Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Játék és hóember építés az iskolaudvaron

" Ébred a határ,

puha künn a hó.

Kedvem ragyogó,

te vagy a fogó." ...jutott eszembe Tóth Árpád Ferenc Fogócska a hóban című versének eme néhány sora. Most végre igazi nagy hó van, és  iskolánk tanulói önfeledt hógolyózásba, hóember építésbe, és szánkózásba kezdtek az óraközi szünetben. Friss levegő, kipirult vidám arcok, vizes nadrágok, kesztyűk és cipők, egészséges kacagó gyerekek. Ma délelőtt ilyen volt az iskolaudvar. ( agárdy)

Folytatódik a téli madáretetés

Már hetekkel ezelőtt megkezdtük az iskolai madárvendéglőben az ilyenkor elmaradhatatlan téli madáretetést. A tanulók az előkészítő foglalkozáson megismerkedtek a télen leggyakrabban az etetők környékére gyűlő madárfajokkal. Megtanulták, hogy milyen eleséggel, mely madárfajok etethetők. A napokban a téli havazás felgyorsította ezt a munkát, s mind a harmadikos, mind a negyedikes tanulók rendszeres etetésbe kezdtek. Várhatóan február végéig folytatódik majd az etetők feltöltése. A legnagyobb számban a goji bokron tanyázó házi és mezei verebek vannak jelen, de gyakran jönnek szén és kék cinegék is. Ökörszem,fekete rigó, s nagy ritkán egy-egy vörösbegy is felkeresi a bejáratnál található terített asztalt. ( agárdy)

Emléktábla koszorúzás

A hatodik évfolyamos tanulók ezekben a napokban tanulnak történelem tantárgyból a Rákóczi szabadságharcról. Az un. "párhuzamos történelemtanítás" módszertana alapján a helyi eseményeket is felidézik, elemzik. Ennek keretében a tanóra végén az iskola előtti emléktáblánál megemlékezésre és koszorúzásra került sor. Agárdy Sándor tanár úr ismertette a Döge községből Rákóczi zászlaja alá állt kuruc katonák neveit, beosztásait, szolgálati helyeiket. A koszorúzást követően megtekintették a "Rákóczi" teremben kiállított korabeli fegyvermásolatokat, valamint a "Mustrakönyv" Dögére vonatkozó bejegyzéseit. (agárdy)

Iskolaszentelés

A járványhelyzet miatt a megszokottól eltérően történt az idei év vízkereszt napján az iskolaszentelés. Máté Csaba görög katolikus paróchus járta végig az iskola osztályait, illetve azokat a termeket, ahol egyéb tanórai és tanórán kívüli oktatás történik. Bár a járvány elleni védekezés miatt nem volt lehetőség a közös megjelenésre, de ezzel a rendhagyó szenteléssel is szeretnénk tovább vinni ezt a szép hagyományt. Bízunk abban, hogy a jövő évben már visszaállhat a régi közös imádság és a három történelmi egyház vezetője részéről történő megáldás és megszentelés. ( agárdy)

Mezei vadvirágcsokor 2021. január 2-án

Öt fajta közönséges gyomnövényt találtam a kertünkben, amelyek virágzásban voltak. Máskor is előfordult már hasonló eset, ha a komolyabb fagyok elmaradtak. Egy kis csokorral szedtem is belőlük, s talán sokan felismerik a következő fajokat:

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)

Mezei tyukhúr (Stellaria media)

Közönséges aggófű (Senecio vulgaris)

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

Piros árvacsalán (Lamium purpureum)

 

Kedves dögei gyerekek!

Ha lementek a kertbe, a rétre, a csatornapartra, vagy fasorok környékére, bizonyára Ti is meglelitek ezeket az igen életképes növényeket. Amennyiben hétfőn (január 4-én) bármelyikből bemutattok egy-egy példányt, és tudjátok a nevüket is, jutalomban részesültök.

(agárdy s)

Megjelent a "Zsivaj" iskolaújság legújabb száma

Az iskolaújság legújabb száma megtekinthető ITT!

Karácsonyi műsor

Tájékoztatás

Tisztelt Szülők! Kedves Gyerekek!

Tájékoztatok mindenkit, hogy 2020. december 19-től  2021. január 3-ig tart a téli szünidő. Az intézmény zárva lesz.

A szünet utáni első tanítási nap: 2021. január 4. (hétfő)

Mindenkinek békés karácsonyt és egészségben eltöltött új esztendőt kívánok!

Agárdy Sándor intézményvezető

További cikkeink...