Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Tájékoztató

Zakor Réka 7. osztályos tanuló fotói

Ügyes „Bendegúz”-ok!

A Tudásbajnokság országos versenyén iskolánk több tanulója, több tantárgyból is versenyzik. Lelkesedésüket, kitartásukat és tudásukat az arany és ezüst oklevelek is bizonyítják!

Oláh Virág 3. osztályos tanuló- matematika - ezüst fokozat, felkészítő: Horváthné Banu Erika

Bagi Levente 5. osztályos tanuló- angol nyelv- arany fokozat, felkészítő: Szabóné Balogh Erika

Szabó Kata 8. osztályos tanuló- matematika- arany fokozat, felkészítő: Szabóné Balogh Erika

Szabó Kata 8. osztályos tanuló- biológia- arany fokozat, felkészítő: Széles András Károly

Új digitális tábla a harmadik osztályban

A harmadik osztályos tantermünk is digitális táblával gazdagodott. Ezzel iskolánk valamennyi tanterme rendelkezik a digitális oktatáshoz szükséges stabil táblarendszerrel. Emellett a hordozható vetítés eszközeit is beszereztük. Köszönet a kisvárdai tankerületnek, a dögei önkormányzatnak és iskolánk karbantartójának! (as)

Tillinger Bence 7. osztályos tanuló fotói

Tiszteletem tanár úr! Ezeket a képeket még októberben készítettem egy velem egyidős (13 éves) fényképezőgéppel.

Tillinger Bence

Nagy Milán fotói

Nagy Milán 8. osztályos tanuló kitűnő tájképei és halfajokról készült fotói.Gratulálunk!

Ovisuli

Régi hagyomány iskolánkban, hogy az első osztályosok beiratkozása előtt, játékos foglalkozások keretében bemutatjuk a gyerekeknek és a szülőknek iskolánkat. Az idei rendezvényre sajnos sok lázas beteg gyerek nem tudott eljönni. A beiratkozó létszám a szülői vélemények alapján várhatóan 20 fő körül fog alakulni. A hitoktatás lehetőségéről is tájékoztatást kaptak a lelkészektől a jelenlévő szülők, majd Szabó Katalin tanítónő matematika, Agárdy Sándor tanár úr játékos egészségtan, Bárány Kristóf tanár úr vidám táncórai illetve Vincze Katalin tanárnő kreatív kézműves foglalkozásokkal varázsolták el a gyerekeket és a kedves szülőket.
Köszönjük az óvónénik, a szülők és persze a sok-sok ügyes kis leendő elsős megjelenését és aktív közreműködését. Várunk mindenkit az áprilisi beiratkozáskor és persze a szeptemberi tanévkezdéskor! "Együtt Vagyunk Döge!" Együtt vagyunk Ölbey Irén Általános Iskola!"

Agárdy Sándor intézményvezető

Az első bizonyított előfordulása a málnavörös kutyaszömörcsögnek

 

Felső-Szabolcsban találták a ritka gombafajt!

 

ÍRTA ÉS FÉNYKÉPEZTE: Ifj. AGÁRDI SÁNDOR középiskolai tanár, Szent László Katolikus Középiskola, Kisvárda

 

Az akkor még ismeretlen gombafajról szóló bemutatást iskolánk honlapján 2019. július 31-én olvashattuk. Az azóta eltelt időszak során sikerült pontos meghatározással megoldani ezt a „rejtélyt”.

A múlt év július 27-én a kora délutáni órákban Tornyospálca község Jéki-szélén, pontosabban a Kotyor és a Páskom között található körülbelül húszéves fehér nyáras erdőben nyárfa-érdestinóru (Leccinum duriusculum) gomba fotózására készültünk. A kutatónap előtt bőséges eső áztatta a vidéket. A sok csapadék és a meleg ellenére az érdestinóruból – ki tudja miért – csak öt-tíz elöregedett termőtestet találtunk. Már visszafelé tartottunk a Kotyor nevű régi vízállás és disznólegelő felől, amikor az erdő szélén, a második sor nyárfa alatt – néhány lépésnyire a tarlóföldtől – feltűnő, sőt, „ijesztő” jelenséget figyeltünk meg.

Az egyik korhadó, karvastagságú nyárfa tövében furcsa élőlény hívta fel magára a figyelmet. A közepesen napsütötte részen kissé meggörbült, vöröses-fehéres, ujjszerű gombák voltak láthatók. A terület talaját a népnyelv úgynevezett „hideg fődnek” mondja.

Szürke agyagtalaj váltakozik itt a barna erdőtalaj kisebb foltjaival. A környező szántóterületek színükben is jól mutatják az egykori vízállásfoltok kiterjedését. Nem lehetett nem észrevenni. Szinte az egész aljnövényzet barnás-zöldes-sárgás volt a már lehullott nyárlevelektől és az elszáradt egérárpa szalmájától, viszont a száraz fa tövében az öt ceruzavastagságú „valami” látványa nem hagyott nyugodni.

A magammal vitt fényképezőgéppel több képet is készítettem. Azt már láttam, hogy valamiféle gomba (szömörcsögféle) lehet, de biztosat csak hazaérve, a határozás során próbáltam mondani. Kiderült, hogy valóban szömörcsögöt találtunk. Ezt egyébként már a kellemetlen dögszaga is elárulta, amint az objektívvel fölé hajolva jól érezhettem. Nagyobb, akár arasznyira is megnövő rokona, a homoki szömörcsög (Phallus hadriani) a kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola rózsakertjének egyik érdekessége volt azokban a napokban.

Amikor megbeszéltem a látottakat másokkal is, és a képekkel több gombász szakember is találkozhatott, ők úgy vélték: feltehetően valami ritkaságot leltünk. A talált gomba makromorfológiai jegyei alapján az látszott valószínűnek, hogy a ritka – igen sokak által (általam sem) –, eddig még nem látott elegáns kutyaszömörcsög (Mutinus elegans) vagy a hazánkban eddig még nem talált málnavörös kutyaszömörcsög (Mutinus ravenelii) került elő, bár a csak szakemberek által elvégezhető pontosabb vizsgálatok még hátravoltak.

Mindenesetre órák múlva visszamentünk a megtalálás helyszínére, és bizonyító példányként néhányat begyűjtöttünk a forróságban már fonnyadó termőtestekből. Édesapám és jómagam is évek óta járjuk és fotózzuk a természetet, de most találkoztunk először ehhez hasonló különleges lénnyel. A fa tövében még több, úgynevezett boszorkánytojást (a gomba zárt, fiatal termőtestét) is felleltünk az avarban. Ezekből a hófehér kis labdákból bújik majd ki a gomba 5-8 centiméter magas, ceruzavastag termőteste.

A vizuális megfigyelés nem volt elégséges a faj pontos meghatározásához, ezért kértünk segítséget a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen Dima Bálint gombataxonómustól. A hozzá elküldött szárított anyag molekuláris filogenetikai vizsgálata egyértelműen igazolta, hogy a faj valóban a málnavörös kutyaszömörcsög. A szakértő abban is megerősített bennünket, hogy ez a példány a faj első hazai bizonyított előfordulása. Az alábbi cikket elküldtük a Természet Búvár lapnak is, ahonnan szakvéleményt kértek hazánk egyik legnagyobb szaktekintélyétől.  Dr . Rimóczi Imre professzor úr szaklektori véleményét ez úton csatolom.

"A küldött fotók valóban a Mutinus ravenelii fajt mutatják. Agárdi Sándor  részletes és szakszerű leírása teljesen illeszkedik a fajhoz. A molekuláris  vizsgálat már szinte csak egyféle túlbiztosítása a véleménynek. Gratulálok Agárdi Tanár Úrnak a ritka szerencséjéhez, és ahogyan ezt a szerencsét kezelte. További sok hasonló sikert kívánok Tanár Úrnak, nagy örömöt jelentene számomra, ha egyszer együtt dolgozhatnánk nyírségi terepen."

További cikkeink...