Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Megemlékezés a hősökről

Hetedik alkalommal tartottak megemlékezést a II. világháborúban elesettekről Döge községben. A megemlékezésen szavalat hangzott el, melyet Szürös Andrea 6. évfolyamos tanulótól hallhattunk. Ezt követően Kovács Zsuzsanna főhadnagy asszony a Honvédsuli parancsnoka mondott mindenkit megérintő ünnepi beszédet, s ezt egykori katonák visszaemlékezései tették még érdekfeszítőbbé. A községből a második világégésben elesettek emlékművére koszorúkat helyezett a községi önkormányzat, a dögei Nyugdíjas Egyesület, a református egyház, az Ölbey Irén Általános Iskola valamint a Dögei Nők Egyesületének képviselete. A megemlékezés végén egykori katonadalok, és egyházi énekek hangja mellett az iskola tanulói és nevelői helyezték el kegyelettel a mécseseiket. Az iskolában lehetőség nyílt az érdeklődőknek a korabeli fegyverekkel és katonaruhákkal való ismerkedésre is. (as)

Töklámpást készítettek a 4. osztályosok

SZMK bál 2017

Őszi fásítás a ligetben

A hét folyamán valamennyi osztály elültette a saját fáját az iskola melletti ligetben. Megfogadtuk José Marti /1853-1895/ kubai forradalmár költő tanácsát, aki egy helyen azt írta: .."és minden iskola mögött legyen egy esőre és égre nyíló mezőgazdasági műhely, ahol valamennyi tanuló elültetheti a saját fáját".  A negyedik és a nyolcadik évfolyam kettőt is vállalt. Minden fácskára felkerültek a védőhálók mellett a tanulók nevei-kis színes papírlapokon. A következő fafajok lettek telepítve: kínai páfrányfenyő, gleditsia, mezei szil, fehér akác, kocsányos tölgy, fehér nyír. A szünet után a kis füves pálya mellé közösen ültetünk egy fehér eperfát is. A tavaszi 100darab fa után, melyet az iskolakert végébe ültettünk kb. 150 db fa van olyan, melyet a tanulók,nevelők keze munkáját dicséri. Ha szárazság volt öntöztük a ma már naggyá cseperedett fákat, s külön öröm, hogy egyet sem tört le senki! (agárdy)

Megemlékezés 1956. október 23-ról

Újrafestett angyalszobrok

A római katolikus hittanos tanulók Markovics Balázs káplán úr vezetésével szobormentő akcióban vettek részt. A dögei római katolikus kápolna előkertjében álló négy angyalszobrot először alaposan letisztították, majd speciális betonfestékkel átkenték. A száradás után majd a téliesítés következik. Ekkor műanyag zsákokba csomagolják a terrakotta szobrokat. A képek a munkálatok különböző fázisairól készültek.

(agárdy)

Az alsó tagozat tanulmányi kirándulása-Eger, Szilvásvárad

Ragyogó őszi időben került sor október 13-án az alsós munkaközösség által szervezett tanulmányi kirándulásra. Az úticél először az egri vár volt. Gárdonyi Géza egykori háza előtt sorakozva indultunk a vár "bevételére". Megtekintettük a Hősök termét, a Börtönmúzeumot, majd a mély pincerendszer egy részében kialakított panoptikum ejtett bennünket ámulatba.

A palotarészben kialakított Vármúzeum mindenki számára nyújtott érdekességet. A Földbástyán a korabeli harcművészeti technikával ismerkedhettünk, majd egy kovás puska bemutatása következett. Akkorát durrant,hogy mindenki összerezzent. Egy erdei sikló megmentése utáni rövid gyaloglással visszaértünk az autóbuszokhoz. Innen Szilvásváradra vezetett az utunk.

A kis vonattal mentünk fel az istállóskői végállomásra, majd a Szalajka völgyön át gyalog jöttünk vissza. Útközben sokféle kőzettel ismerkedtünk, és a patakban ászkarákokat is fogtunk, majd faleveleket gyűjtöttünk. Leérve aztán a kihagyhatatlan bazár következett, majd szomorú szívvel, de elindultunk hazafelé. Néhány technikai megálló után a tervezett 19 órára érkeztünk Dögébe. Köszönjük a szülőknek, a sofőrbácsiknak! Köszönjük a kísérő pedagógusoknak!

(Szónokné Vincze Katalin mk. vezető)

Orsolyita nővérek látogatása iskolánkban

2017. október 15-én a római katolikus templombúcsúra három Orsolyita rendi nővér is meghívást kapott. A szentmisét követően Frantiska, Ignácia és Bohuszlava nővérek látogatást tettek az iskolánkban. Megtekintették a tantermeket, az udvari gyümölcsöskertet, a füvészkertet, s elismerően szóltak az intézményben látottakról. Gratuláltak mind a nevelőknek, mind a tanulóifjúságnak ahhoz, hogy ilyen rendben, és rendkívül kreatív módon őrizzük meg értékeinket. Az inger-gazdag környezet megítélésük szerint is nagy hatással van a tanulói teljesítményre, és a magatartásra. Várhatóan a közeljövőben még újra ellátogatnak hozzánk. (agárdy)

További cikkeink...