Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Barátságos téli focisták

 

Az ősz folyamán iskolánk csapata látogatott el Szabolcsveresmartra, s a napokban ezt viszonozta a szomszéd település iskolája. A hatalmas és rendkívül lelkes szurkolótábornak, a sok-sok edzésnek, no meg a focitehetségeinknek köszönhetően az 5, 6, és a 8. osztályosok győzelmével végződött a délutánba nyúló versengés. A 7. osztályosok szép és jó játék ellenére most veszítettek, de készülnek a tavaszi visszavágóra.

Eredményeink és a csapatok tagjai:

 

5. osztályosok: 3:2-es győzelem!

A csapat tagjai: Szidor Tamás, Mikla Zoltán, Turcsik Máté, Dankó Ferenc, Szónok Dániel, Simon László és Slepeczki Márk

 

6. osztályosok: 8:0-s győzelem!!!

A csapat tagjai: Bacsó Ákos, Mónus Ádám, Szlovák János, Dankó Tamás, Tintér Erik és Jánvári Péter

 

7. osztályosok: 4:2-es vereség

A csapat tagjai: András Ferenc, Tintér Renátó, Vincze Ádám, Hamza János, Szónok Péter és Szitás József

 

8. osztályosok: 10:5-ös győzelem!

A csapat tagjai: Jánvári Dániel, Deák ferenc, Ferencz Gábor, Hamza Krisztián, Bacsó János, Dobos Bence és Juhász Tibor

 

A csapatok edzője: Lippai Zsolt tanár úr volt. Gratulálunk! Tavasszal visszavágó!  (galéria)

Madárvendéglő

 

A gyermekek környezettudatos magatartásformálásában kiemelt fontosságú a téli madárvédelmi munka. Ennek szellemében mind a Meserét Óvodában, mind az iskolában több "madárvendéglőt" is felállítottunk. Hetente többször is feltöltjük napraforgómaggal, dióbéllel, szalonnával, tepertődarabkákkal. Ezeket nem csak a szén és kékcinegék, de a mezei és házi verebek, sőt a fekete rigók is szívesen fogyasztják. Az ágakra szúrt almák a rigók kedvenc csemegéi, de már-már "családtagnak" számítanak a vetési varjak is. A fotókon a 3. osztály tanulói tevékenykednek a -10 fokos hidegben osztályfőnökük vezetésével. (galéria)

Interaktív foglalkozás az energiatakarékosságról

Rendhagyó környezetvédelmi játékra került sor február 8-án, melyen a 3. és 4. osztályos tanulók vettek részt. Debreceni előadók a TIGÁZ energiatakarékossági oktatási programját hozták el egy órára. "Összeköt az energia" címmel óriási társasjátékokkal mutatták be a takarékosság fontosságát, a környezetvédelmi lehetőségeket. Az interaktív projektben igen nagy örömmel vettek részt a gyerekek, s az óra végén 5db társasjátékot kapott iskolánk. (galéria)

Partneriskola

Dr. Jánosi Zoltán a Nyíregyházi Főiskola rektora és Agárdi Sándor intézményünk igazgatója látta el kézjegyével azt az együttműködési megállapodást, melynek értelmében 2012. januárjától az Ölbey Irén Általános Iskola a nevezett főiskola partneriskolája lett. A főiskolai hallgatók így fél éves tanítási gyakorlatukat a dögei intézményben teljesíthetik, az iskola pedagógusainak mentorálásával.

 

Nagy téli túra és „ madárkarácsony”

Naplóbejegyzés.

Nagy téli túra és „ madárkarácsony”

2012.. január 28-án szombaton reggel 9-óra.
Az „Ölbey Irén Általános iskola / jó meleg / aulájából a regisztráció és a balesetvédelmi oktatás után irány a Szebecse-ér. A Balti tengeri „O” alapszinthez mért magasság: 102.méter. A védett területet gyalog közelítjük meg. Létszám: 17- fő.
A kinti hőmérséklet -6 C-fok. Száraz, hideg téli idő van.

A lelkes csapat tagjai: Dankó Ferenc 6.a, Dankó Tamás 5.a, Szónok Dániel 5.a, Mónus Ádám 6.a, Bacsó Ákos 6.a, Simon László 5.a, Simon Szabolcs 4. a, Mikla Zoltán 5. a, Csökmei Patrik 5.a, Kántor Zsanett 5.a, Titka Ivett 5.a, Tahirák Erzsébet 5.a, Zakor Dániel 5.a. Csáki Vivien 6.a, Juhász Cintia 6.a és Csercsa Gergő 3.a osztályos tanulók.
A túra vezetője: Agárdi Sándor tanár úr.

A dögei temető mellett értük el a 95-méter tengerszint feletti magasságú mocsárterületet. Vagyis „süllyedtünk” 7-métert!  Az őszi szárazság miatt csak vastag hófoltokban jártunk, víz most nem volt. Átmentünk az 1860-és 70-között épített Belfő csatornán,melyet vastag de törékeny jégpáncél borított. Széles és keskenylevelű gyékényesek, ritkás nádasok, réti sásos területek, illetve zsombékosok követték egymást. Mezei nyulak, fenyőrigók, citromsármányok egerészölyvek voltak láthatók.
A fehér fűzes öreg facsoportoknál tüzet raktunk, és krumplit sütöttünk. Félig nyersre sikerült, de így is ízlett./ a só és a forró tea különösen jó volt ! / Egy öreg odvas fát díszítettünk fel madáreleségekkel-ez lett a madárkarácsonyfa. Ezen a fán egy törpecickányt / Sorex minutus/ figyeltünk meg, majd sok fénykép elkészítése következett. A sűrű füzesbe vettük az irányt, már látszott a litkei templom és a 4-es főút is.
Énekes rigó és függőcinege fészkeket fedeztünk fel,melyeket alaposan szemügyre vettünk.
Néhányunknak már fázni kezdett a lába, ezért egy kis kanyarral visszafordultunk, s 11-óra tájban hazafelé vettük az irányt. A csatornában egy gém nyomát is észrevettük.
Az ősi dögei temetőkertben még megnéztük Ölbey Irén sírját, megvizsgáltuk a régi fa fejfákat, itt is fotóztunk de innen már hazafelé vezetett az utunk. A tavaszi hóolvadás után egy sokkal nehezebb kosborkutató-túrára indulunk,melynek során szeretnénk feltérképezni a védett és remélhetőleg még nagy egyedszámú orchidea / Orchis laxiflora/ állományt.

Déli 12-óra. Visszaérkezés az Osváth térre. Megtettünk kb. 7-8-km-t. Hőmérséklet – 1-C-fok.
Fáradtság 100%-os. Vérnyomás: normális, stressz: nulla.  / a hétfői iskolai feleltetésre számítva vasárnap ez kissé emelkedő tendenciát fog mutatni!/ Jó volt! Tavasszal újra megyünk! – Fázni már nem fogunk, de a mocsárban vizesek még lehetünk. Köszönettel:

Titka Ivett, és Kántor Zsanett 5.a oszt. tanulók.

Galéria

A Csöpi Színház Dögében

Az "Iránytű" komplex ifjúsági munkaerőpiaci és drogprevenciós program keretében a napokban a kisvárdai Váry Emil Általános Iskola amatőr színtársulata látogatott el a dögei Ölbey Irén Általános Iskolába. A 7. és 8. évfolyamos tanulók a Delizsár herceg című színdarabot tekinthették meg, amely a gyermekek közötti kapcsolatokról, a toleranciáról, az emberi megértés és együttműködés fontosságáról szólt. A diákszínészek a tavasz folyamán még újra felkeresik a dögei intézményt, ahol a nagy sikerre való tekintettel egy most készülő filmdarabot fognak előadni.

Köszönjük a gyerekeknek és felkészítőjüknek, Tóth László igazgató úrnak. (galéria)

 

Köszönjük

Megható eseményre került sor iskolánkban 2011. december 21-én. Belinszky Józsefné 40 év hűséges szolgálat után megérdemelt nyugdíjas éveit kezdheti el. Ez alkalomból búcsúztak el a kiváló tanítótól az iskola egykori és mai diákjai, a szülői szervezet, a szakszervezet képviselői és az önkormányzat vezetői. A kollégák megható műsorral elevenítették fel a sikeres pedagógusi életút állomásait, majd átadták az iskola dolgozói közösségének ajándékát.

 

(kattints a képre)

Iskolai karácsonyi ünnepség képekben

 

(kattints a képre)

További cikkeink...