Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

A FÖLD NAPJA 2013

Fehér lenvászonra festett nagybetűs felirat vártra az iskolába érkezőket április 22-én a Föld Napján.
Az iskola igazgatójának rövid köszöntője illetve eligazítása  után már az első órában izgalmas verseny vette kezdetét.  50-db. sárgára festett diót ( Gaya vagyis Földanya szimbólumát) és 22 ezüstfényes, vízcsepp formájú szelídgesztenyét kellett megtalálni az osztályoknak. Ezeket már korán reggel elrejtettük. A keresés eredményes volt, s minden "földgolyó" és vízcsepp" gazdára talált. Ezek persze pontokat értek.
Egy héttel előre feladatokat is kaptak az osztályok, melyekről a következőkben kellett számot adni.
"Öko-bárkát" kellett készíteniük, valamint felhívó plakátokat, de az alsósoknak gyurma- állatkert készítése volt a feladat.
Az 5-8-osztályosok a "Mi fánk" címmel egy-egy választható fafaj feldolgozását is elvégezték.
Külön versenyszám volt a leghosszabb krumplicsíra megtalálása ahol Kozma Kinga 5.osztályos tanuló nyert 68-cm-es!!!! hosszúságú burgonyacsírájával. A forgatagban minden tanulónak jutott a "Földgolyó süteményből" és a csokikból.
A színes és felejthetetlen programok megrendezéséhez jelentős anyagi támogatást nyújtott a Kisvárdai Tankerület és az iskolai Szülői Munkaközösség, melyet ez úton is nagyon szépen köszönünk. A legjobb öko-bárkát Szabó Kata és nagypapája valamint  Tahirák Erzsike és apukája készítette. Egyébként minden munka megtekinthető az iskola aulájában.
Agárdi Sándor

Drámafesztivál Rakamazon

Az Erzsébet Királyné Oktatási és Nevelési Intézet meghívására immár 3. alkalommal utazhattunk Rakamazra az idegen nyelvű drámafesztiválra.

Három produkcióval készültünk, s a nyolc osztályból 44 tanuló. Hetek óta tartott a felkészülés, mindennaposak voltak a fárasztó próbák. Szombaton kora reggel bepakoltunk az autóbuszba és egy autóba, s végre irány Rakamaz! A helyszínen megnéztük a színpadot, s már is készülődtünk a Ludas Matyihoz, ugyanis ez volt az első előadás. A 3-4.osztályosok mutatták be nagyon ügyesen. Később a kicsik következtek, A három kiscicával. Őket is nagy tapssal jutalmazta a közönség. A kezdeti nagy izgalmakon túljutva jóízűen fogyasztottuk el az ebédet és egy finom fagyira is volt időnk. S már készülhettünk is a felsősökkel, akik Családi vasárnap délután címmel mutatták be előadásukat. Mindhárom darabhoz a díszleteket a szállítás miatta helyszínen tudtuk véglegesíteni. A 3. produkciónál kellett a legtöbb előkészület, de idejében sikerült minden. A színpadra varázsoltunk egy játék és hangszerboltot, s mindezek életre keltek a darabban. A közönség már az előadás közben is jelezte tetszését, többször is tapsra emelték kezüket.

A műsorunk végén összepakoltuk a „vándorszínházunkat”s izgatottan vártuk az eredményhirdetést. A várakozás egy cseppet sem volt unalmas, a gyerekek fergeteges „gangnam style”bulit rendeztek.

Egy óra múlva megszületett a zsűri döntése: Szabó Kata a nap legbájosabb fellépője címet kapta. A Ludas Matyi elnyerte a legigényesebb díszlet díját.

A három kiscica a legkülönlegesebb átalakulásért kapott díjat. S a nagyok sem maradtak le a díjzáporról, a Családi vasárnap délután bizonyult a legszebb táncos produkciónak. Az oklevelekkel s a sok-sok ajándékkal boldogan indultunk haza.

A hazautazásunk szokásosan először a McDonald’s-hoz vezetett, ahol az összes izgalmat, feszültséget kicsúszdázták magukból a gyerekek. Még este nyolc előtt sikerült megérkeznünk az iskolához, s elmondhatjuk, hogy ez egy szuper szombat volt!

Egy ilyen fantasztikus nap után köszönetet mondok a meghívó Erzsébet Királyné Oktatási és Nevelési Intézetnek, akik figyelmes házigazdáink voltak. Köszönjük iskolánknak, hogy biztosította az utazást. Külön köszönjük Dr. Vilmánné Klárika segítségét a jelmezek, díszletek szállításáért, Szabó László és Holló Máté segítségét a színpad rendezéséért, díszletek pakolásáért. Balogh Zoltánné és Vincze Ferencné tanárnőknek és Séra Imrének köszönöm a díszlethez nyújtott segítségüket. Az angol fordítást Szabóné Balogh Erika tanárnőnek köszönöm. A gyerekek angol szövegének helyes kiejtését is ő kísérte figyelemmel, a 3-4. osztályosoknál segített ebben Szürösné Hegedüs Tímea tanárnő is, mindkettőjüknek köszönöm.

A fesztiválra elkísért bennünket Agárdi Sándor igazgató úr, Szabóné Balogh Erika, Vincze Ferencné, Szürösné Hegedüs Tímea tanárnők, segítségüket, türelmüket köszönöm.

Az élménybeszámolóm végén a három produkció szereposztása látható, akiknek köszönhetem, hogy iskolánk jó hírnevét öregbítették, s a zsűri elnöke külön gratulált a díjak átadásakor a színvonalas előadásokhoz.

Baráth Anikó

színjátszó szakkör vezetője

A három kiscica

The Three Cats

Anya: Illés Hajnal

Gyerekek: Kozma Kinga,

Kozma Aletta,

Stadler Petra

Cicák: Csökmei Viktória,

Szabó Kata,

Balla Bianka,

Szürös Andrea,

Szabó Enikő,

Vilmán László,

Rendes Dominika

Kutya: Todorov Levente

Breki: Máté Virág

Ludas Matyi

Mattie the Goose-boy

Anya: Kiss Petra,

Vincze Szilvia,

Kántor Anett

Matyi: Serbán Attila,(liba árus)

Nagy Bálint,(ács)

Séra Áron,(doktor)

Illés István (lókereskedő)

Földesurak: Tahirák Dávid,

Csercsa Gergő,(pandur is)

Kiss Dávid (pandur is)

Szomszéd: Makai Viktória

Szolgáló: Birke Alida

Lókereskedő: Riczkó Ferenc

Hírvivő: Tóth Ádám

Családi vasárnap délután

A Family Sunday Afternoon

Nagyi: Oláh Eszter

Nagypapa: Szónok Péter

Anya: Jánvári Dóra

Apa: Bata Gergő

Gyerekek: Juhász Cintia,

Fehér Rebeka

Keresztanya: Titka Ivett

Gyerekei: Gábor Erika,

Tahirák Erzsébet

Boltos: Ferencz Anikó

Éneklő barbiek: Stadler Petra,

Szabó Kata

Bálkirálynő: Kántor Zsanett

Furulyás lány: Makai Viktória

Katonák: Dankó Ferenc,

Csökmei Patrik,

Simon László,

Székely Nagy Tibor,

Szónok Dániel,

Zakor Dániel

Dramaturgia, rendezés, jelmez- és díszlet: Baráth Anikó

Angol tanár: Szabóné Balogh Erika

 

 

Udvar és utcaszépítés

Hamarosan megrendezzük a "védetté nyilvánítjuk" akciónkat, de addig is szükség van egy-egy nagyobb rendrakásra.
Ez történt a napokban is, amikor a községi önkormányzat az udvar gödrös részeibe több pótkocsinyi földet hordatott. Ennek elterítésében a nyolcadikos fiúk igen csak kivették a részüket. A hatodik osztályosok Balogh Zoltánné tanárnő vezetésével az iskola előtti teret szabadították meg a gyomoktól. Az öko- szemlélet jegyében a keletkezett szerves anyagot az iskolai komposztáló edénybe gyűjtötték. Megszépült a tér egy részlete, s remélhetőleg a bokáját sem töri el senki a közeljövőben a bejárati járdáról lelépve.

(AS)


 

Ölbey Irén verseny

A tavasz első igazi napsugarai köszöntöttek bennünket 2013. április 15-én hétfőn, az Ölbey napon. Iskolánkban névadónk tiszteletére különböző versenyeket rendeztünk ekkor. A verőfényes délutánon a környező településekről 96 tanuló döntött úgy, hogy megtisztelve rendezvényünket, a gondtalan játék helyett összemérik tudásukat.

Agárdi Sándor, igazgató úr megnyitója után Szabó Kata 1., Vilmán László 2., és Bódi Beáta 3. osztályos tanulók hangulatos versekkel köszöntötték a versenyzőket és kísérőiket. Ezt követte a nagy megmérettetés!

Nyolcadik alkalommal rendeztünk nyelvtan és helyesíró versenyt, ahol a magyar nyelvtan eddig elsajátított szabályait alkalmazhatták az alsó tagozatos diákok. Tollbamondáson és nyelvtani feladatlapon döntöttük el ki használja közülük legpontosabban a magyar nyelvet. Eredményeink a tanulók településeinek és felkészítő tanárainak megjelölésével:

1. osztály:

I. hely: Földvári Petra Ajak /Pekola Lászlóné/

II. hely: Ragány Kristóf Gyulaháza / Baráthné Takács Éva/

III. hely: Kerepesi Tünde Pap /Oláh Zsuzsa/

2. osztály:

I. hely: Kalenda Cintia Nyírtass /Kiss Anna/

II. hely: Mónus Dániel Döge /Révész Gyuláné/

III. hely: Hasulyó Lilla Ajak /Dankó Ferencné/

3. osztály:

I. hely: Kovács Petra Kisvárda /Imréné Pásztor Enikő/

II. hely: Dancs Bertalan Tuzsér /Vantyuchné Váradi Erzsébet/

III. hely: Kovács Noémi Kisvárda /Imréné Pásztor Enikő/

4. osztály:

I. hely: Horváth Gergő Döge /Pappné Belinszky Júlia/

II. hely: Németh Adrienn Gyulaháza /Szabó Sándorné/

III. hely: Tóth Dóra Döge /Pappné Belinszky Júlia/

Iskolánk 7 első osztályos tanulója írás háziversenyen mérte össze tudását ezen a napon, melynek eredménye:

1. osztály:

I. hely: Mónus Eszter

II. hely: Szürös Andrea

III. hely: Stadler Petra és Jánvári Gábor

Harmadik alkalommal hirdettük meg a felső tagozatosok körében kedvelt „Legek” angol nyelven versenyt, ahol újabb négy kategóriában néztük meg, hogy 2 perc alatt ki tudja a legtöbb szót helyesen leírni a témakörhöz. A verseny kategóriánkénti eredménye:

Ige kategória:

I. hely: Titka Ivett Döge / Szabóné Balogh Erika/

II. hely: Rácz Andrea Nyírkarász / Kótka Tiborné/

III. hely: Iványi Kinga Nyírkarász / Kótka Tiborné/

Melléknév kategória:

I. hely: László Lili Nyírkarász / Kótka Tiborné/

II. hely: Tóth Gréta Nyírkarász / Kótka Tiborné/

III. hely: Vaskó Barbara Nyírkarász /Kótka Tiborné/

Iskola kategória:

I. hely: Islai Regina Laskod /Tóthné Nagy Rita Katalin/

II. hely: Vaskó Dániel Nyírkarász / Kótka Tiborné/

III. hely: Mészáros Csilla Laura Nyírkarász / Kótka Tiborné/

Földrajzi név kategória:

I. hely: Dudás Zoltán Nyírkarász /Kótka Tiborné/

II. hely: Novák Béla Nyírkarász / KótkaTiborné/

III. hely: Bata Gergő Döge / Szabóné Balogh Erika/

A 7-8. osztályosok ez idő alatt az informatika termet vették birtokukba s mérték össze modern technikai ismereteiket. Elméleti tudásukat a gyakorlatban kellett alkalmazniuk. Eredményeik:

7. osztály:

I. hely: Papp Zsófia Réka Döge / Józsi Barnabás/

II. hely: Éles Angéla Laskod /Mezei Katalin/

III. hely: Baráth Ákos Gyulaháza /Kristóf Melinda/

8. osztály:

I. hely: Horváth Eszter Döge / Józsi Barnabás/ és

Dienes Dániel Kékcse /Kovács Mónika/

II. hely: Filipcsuk Péter Gyulaháza /Kristóf Melinda/

A verseny végén jól esett az uzsonna, majd a versenyzők vidáman barangolták be iskolánkat, hallgatták a folyosón a madárcsicsergést, majd az udvaron felfedezték a Füvészkertet. Közben a felkészítők megbeszélték az aktuális problémákat, feladatokat, a zsűri pedig szorgalmasan javított. A ragyogó napsütés a felnőtteket is az udvarra csalta, így az eredményhirdetés már ott zajlott.

A versenyek részletes eredményei és képsorai az iskolánk honlapján megtalálhatóak.

A hangulatos nap után a versenyzőknek köszönöm a lelkiismeretes felkészülésüket, tanáraik felkészítő munkáját, s a győzteseknek gratulálok!

A rendezvény támogatója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kisvárdai tankerülete, a győztesek jutalmazásában szponzorunk volt a Tudorka üzletkötője, Koncsek Áron.

A gyerekek és kísérőik vendégül látásában támogatónk volt a Kisvárda Kenyérgyár Kft.

A finom édességeket szülőknek köszönhetjük / Jánvári Gábor, Mónus István, Stadler Petra 1.,Balla Bianka, Dankó Dominik, Lakatos Dzsenifer, Szabó Enikő 2.,Birke Alida, Kántor Anett, Kiss Petra, Riczkó Ferenc, Séra Áron 3.,Kiss Dávid, Titka Ádám 4. osztályos tanulók szüleinek./

A verseny lebonyolításáért minden kollégám segítségét köszönöm: Baráth Anikó.

 

Vesd bele magad!

Vesd bele magad! - a dögei iskolában

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) pályázatán a dögei Ölbey Irén Általános Iskola 86 alsó tagozatos tanulója kapott  vetőmag csomagot, nyertes pályázatuk eredményeként. A csepergő eső ellenére az iskolai gyakorlókertben a napokban esernyő alatt duggatták el a sonka-hagymát a kis kertészek.  A vetőmagcsomagok kiosztására is sor került, remélve, hogy a hétvégi jó időben a szülők is besegítenek mind az ágyások kialakításában, mind a veteményezésben. A program szakmai felelőse Pappné Belinszky Júlia tanárnő és az iskola igazgatója fogja folyamatosan figyelemmel kísérni a termelés menetét, s fotókkal dokumentálják a munkálatokat. A tanulók a termelt növényeket saját háztartásukban használhatják majd fel. Az intézmény külön csomagot is kapott, melyet a helyi önkormányzattól kapott gyakorló kertjükben fognak elveteményezni amikor az idő engedi. Elkészítettek egy udvari mini meteorológiai állomást is ahol tanulópárok mérik a csapadékot, a hőmérsékletet s a kapott termelési naplóba rögzítik tapasztalataikat, észrevételeiket. (AS)

 

Folytatódik a könyvgyűjtő akció!

A könyvgyűjtő akció eredménye 2013. április 12-i állapot szerint

Serbán Béláné szülő

33 db könyv

Agárdy Sándor tanár

15 db könyv

Józsiné Sárdi Éva tanárnő

20 db könyv

Szónokné Vincze Katalin tanítónő

46 db könyv

Szabó Kata 1. osztályos tanuló

25 db könyv

Oláh Eszter 8. osztályos tanuló

3 db könyv

Pappné Belinszky Júlia tanítónő

22 db könyv

 

A FÖLD NAPJA

Kedves gyerekek!

Igazgató úr elkészítette a feladatlapot a Föld napjára, amit letölthettek a honlapról.
Mindenkinek jó munkát és sok sikert kívánunk!

A feladatlap letöltése

Tavaszi vizeken

A békák hiányát látva azt gondolhatnánk, hogy talán március legelején vagyunk, pedig április 5-ét mutatott a naptár. Béka, sikló, teknős, hal sajnos tényleg sehol egy darab nem volt. Madár viszont annál több. Három vállalkozó kedvű, gumicsizmával – benne három zoknival is rendelkező, s élelemmel, teával jól felszerelkezett tanulóval vágtunk neki Döge talán legszebb részének az „Aranyoskának”. Az egykori mocsárvilág mintha újra született volna a töméntelen csapadéktól. Olyan volt, mint 100-évvel ezelőtt. Visszamentünk hát az időben. A részvevő tanulók nevét is érdemes megemlíteni,mert nagyon szemfülesek voltak, akikből jó természetkutató válhat. Simon Szabolcs, Tara Attila és Varró József volt a kísérőm, pedig nem volt túl meleg, s a levegőben lógott az eső is. Térdig érő tavaszi kristálytiszta hideg vízben számos kis szigetecskére is eljutottunk. Lenyűgözően szép és madárdaltól zengő volt a táj. Már bimbózott a mocsári gólyahír, sűrű salátaként a víz alól is a fény felé igyekezett a réti boglárkák tömege, sarjadt a réti sás, kifeslettek a kerek rakottyabokrok. A tavaszt nem lehet már megállítani- legalábbis nekünk ezt üzente ez a vizeket járó két óra.

Öt hollót, sőt hollófészket, barna rétihéját, egerészölyveket, szitáló vörös vércsét, kékes rétihéját, őzeket, seregélyeket, nagy kócsagokat, bíbiceket láttunk nagy számban. Felfedeztünk egy széttépett borzot, megpillantottuk a kora tavasz legelső színes gombáját a piros csészegombát, s az „Intelke” nevű területen hátizsáknyi gyepvasércet is gyűjtöttünk.

A terepi kutatás egy nagyszabású kosborkutató túra előkészítése is volt egyben,melyet nyár elejére tervezünk. Addig persze a legközelebbi alkalommal szeretnénk beazonosítani az „Öszöd” nevű egykori középkori falut a dögei Tisza holtág környékén. Reméljük itt már sokan leszünk. Tara Attila szerint, s ezt a többiek is hangosan megerősítették- ez a délután 10-biológia és történelem órával is felért annyi mindent tanultak. Igen… talán ez az igazi kompetencia alapú, és személyre szabott oktatás, nevelés.

(Agárdi Sándor)

 

További cikkeink...