Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Tájékoztatás!

Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

Tájékoztatok mindenkit, hogy az iskolaév első negyedéhez értünk. Az őszi szünet október 23-tól november 1-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap október 22. csütörtök. A szünet utáni első tanítási nap november 2. hétfő.

Kérek mindenkit, tartsa be a járványügyi előírásokat, kerülje a nagyobb közösségeket. Itt a lehetőség a tananyag pótlására, gyakorlásra.

Az iskola a szünidő alatt zárva lesz!

Agárdy Sándor intézményvezető

Fenntarthatósági témahét

Ez is a történelem óra része

A Dózsa- féle felkelésről tanultak a 6. osztály tanulói. A keresztesek jelvénye és egyszerű ruházata adta az ötletet, hogy maguk is készítsenek hasonlót.
A két keresztes ruhadarab az osztály tanulónak közös ötlete alapján készült. A jövő hétre hon és népismeret tantárgyból régi paraszti ételeket készítenek otthon, illetve alig ismert falusi repetekből állítanak össze gyűjteményt. (Készül: krumplilángos, tengerimálé, derelye, pergelt leves, héjában főtt krupli)

(as)

Fenntarthatósági témahét tájékoztató

Kattints a képre a tájékoztató megtekintéséhez!

Tóth Zselyke 1. osztályos tanuló rajza

Járványügyi intézkedési terv módosítása

Most láthatod a természetben!

A sárga gévagomba

Több év óta szeretnék jó fotót készíteni erről a csodaszép színű, ehető taplógombáról. Tavaly ősszel egy akácfán meg is leltem az út mellett, de mire másnap fényképezőgéppel felszerelkezve megkerestem, már valaki leszedte. Pedig több mint 70-cm-es példány volt. Ma azonban újra sikerült a sárga a gévagomba nyomára lelnem.
Általában élő vagy elhalt lombos fákon, ezek törzsén vagy vastag ágain telepszik meg. Az ártéri erdőkben gyakran szem elé kerül. El sem lehet menni mellette, szinte vonzza a tekintetet.
A változatos alakú, lapos, egymás fölött tányérszerűen elhelyezkedő termőtestek akár 30–50 cm átmérőjűre is megnőnek. Fiatalon világossárga idősebb példányai már narancssárga színűek. Igen feltűnő jelenség. Különböző méretűre nőtt, fodros vagy hullámos szélű telepet hoznak létre, gyakorta egymás közelében. Termőrétegük likacsos, húsuk fiatalon puha és fehér színű.
A szakirodalom szerint nyáron érdemes gyűjteni a fiatal, még puha húsú példányokat, mert később a többi taplógombához hasonlóan húsa keménnyé válik. Én eddig csak ősszel figyeltem meg. Termőteste egyéves, taplószerű, emeletesen terem a fákon. Néha gumószerű példányait is láthatjuk. Az általam talált helytől keletebbre egy ilyet is leltem. Felülete hullámos - kiemelkedésekkel borított, egyenetlen, de lehet sima is. Szaga és íze kissé fanyar, savanykás-fűszeres, az idősebb példányoké csípős, csersavas. Legkorábban vízparti öreg fűzfákon és vadcseresznyén jön elő, de minden lombos fán előfordulhat. A megtámadott fa barna korhadását, végső soron lassú pusztulását idézi elő. A fotókon is látható példányokat egy öreg fehér fűzfa törzsén Dögében találtam, s csütörtökön kora reggel készült a felvétel.

(agárdy s)

Új komposztáló berendezés

Nyári iskolakerti pályázatunk eredményeként egy korszerű komposztáló berendezést kapott intézményünk. A Humusz Maximusz Egyesület szakemberei /Mosonmagyaróvárról/ segítettek az esztétikus szerkezet összeállításában, valamint a rendszer beüzemelését is elmagyarázták. Ezzel az eszközzel már háromra nőtt az iskolai füvészkertben található komposztáló berendezések száma. A kapott "kisokos könyvek" és a pendrive-on található videobemutató is kiváló lehetőség lesz az osztályoknak a komposztkészítés megismerésére. Ezeket majd a Fenntarthatósági témahéten szeretnénk bemutatni a diákoknak. (as)

 

Új iskolapadok az ötödik osztályba

A kisvárdai Tankerületi Központtól kapott új padokkal láttuk el a biológia szaktantermet. Az új,  stabil, zöldre festett vázú székeket és padokat nagy örömmel vették birtokukba a gyerekek.

(as)

További cikkeink...