Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Lábita bábszínház

Csernik Szende székely népmeséket hozott könyvtárunkba. Az előadás rendkívül szívet melengető, a gyerekekhez és a felnőttekhez egyaránt közel álló, felemelő volt. Elmondható ez a témáról és az előadásról is. Mindannyiunkat magával ragadott az az ízes székely beszéd, ami az előadót jellemezte. Bármikor szívesen látnánk újra.

Józsiné Sárdi Éva tanárnő

Erdei iskolában járt a hatodik osztály

Az elmúlt hétvégén bár fagyosan kezdődött a reggel, hiszen a Ricsikai László-tanyán mínusz 2-fokot mutatott a hőmérő, de egy kiadós gyalogtúra után már lekerültek a pulóverek. A Nap is kisütött, sőt igencsak befűtött délre. A bőséges, roppanós virslis reggelit követően több kilométer gyaloglás után meghódítottuk az erdőt. Közben a négy törzs tagjai mindent összegyűjtöttek amit a természet elengedett. Szedtek madártollakat, őszi leveleket, virágokat, terméseket. Közben egy domb megmászásában is jeleskedtek, ahol egy borzvárat is felfedeztünk. Megvizsgáltuk a fenyvesek aljnövényzetét, sőt a vastag tűlevél szőnyeget is elemeztük. Közben kétéltűeket, hüllőket és sokféle madárfajt is megfigyelhettünk. A legnagyobb számban a keresztes pókok voltak. Lépten-nyomon beleakadtunk a hálóikba. Az 500 éves kocsányos tölgy tanúfánál az erdő történetével is megismerkedtünk. Visszaérve a táborhelyre rövid pihenő után elfogyasztottuk a finom ebédet, majd megkezdtük a gyűjtött anyag feldolgozását. Mind a négy törzs fegyelmezetten és nagy-nagy szakmai érdeklődéssel dolgozott. A focizásra már sajnos kevés idő jutott. A gyűjteményeink az iskolai folyosón megtekinthetők. Kitűnő nyár végi időben,  jó hangulatban töltöttük el az erdei iskola tervezett programját. ( as)

Mesefigurák őszi termésekből

Révész Mia Vivien 3. osztályos tanuló, az őszi termésekből gyűjtött kollekciójából készített kreatív mesefigurákat.

A mesék világába varázsoló termésbábok között megtalálhatjuk az unikornist, a kutyát, valamint az őszi avarba téli álomba szenderülő sünit is.

Gratulálunk Miácska!

(as)

Újra elnyerte iskolánk az Ökoiskola címet!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért felelős államtitkárától kapott 32481-3/2018. iktatószámú értesítésben kaptuk a hírt, hogy intézményünk 2018. szeptember 1 - 2021. augusztus 31-ig terjedő időszakra másodszor is elnyerte az Ökoiskola címet. Maruzsa Zoltán úr levélben gratulált iskolánk tevékenységéhez, mely által tovább gazdagodhat pedagógiai kultúránk és erősödhet intézményünk. A magam részéről ez úton is megköszönöm valamennyi pedagógusunk, dolgozónk környezeti nevelésben végzett sokszínű és sokirányú szakmai és emberi támogatását. Új színt, új irányt vittünk az elmúlt években az intézmény pedagógiai nevelőmunkájába. Ennek egyik elismerése a cím újbóli elnyerése is.

Agárdy Sándor intézményvezető

Családi napok Kisvárdán és térségében

Részt vettünk az anarcsi családi napon.

Balatonszárszó 2018.

Honlapunkon megtekinthetők a Balatonszárszói táborozás fényképei!

Térségi iskolakerti műhelynap

Iskolánk tantestületének, technikai dolgozóinak, s nem utolsó sorban tanulóinknak köszönhetően kitűnően előkészített és lebonyolított iskolakerti műhelynapnak adhattunk otthont.
Az országból mindössze négy iskola nyerte el a szervezés, s ezzel együtt a szakmai, módszertani munkájuk bemutatásának lehetőségét. A rendezvényre hét általános iskolából érkeztek nevelők illetve tanulók (Szabolcsveresmart, Kékcse, Baktalórántháza, Mándok, Kisvárda Teichman, Pap és Nyírvasvári). Hat helyszínen voltak bemutatók. Mindezekhez a 6. osztályos tanulók kísérték el az egyes csoportok tagjait, de ők voltak a technika kezelői is. A 8. osztályos lányok a regisztrációban segédkeztek.
A rendezvény kezdetén Agárdy Sándor köszöntötte a megjelenteket, s ismertette a programot, majd szólt az iskolakertek jelentőségéről- Apáczai Csere Jánost idézve. Ezt követően Pauliczky Nóra az Iskolakertekért alapítvány munkatársa köszöntötte a megjelenteket. A 7. osztályos Gyöngyharmat tánccsoport fergeteges táncát követően Szűrös Petra, Szűrös Andrea és Kluber Ferenc ismert emberek véleményét tolmácsolta a kertekről. A táncot Bárány Kristóf, míg a prózai műsort Baráth Anikó tanárnő állította össze. Ezt követően elkezdődött a forgószínpad szerű területbejárás. Az 1. állomáson a 260 fajból álló füvészkertet mutatták be. A 2. helyszínen Döge talajainak vizsgálatát végezhették el. Itt Holló Sándor és Tóth Attila volt a kísérletek szervezője. A 3. helyszínen Döge régi elfeledett ételeit kóstolhatták meg Baráth Anikó tanárnő irányításával. A Szülői munkaközösség és az Ifjúsági ház is bemutatkozott lapcsánkával illetve lekváros derelyével, lila hagymás és szilva lekváros kenyérrel. Titkáné Gyüre Szilvia egy igen kapós ételt- kukoricamálét készített s hozott az alkalomra. Még az elsősök is megkívánták ezt s kaptak is belőle. A 4. számú helyszínen az iskolai gyümölcsöskertet nézhették meg Vincze Katalin és Pappné Belinszky Júlia tanárnők kalauzolása mellett. Az 5. számú állomáson Lippai Zsolt tanár úr mutatta be a iskolai gyógy - és fűszernövény kertet, a kőzettani ösvényt s itt bekötött szemmel gyógynövényeket is felismerhettek (ha tudtak). Széles András Károly tanár úr többféle gyógyteát készített, amelyekből bárki kóstolhatott. Megízlelhették a nyírvizet (nyírfa kicsurgó nedve) is, mely sokak tetszését elnyerte. A 6. helyszínen különböző facsemetéket ültethettek el Szabóné Balogh Erika tanárnő irányításával. Közben sokan megcsodálták a spárgára kirakott tanulói rajzokat is.
A rajzverseny témájául "Az én kedves kertem" címet választották. Józsi Barnabás igazgató helyettes úr igyekezett mindenről sok fotót készíteni. Ez úton is köszönöm a rendezvényt segítő minden pedagógusunk, tanulónk és technikai dolgozónk, SZMK-vezetőink és a szülők segítségét, önzetlen hozzáállását. Úgy érzem megvalósult az iskolakerti mozgalom jelszava: "Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt!" Köszönöm mindenkinek a kitűnő rendezvényt!

Agárdy Sándor intézményvezető

Szarvasok a madárvendéglőben

Két almafából faragott szarvas látogatta meg a napokban iskolánk madárvendéglőjét.Mivel eleségük is van-itt maradtak. Az "állatkák" Tornyospálcáról érkeztek, Szántó József református tiszteletes úr ajándékaként. Tanulóink, sőt a szülők közül is már az első napon többen felfedezték és megcsodálták az új jövevényeket.

Köszönjük Tiszteletes Úr!

(as)

További cikkeink...