hímezve az 1703-tól 1711-ig tartó szabadságharc zászlaira.
A II. Rákóczi Ferenc  kuruc seregébe elsőként beállt dögei katonáknak állított emléket a falu 2012. október 7-én.
A szemerkélő esőben, a zászlók behozatalát követően  kezdődött el az ünnepség a falu díszterén.
Az Ölbey Irén általános iskola első osztályos tanulóinak szavalata után  Dr. Nagy Péter polgármester emlékezett meg a Rákóczi korról, s mutatta be az egykori falu természetföldrajzi és társadalmi viszonyait.
Ezt követően Marczinkó István tanár Úr, a Rákóczi Szövetség alelnöke, ünnepi beszédében végigkövette a nyolc éves szabadságharc fontosabb eseményeit, kiemelve Rákóczi nagyságát. Skretyuk Benjámin 5. osztályos tanuló népdalai után a kárpátaljai Eszeny községből érkezett Ritmus  néptánccsoport fergeteges ruszin és magyar táncokat adott elő.  Az együttes művészeti vezetője Szabó Tibor úr volt.
Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Kovács Ferenc Eszeny község polgármestere is. A református egyház nevében Terjékné Eszterhai Enikő református lelkipásztor, míg a római katolikus egyház nevében Nagy Zsolt káplán úr áldást mondott illetve felszentelte a Török András által készített emléktáblát, melyet  az egykori Nozdroviczky uradalom 130-éves magtárja - a mai ifjúsági ház falán helyeztek el.
A dögei ünnepség a hazaszeretetet, a szülőföld iránti hűséget, és az együvé tartozás nagyszerű érzését is reprezentálta. Büszkék lehetnek a dögeiek, hogy ilyen emléktáblával gazdagodott a község, mely azt mutatja, hogy ápolni kívánják a múltat, annak tárgyi és szellemi emlékeit, s szeretnék megőrízni őseik hagyományát, őseik emlékezetét. A rendezvény lebonyolításához nyújtott segítségért köszönet a konyha, valamint  az iskola dolgozóinak, a táncosok szállításában vállalt segítségért Márta Csaba alpolgármesternek, Belinszky József képviselő úrnak és Jánvári József gépkocsivezetőnek.

 

Testvérkapcsolatok építése a romániai Ákos településen

2012. október 5-én testvérkapcsolatok kiépítése céljából 4-fős küldöttség kereste fel a romániai Ákos / Acás/ települést. A Szatmár Megyei közel 2-ezer lelkes falu életével, mindennapjaival ismerkedtek meg, s egyben viszonozták a néhány héttel korábbi ákosi küldöttség dögében tett látogatását.
A résztvevők megtekintették a polgármesteri hivatalt, az óvodát, az általános iskolát. Ezt követően a 900-éves monumentális egykori bazilikát, a mai református templomot csodálhatták meg. A helyi lelkészek mind itt Ákoson, mind a társtelepülésen Krasznamihályfalván nagy nagy lelkesedéssel szóltak a települések múltjáról, a hitéletről, a helyi mindennapokról.
A délután folyamán a faluban található 60-fokos termálvízzel rendelkező gyógyfürdőt is megtekintették. Az itt elköltött finom ebéd után sok-sok tapasztalattal, s a testvérkapcsolatokat kiépíteni kívánó szándékkal tértek haza a résztvevők.

További cikkeink...