Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Ötösre olvastunk

 

Tánc tanévzáró

Furulya tanévzáró

Változások a füvészkertben

Az elmúlt hetekben közel 50 új fajjal gazdagodott az iskolai füvészkert. Az egyes életközösségekben így már megközelíti a 200-at az ott található növényfajok száma. Végre elkészült egy deszkakerítés is. Még hátra van a növények számozása, ami nagy munka lesz. Sajnos egyelőre nincs pénzünk a deszkakarók elkészítésére. A teljes fajlistát iskolánk honlapján bárki megtekintheti. (AS)

Fülemülék éjszakája

Május 10-én a késő délutáni órákban indult el az iskola elől az a 15-fős kis csapat akik ezen az akác és bodzaillattól édes májusi estén madárének hallgatásra szánták szabadidejüket. Gumicsizma, szúnyogirtó, fényképezőgép, némi enni és innivaló elég volt ahhoz, hogy nekivágjunk a Szebecse-ér bokros területeinek. Már a lemenő nap fényében bárányok siettek hazafelé, jól képzett korcs kutya és a juhász felügyelete mellett. Ekkor a Csedmóda keleti végében jártunk, de már hallottuk a barát-poszáta, a seregély, a fekete rigó és a széncinege hangját. Az elkeskenyedő kanálisparton aztán már megszólalt a fülemüle is. Hatalmas volt a csend- zsongott a rét a kabócák és a tücskök énekétől.A fülemüle-melyet persze nem láttunk- csak énekelt, énekelt. Ez alkalommal nekünk is.

Óriási százados fehér füzek hajoltak fölénk, rózsaszínben és narancssárgában úszott a kakukkszegfűs boglárkás láprét, itt-ott élénksárga tollas kalaphoz hasonló virágaikkal integettek a mocsári nőszirmok. Legyek, darazsak, kabócák, szúnyogok dongtak körülöttünk. Meleg volt.

Hallgattuk a csendet. Ezt is meg kell tanulni! Bizony csak így lehet észrevenni a megannyi szépséget körülöttünk.

A nádasok szélén vadkacsák röppentek jöttünkre a magasba, s nádirigók, nádiposzáták sőt a nádi tücsökmadár is torkaszakadtából énekelt. A levegő zsongott, s tele volt finom illatokkal.

Már sűrvedt amikor visszaindultunk. Ez volt Dögében az első fülemülék éjszakája. A madarakról és rólunk szólt.

(as)


Májusfa készítés

Májusfát állítottak az első osztályosok.  / persze a többiek nevében is /

Hagyomány iskolánkban, / talán csak tavaly óta?/, hogy az elsőseink májusfát állítanak. Az idén  egy élő nagy bokrot, az iskola főbejárata elé ültetett fehér somot díszítettek fel a tanulók. Osztályfőnökeik, Szabó Katalin és Szónokné Vincze Katalin tanítónők  már jó előre felvágták a színes krepp-papírcsíkokat melyeket a gyerekek nagy szorgalommal felkötöztek a somfa ágacskáira. Csodás mű született, afféle "alsós performansz". Nézzük vissza a tavalyi képeket is. Azok is nagyszerűek!    Örültünk, hogy eljött a május, örültünk, hogy nem vágtunk ki élő fát, örültünk a Napnak, örültünk egymásnak, örültünk az életnek.
Éljen május elseje!!!!
(as)

Lovagi torna

A Szent György Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola Szivák Gábor Supremus Cancellárius felkérésére, az Úr 2013. esztendejének Szent György havának Szent Andrea Napján, Kisvárda Mezővárosában Szent György ifjú lovagjainak találkozóján vettek részt:

Bata Gergő Lajos, Fehér Rebeka és Mónus Ádám 7. osztályos tanulók.

A lovagi torna megrendezéséhez a lovagok felkészítéséről Vincze Ferencné tanárnő gondoskodott, biztosította a lovagi eszme megvalósulását.

 

Fásítási akció

Minden osztály 2-2-db. kanadai ezüstnyárfát ültetett el az egyébként fátlan iskolaudvaron. Köszönet a facsemetéket ajándékozó Danku István tornyospálcai erdésznek /aki igazgató úr tanítványa volt/. A már közel 200 !!! növényfajt bemutató iskolai füvészkertbe kocsányos tölgyeket ültettek az "önkéntes" tanulók, sőt a hegyvidéki életközösség kialakítását is megkezdték jókora kupac föld átlapátolásával.Az öko-hét egy-egy iskolai közterület szépítésével folytatódik. Ez a pedagógiai módszer valljuk be a legeredményesebb, hiszen saját munkájuk révén közelebb kerülnek az épített és természeti környezethez, s magukénak is fogják érezni közvetlen és tágabb világukat.

Agárdi Sándor

További cikkeink...