Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Uszoda nyitás

Június 17-én vasárnap nyitja meg kapuit a dögei tanuszoda.  Valamennyi dögei iskolai és óvodai tanuló részére ingyenesen vehető igénybe az uszoda ezen a napon.

 

Úszásoktatás kezdete: 2012. Június 25. hétfő 10 óra

Ballagás és tanévzáró

A 8. osztályosok ballagása és az ünnepélyes tanévzáró 2012. június 16-án 10 órakor lesz, melyre tisztelettel meghívunk és várunk mindenkit. Jó idő esetén az udvaron, esős időben a tornateremben. A tanévzárón a bizonyítványokat csak személyesen vehetik át a tanulók osztályfőnökeiktől, melyet 2012. jún. 18-án 12 óráig hozhatnak vissza az iskolába.

Tornabemutató

Zsúfolásig megtelt szülőkkel, érdeklődőkkel az iskola udvara. Vasárnap rendezte meg az intézmény a 4 évente hagyományos tornabemutatót. A rendkívül színes, ötletes és számtalan mozgásos formáció igen nagy sikert aratott. Köszönet illeti pedagógusainkat, a sok-sok munkában segédkező szülőket, s nem utolsó sorban igen ügyes gyermekeinket. A rendezvény a Londonban megrendezésre kerülő 30. újkori olimpiai játékok idejére esik, szimbolizálva ezzel is a sport, a mozgás fontosságát és egészségmegőrző, léleknemesítő erejét. Az első olimpiai játékokat i.e. 776-ban tartották az éliszi Olümpiában, Zeusz tiszteletére. Az első újkori rendezvényt Evangelisz Zappasz vállalkozó szervezésében 1859-ben tartották. A dögei iskola rendezvényén első ízben léptek fel mazsorettes gyerekeink is. Minden osztály, minden gyerek kitett magáért és sok-sok tapsot kaptak a szebbnél-szebb produkciók. Az idő remek volt, a közönség lelkes, a gyerekek kellően motiváltak és ügyesek.

Köszönjük gyerekek, köszönjük felnőttek! Hajrá Döge!

 

Rózsaszínben "úszik" a Szebecse ér

 

Fantasztikusan szép látvány a május végén virágzó kakukkszegfű szőnyeg. A törékeny, fél méter magas, mocsárréteken megtalálható növény virágzása egybeesik a kakukk madár semmivel össze nem téveszthető folyamatos énekével. A párválasztás után ugyanis a tojó nádirigó, nádiposzáta, vagy vörösbegy fészkébe rakja le tojását, s ezt nevelik majd fel a „mostohaszülők”.

A kakukkszegfűs mocsárrét hullámzása szinte vonzza a természetet járó ember tekintetét. A réti kakukkszegfű (Lychnis flos-cuculi) évelő növény. Virágzata laza, kettős bog. A virágok csészéje harang alakú. Szírmai rószáspirosak, közepük kis négyszálas sallangra szabdaltak.

 

 

Uszodatisztítás és tereprendezés

 

Bizony feladta a leckét a kemény férfiaknak is az uszoda kovaalga és vízkő üledéke. Egy hetes munkával végre a végéhez közeledik a tisztítás, s június elején a nagyközönség is igénybe veheti. Szalonnasütő hely, strand-röplabda pálya is várja az érdeklődőket, a pihenni, sportolni vágyókat. Új nádborítást kapott az évek alatt tönkrement nádkerítés is. Az uszoda mellett egy füves labdarúgó pálya is napokon belül megvalósul.

 

 

Készülő iskolai füvészkert

 

Az ősszel elültetett növények közül a kemény tél igencsak megszedte „áldozatait”. Legalább 30 növényt kell pótolni. Nagy előrelépés, hogy az önkormányzat segítségével elkészült egy vízi-vízparti életközösség kialakítására alkalmas tavacska. Néhány vízinövényt, apró kárászokat máris sikerült megtelepíteni, s talán megtalálja helyét a napokban beültetett tündérrózsa is.

 

 

Furulyavizsga és táncgála

2012. május 29-én rendezték meg a művészeti iskolák a hagyományos tanévzáróikat.

Zarándy Zoltán zenetanár növendékeinek bemutatója után a tornateremben került sor az iskola tánccsoportjainak fellépésére. Gyüre Tamás táncpedagógus növendékei nagy sikerrel adtak elő koreográfiákat a magyar néptánc sokszínű palettájáról.

 

Madarak és fák napja

„Szeresd a fát, hisz ő is érez,
Szép gyöngén nyúlj a leveléhez,
Ágát ne törd,lombját ne tépjed,
Hagyd annak, a mi: épnek,szépnek-
Ne bántsd a fát!”
/ Benedek Elek/Madarak, fák, gyerekek napja.Iskolánkban a hagyományoknak megfelelően  az idén tavasszal is megrendeztük ezt a nagyszerű ünnepet.
Reggel 9-órakor kezdődött a program. Kiss Zsolt a tiszakanyári általános iskola  tanára, és igazgató helyettese, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kisvárdai helyi csoportjának titkára köszöntötte a résztvevőket. Röviden elemezte a nap fontosságát, s odúkat, és ajándékkönyveket adományozott az iskola természetvédő diákjainak. Ezt követte a 6-osztályosok ünnepi műsor-összeállítása.  Ezt követően Agárdi Sándor igazgató úr a következőkről szólt….
A világon először hazánkban rendezték meg a madarak és fák napját  1902-ben.
1906.ban gróf Apponyi Albert vallás és közoktatási miniszter körrendeletet adott ki. Az 1. sz törvénycikk az alábbiakat tartalmazta. „ Évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.”
1966 óta kormányrendelet írja elő ennek megtartását a magyar iskolákban.
Márai Sándor és Benedek Elek idézeteivel zárta mondandóját.
Ezt követte a Ligetben való helyfoglalás, és az akadályverseny. A legjobbak a következő törzsek lettek.


1.    helyezett: Dögösök 85+2-pont
2.    helyezett: Kutyák: 83+1-pont
Kakasok
Dodó Kacsa
3.    helyezett: Mókusok: 82-pont.

A rajzversenyben két kategóriában értek el  különdíjat.
1. kategória különdíja: Horváth Eszter 7.oszt. / Legnagyobb műgonddal elkészített munka/
2. kategória különdíjai:

 

Fehér Rebeka 6.oszt. / Legkiválóbb madárportrék/Jégmadár

Dankó Dominik 1. oszt. / Vörösbegy

Király Nikoletta 4 . oszt. /  Fehér gólya

Horváth Gergő 3 . oszt. /  Gyurgyalagok

Rendes Dominika 1 . oszt. /  Hullámos papagáj

Tóth Dóra 3 . oszt. /  Egerészölyv

Krajnyik Zsanett 3 . oszt. /  Fehér gólya

Vizer Eszter 3 . oszt. /  Búbos banka

Bacskóczky László 1 . oszt. /  Fakopáncs

Vilmán László Barnabás 1 . oszt. /  Fácán

Szidor Tamás 5 . oszt. /  Szírti sas


A továbbiakban a 8.osztályosok szülői segítséggel nagyon finom ételeket készítettek. Az iskola tanulói a diák önkormányzat által ebédre készített giroszt és a szülői munkaközösség jégkrém ajándékát / desszert/ is megkapták s még nem ért véget a nap. A két 8.-osztály egy-egy emlékfát ültetett a déli iskolafal elé, rátéve neveiket.
A továbbiakban a szemétszedést követően még kisebb rangadók voltak a gumipályán.
A nap során a jó hangulat, a játék, a természet megismerése volt a legfontosabb.
Senki sem ijedt meg amikor  Döge fölött sárkányok jelentek meg. Az  egész nap erősen fújó tavaszi szélben több színes sárkány is a levegőben kóborolt egész nap, de legyőztük őket- szépen visszahúzódtak a damilokon a legelő füvére. A kisebbek a  több ezer éves cserépdarabok kiásásával voltak elfoglalva. Szép gyűjtemény született.
Egy emlékezetes szép tavaszi nap volt ez - a madarak a fák és a gyerekek napja.

/ Aki az élményeit megosztotta velünk az Kázsmér Alexandra volt./

További cikkeink...