Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

SZMK bál

Megemlékezés a hősi emlékműnél

Megemlékezés 1956. október 23-ról

 

A dögei iskola elismerése: „Magyarország legszebb sulikertje”

A Technikatanárok Országos Egyesülete által kiírt „Magyarország legszebb sulikertje” című országos pályázatnak a közelmúltban volt Budapesten az eredményhirdetése. A bíráló bizottság a beküldött jelentős számú pályázat közül tizet talált alkalmasnak a megtisztelő címre, melyek közül a dögei Ölbey Irén Általános Iskola kertje Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből egyedüliként került a kiválasztott iskolakertek közé, s ott a dobogós II. helyezést hozta el.
A kert egy folyamatos szakmódszertani fejlesztő munka közös eredménye. Agárdy Sándor az intézmény vezetője négy évtizedes tanári munkája során öt iskolakertet is létesített, de mindegyik közül a dögei az, amelyik komplex oktatókertnek fogható fel. Az iskolakertek pedagógiai céljáról, napjaink és a jövő iskolai oktatásában betöltött fontosságáról a szeptember 21-én megrendezett iskolakerti műhelynapon az intézmény vezetője a következő Apáczai Csere János idézetet választotta megnyitó beszéde alapjául: A kertek készíttetnek az élet szükségére, a test és a lélek erejének megöregbítésére, a szemnek gyönyörködtetésére. Az Iskolakertekért alapítvány tagiskolájaként a mindennapi munkánkban a következő kell, hogy legyen az iskola feladata: Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt! Igen együtt- pedagógusok és tanítványaik! Olyan fontos a technika tantárgy tanításában a kertművelés, mint a rajzóra, az énekóra, a táncóra vagy a komplex művészetoktatás. Azért mondom ezt, mert talán furcsán hangzik, de a művészetekhez áll a legközelebb. Itt ugyanis kiteljesedhet a tanuló kreativitása, újfajta inspirációkat szerez, kialakulhat önismerete, ugyanakkor a lelket is megnyugtatja. Afféle élő biológia szaktanterem szinte az egész dögei iskolaudvar. Persze van játszótér, rendezvénytér sportudvar is. Megtalálható itt és mindenki által szabadon látogatható a biokert, a gyümölcsöskert, a gyógy- és fűszerkert bemutató, de az agrobiológiai és a fajismeret bővítő rész is. Jelenleg a kisvárdai Tankerületi Központ támogatásával egy mini botanikus kert kialakítása folyik, ami a későbbiekben a pihenőkert- oktatókert jelleget erősíti majd a rétközi oktatási intézményben. (as)

Módszertani látogatáson

Módszertani látogatáson jártak iskolánkban a Nyíregyházi Egyetem harmadik évfolyamos biológia szakos hallgatói. A program vezetője Dobróné Tóth Márta tanárnő volt. Megtekintették az iskola tantermeit, udvarát, majd kilátogattak a Rétközi tóhoz. Volt némi idő a tanulókkal való beszélgetésre is.
Reméljük sok ötletet és inspirációt tudtunk nyújtani a leendő tanárkollégáknak. (as)

Kiss Kata és bandája elvarázsolta a hallgatóságot

"Magyarból jeles" című műsoruk hatalmas tetszést aratott. A Kiss Kata zenekar sajátos formációja a hagyományos dallamvilágot és a nemzeti folklórt ötvözi.
Izzott a tornaterem a kitűnő hangulattól. Valódi élmény volt mindenkinek a lélekből előadott műsoruk. A program a testvériskolai pályázatunk keretén belül valósult meg. Köszönjük! (as)

Kompetenciafejlesztés másképpen

Az erdei iskolában tanult, s csoportközi kapcsolatokra kidolgozott ismereteikről adhattak számot a hatodik osztályosok természetismeret órán. Az erdő életközösségének néhány tagból álló táplálékláncáról már tanultak. A szélesebb összefüggések megértése érdekében az osztályteremben került sor arra a tanórára, ahol játékosan, de a lényeget kiemelve hálóztuk be az osztálytermet. A kooperatív tanulási technika egyik kiválóan alkalmazható lehetősége vált valóra. Az erdő élőlényeinek (a termelő és fogyasztó illetve lebontó szervezetek fajai) neveit megkapva megkezdődött a táplálékhálózat kiépítése. Az óra végére egy nagy pókhálóhoz hasonló vörös fonaltömeg jött létre.
Lehetőség volt komplementer ismeretanyag megtanítására is. A kauzalitás mellet a fajismeret bővítése is feladata volt az órának. Erről készültek a következő képek. (as)

Izraeli vendégek jártak iskolánkban

Izraelből, annak is legnagyobb városából Tel-Avivból érkeztek a vendégek iskolánkba. Avinoam Rosen ügyvéd és fia Yair rövid sétát tett intézményünkben. Mindent megnéztek amit az idő rövidsége alatt lehetett. Avinoam felesége is pedagógus, (informatika szakos) így különösen érdekelte őket az iskola infrastruktúrája. Mivel Yair egy kibucban dolgozik (mezőgazdasági szövetkezeti közösség), a füvészkertünk növényfajaival, a tanítás módszertanával kapcsolatban tett fel számtalan kérdést. A PET-palack sátrat és a magas ágyásos burgonyatermesztést hazaérve mindenképpen megvalósítják saját kertjükben. Több gyerekkel is elbeszélgettek angolul. Szabóné Balogh Erika tanárnő aztán mindent pontosan elmondott angolul. Vilmán László ezt a biológia teremben tovább bővítette. Elmondta miért szeret ide járni, s hibátlan angolsággal bemutatta a szaktanterem tárgyait is. Az iskolából Tornyospálcára vezetett az útjuk ahol az izraelita temetőben emlékeztek meg imáikkal itt nyugvó őseikről.
Ezt követően a Szent László Katolikus Középiskola természettudományi laboratóriumát keresték fel. Kedden Kisvárdán vesznek részt egy holokauszt megemlékezésen majd ezt követően a debreceni repülőtérről utaznak haza. (as)

További cikkeink...