Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Ásvány és talajbemutató a biológia szaktanteremben

Egy üveges vitrinben kerültek kiállításra a Dögében megtalálható talajtípusok és ásványféleségek. A Kőzettani ösvényen már egyébként sem sok hely lett volna, hiszen több mint 150 db kőzet és ásvány van itt szabad téren elhelyezve. A biológia terem északi végében látható kiállítás darabjai a következők:

Kékvasföld / vivianait/, Lápi löszbaba, Lápi mésziszap, gyökérkonkréciók, kotutalaj, löszös- kovárványos homoktalaj, vályogtalaj, gyepvasérc, iszaptalaj, futóhomok talaj, kiégett kotútalaj. Sajnos tőzegtalajt még nem sikerült gyűjteni. Akinek volna egy befőttes üvegnyi - úgy szívesen fogadjuk. ( agárdy)

Weöres Sándor: Galagonya

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.

Tiszafüredi tábor

Régi fotó 1936-ból

A legrégebbi fotó a Dózsa György utcában lévő egykori  dögei Kis iskolában tanulókról. (Peleskey féle iskola) 1936-37-ben az első és második osztályosok vannak a képen . Középen Peleskey Lajosné, Kántor Irma  dögei születésű tanítónővel. Néhány gyereket  sikerült felismerni. A tanítónő balján B. Jánvári Jolán és B. Jánvári Ilona. Az első sorban balról az ötödik Szónok András. A képen látható még B. Jánvári Jolán (Mónus Dánielné), B. Jánvári Irén (Balogh Károlyné), Józsi Margit (Józsi Elemérné), Nagy Margit (Józsi Bertalanné). A tornácon balra Peleskey Lajos, jobbra Szászfalvi Mihály tanítók láthatók. A fotó Szónok Sára ajándéka

Pompás kosbor

Ezt a növényt szeretném lefotózni 7 éve! Eddig nem sikerült, viszont a készülő, Dögét bemutató könyvhöz készítette Lesku Balázs egykori tanítványom. Ő a Hortobágyi Nemzeti Park osztályvezetője, s Dögében fotózta. A növény a Pompás kosbor. Talán egyszer én is megtalálom. Akkor virít a lápok mélyén, amikor az iskolában a tanév végén a legtöbb munka van, s eddig sohasem értem rá 4-5-órát keresgélni a mocsárban. / agárdy s./

Kékvasföld, avagy egy újabb ásvány Dögéből

Keveseknek adatik meg, hogy a különlegesen érdekes lágy ásványt, a megkapóan szép kékvasföld szemcséket megtalálja. Pedig Dögében az egykori nagy lápokon a talaj mélyebb rétegeiből felszínre kerülő  kékvasföld (Fe3(PO4).8H2O) vagy vivianit is jelen van. Jómagam 2018-júniusának végén az épülő „kenu csatorna” Kerülőházi részénél láttam életemben először, s helyenként fél kilónyi mennyiségben is, ezt a kobaltkék ásványt.  A mintegy 12-ezer évvel ezelőtt véget ért Pleisztocén korban képződött reduktív körülmények között. Valójában kémiailag hidratált foszforsavas vasoxid.
Talán az itt élt őskori, majd bronzkori ember, mint festékanyagot használhatta. Már ha felfedezte s megtalálta, az egykori ősfolyómedrek partszakadásaiban. Mivel a jelenlévő gyepvasérc is értékes volt a későbbi korokban itt élt közösségeknek is, biztosan tudtak a kék ásvány meglétéről a régiek.  Aztán sokáig nem látott ilyet senki, mígnem a 19. század végén a belvízelvezető csatornák ásásakor fel nem tűnhetett a kifordított példányaiból-egy-egy- valakinek. Mindenesetre a borsószemtől a fejes káposzta méretű darabokig is találtam a Lágyas területén. Mintegy 2-méter mélyről kerültek elő, több mázsányi gyepvasérc és lápi mészrög keverékével együtt. Dögében az említett mélységben az agyagos, iszapos talajrögökön vékony porszerű bevonatként is jelen van. (agárdy)

Ballagás 2018

Bankett 2018

További cikkeink...