Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Madarak és fák napja

„Szeresd a fát, hisz ő is érez,
Szép gyöngén nyúlj a leveléhez,
Ágát ne törd,lombját ne tépjed,
Hagyd annak, a mi: épnek,szépnek-
Ne bántsd a fát!”
/ Benedek Elek/Madarak, fák, gyerekek napja.Iskolánkban a hagyományoknak megfelelően  az idén tavasszal is megrendeztük ezt a nagyszerű ünnepet.
Reggel 9-órakor kezdődött a program. Kiss Zsolt a tiszakanyári általános iskola  tanára, és igazgató helyettese, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisvárdai helyi csoportjának titkára köszöntötte a résztvevőket. Röviden elemezte a nap fontosságát, s odúkat, és ajándékkönyveket adományozott az iskola természetvédő diákjainak. Ezt követte a 6-osztályosok ünnepi műsor-összeállítása.  Ezt követően Agárdi Sándor igazgató úr a következőkről szólt….
A világon először hazánkban rendezték meg a madarak és fák napját  1902-ben.
1906.ban gróf Apponyi Albert vallás és közoktatási miniszter körrendeletet adott ki. Az 1. sz törvénycikk az alábbiakat tartalmazta. „ Évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.”
1966 óta kormányrendelet írja elő ennek megtartását a magyar iskolákban.
Márai Sándor és Benedek Elek idézeteivel zárta mondandóját.
Ezt követte a Ligetben való helyfoglalás, és az akadályverseny. A legjobbak a következő törzsek lettek.


1.    helyezett: Dögösök 85+2-pont
2.    helyezett: Kutyák: 83+1-pont
Kakasok
Dodó Kacsa
3.    helyezett: Mókusok: 82-pont.

A rajzversenyben két kategóriában értek el  különdíjat.
1. kategória különdíja: Horváth Eszter 7.oszt. / Legnagyobb műgonddal elkészített munka/
2. kategória különdíjai:

 

Fehér Rebeka 6.oszt. / Legkiválóbb madárportrék/Jégmadár

Dankó Dominik 1. oszt. / Vörösbegy

Király Nikoletta 4 . oszt. /  Fehér gólya

Horváth Gergő 3 . oszt. /  Gyurgyalagok

Rendes Dominika 1 . oszt. /  Hullámos papagáj

Tóth Dóra 3 . oszt. /  Egerészölyv

Krajnyik Zsanett 3 . oszt. /  Fehér gólya

Vizer Eszter 3 . oszt. /  Búbos banka

Bacskóczky László 1 . oszt. /  Fakopáncs

Vilmán László Barnabás 1 . oszt. /  Fácán

Szidor Tamás 5 . oszt. /  Szírti sas


A továbbiakban a 8.osztályosok szülői segítséggel nagyon finom ételeket készítettek. Az iskola tanulói a diák önkormányzat által ebédre készített giroszt és a szülői munkaközösség jégkrém ajándékát / desszert/ is megkapták s még nem ért véget a nap. A két 8.-osztály egy-egy emlékfát ültetett a déli iskolafal elé, rátéve neveiket.
A továbbiakban a szemétszedést követően még kisebb rangadók voltak a gumipályán.
A nap során a jó hangulat, a játék, a természet megismerése volt a legfontosabb.
Senki sem ijedt meg amikor  Döge fölött sárkányok jelentek meg. Az  egész nap erősen fújó tavaszi szélben több színes sárkány is a levegőben kóborolt egész nap, de legyőztük őket- szépen visszahúzódtak a damilokon a legelő füvére. A kisebbek a  több ezer éves cserépdarabok kiásásával voltak elfoglalva. Szép gyűjtemény született.
Egy emlékezetes szép tavaszi nap volt ez - a madarak a fák és a gyerekek napja.

/ Aki az élményeit megosztotta velünk az Kázsmér Alexandra volt./

Pom-pom készítés a tornavizsgára

Éljen május elseje!

FÖLD NAPJA

Április 22.

FÖLD NAPJA

Iskolánkban szombaton, óvodánkban hétfőn emlékeztünk meg a Föld napjáról.

A „kék bolygó” tiszteletére igazgató úr 100 darab kékre festett diót, s településünk mondájának emlékére egy darab ezüst színű diót rejtett el az udvaron. A gyerekek lelkesen keresték a diót, és földünk, iskola udvarunk védelmére a dióhoz egy-egy szemetet is felkutattak.

Jutalmuk mindezért narancs volt s természetesen a jókedv a játékhoz!

Drámafesztivál Rakamazon!

 

Drámafesztivál Rakamazon!

 

A rakamazi Erzsébet Királyné Alap- és Középfokú Oktatási Intézmény meghívásából a 6-7. osztályos színjátszó csoport április 20-án idegen nyelvű drámafesztiválon vett részt.

A fesztiválon angol, német, francia és olasz nyelven nézhettünk színvonalas, szórakoztató darabokat. A csoportok az ország különböző területéről érkeztek / pl.: Budapest, Szekszárd/, de voltak határainkon túli előadók is / Kolozsvár /. Az óvodásoktól a gimnazistákig láttunk gyerekeket a színpadon, s köztük voltak, akik két tannyelvű színitanodás osztályokból érkeztek.

A versenyzésen kívül nagyon jó lehetőséget adott a nap az ismerkedésre, flörtölésekre, új barátságok születésére. Az előadások alatti jó hangulatot már csak a zsűri döntésére várakozása alatt tudták fokozni a kis „színészek” a spontán bulizásukkal a színpadon.

A megmérettetésre három produkcióval készültünk angol nyelven.

A zsűrinek és a közönségnek sokszor sikerült nevetést csalni az arcukra és emelkedett ilyenkor tapsra a kezük. Az előadások a várva-várt sikert is meghozták, hisz a 19 produkcióból mi hoztuk el a „Legsokrétűbb, korokat átívelő alakítások” díját. Az okleveleken és a emlékplaketteken kívül tollat, telefontartót, jegyzetfüzeteket, angol könyveket kaptunk ajándékba.

A kései eredményhirdetés /19 óra után kezdődött / nem vette el kedvünket, s utunkat a jól megérdemelt díjjal a Mc Donald's-ba folytattuk. Este tízkor lelkesen mondtuk, hogy jövőre újra megyünk!

Műsoraink szereposztása:

A kis bice-bóca:

Pálistók Peti-Krajnyik Krisztia

Tanító úr-Dankó Tamás

Cintula-Bacsó Ákos

Gergő-Fehér Rebeka

Messzi Gyurka-Jánvári Péter

Tarán Laci-Ferencz Anikó

Veszkény Gyuszi-Kovács Panna

Szülők-Czidor Dominika, Juhász Cintia, Ragyák Imola

 

Csoszogi, az öreg suszter:

Csoszogi bácsi – Bata Gergő

Vanicsekné fia – Szónok Péter

Vanicsekné – Jánvári Dóra

 

Legyen Ön is milliomos Rakamazon!:

Műsorvezető: Horváth Eszter

Játékosok: Diószegi Nikolett,

Kázsmér Alexandra,

Marinka Alexandra,

Nagy Eszter,

Papp Zsófia

Telefonos segítő: Oláh Eszter

 

Dramaturgia és rendezés: Baráth Anikó Angol tanár: Szabóné Balogh Erika

 

(a fesztiválon készült képek)

 

Ölbey napok

Ölbey napok az iskolánkban

 

Iskolánkban április 13-16-a között iskolánk névadója tiszteletére különböző versenyeken mérhették össze tudásukat, ügyességüket a gyerekek.

részletek a rendezvényeinknél

Szent György Ifjú Lovagjainak Találkozója

A Szent György Görögkatolikus Általános Iskola által szervezett ifjú lovagok találkozóján 2012. április 19-én iskolánkat egy csapat képviselte.

A versenyen való részvétel feltételeit intézményünk dolgozóinak segítségével teljesítettük, melyet köszönünk. Elkészítettük az ünnepi pajzsot, a korabeli ételt, nagy gondot fordítottunk a lovagok és úrhölgyek ruházatára és bemutatkozására.

A színvonalas versenyt Szivák Gábor igazgató úr vezette. Az elméleti és gyakorlati feladatok teljesítését követően a zsűri csapatunk teljesítményét az elismerő II. helyezéssel értékelte.

A csapat tagjai: Csimbók Anna, Rózsa András és Vincze Csaba 8.b osztályos tanulók történelmi ismerete, teljesítménye elismerésre méltónak bizonyult.

Felkészítő nevelőjük Vincze Ferencné tanárnő volt.

 

 

(a találkozón készült képek)

Rendőrkutya bemutató a nagyszünetben

 

Miközben a második óra utáni tízórais szünetben vidámon majszoltuk a vajas kenyeret a szeles, de napsütéses időben igazi állatbarát program zajlott le előttünk. Szőke Zoltán és Tóth Tibor rendőrök kiképzett németjuhász kutyákkal mutatták be a járőrkutyák tudományát.

Mindannyian szájtátva néztük Luppó és Nasi nagyszerű produkcióját. A legérdekesebb talán a „csibészelés” volt, na és a műsor végén a kutyasimogatás lehetősége. Százan is sorba álltunk, hogy csak megérinthessük ezeket a nagyszerű állatokat, melyeket örökre a szívünkbe zártunk. Várhatóan a májusi családi napon több társukkal újra eljönnek közénk, s még nagyobb bemutatóban lehet részünk. Köszönjük mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a rendkívüli szünetet.

 

 

További cikkeink...