Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Szilvalekvár főzés

Iskolakert program keretén belül egy kis virtuális sétára hívnám a kedves érdeklődőket, hogy az alábbi linken elérhető kisfilmben bemutathassam kertünk életének egy kis részletét.

A film betekintést nyújt egy csodálatos világba. Iskolánk diákjai megismerik azt a tudást, hogyan lesz a terméketlen talajból vetésre alkalmas ágyás, az ágas bogas, vadhajtásokkal teli fából bőven termő gyümölcsfa, illetve a megtermelt zöldségekkel, gyümölcsökkel mit is tehetünk, hogy ízüket a hosszú tél folyamán is a szánkban érezhessük.

Ebben tanáraink folyamatosan koordinálják a gyerekeket, akik fogékonyak az effajta tudás befogadására.

- A film első részében megmutatjuk a talaj előkészítését az őszi magvetéshez, dugványozáshoz, majd magát a magvetést lehet nyomon követni.

- Ezt követi egy Szabolcsra, de inkább a Beregre jellemző gyümölcs („Nemtudom” szilva) betakarítása, válogatása, tisztítása, darabolása. Külön köszönet a Gyümölcs programnak, hogy kiegészítette gyümölcskészletünket!

- Majd a feldolgozás, tartósítás következett. Hogyan lesz a szilvából ízletes szilvalekvár? Kitartó kemény munkával! A főzésben résztvevő gyerekek egyike sem gondolta, hogy ez ilyen kemény munka.

Legvégül a kertben megtermelt zöldségek felhasználásával egy őszindító party keretében fantasztikus lecsót készítettek a gyerekek a Rétközi-tó partján álló Bucka lakban. Köszönjük Döge község önkormányzatának, hogy a Közmunka programban termelt zöldségekből kiegészítették termésünket!

Had mondjak most köszönetet azon tanároknak kik időt, energiát nem sajnálva mindennapi munkájuk részeként tekintenek a Kertprogramra:

Baráth Anikó tanítónő, Balogh Zoltánné tanárnő, Agárdi Sándor tanár (iskolánk volt igazgatója).

A filmezés, vágás, fényképezés világában otthonosan mozgó igazgatónk Józsi Barnabás, és természetesen maga a Kertprogram.

Széles András Károly tanár

A videó lejátszásához kattints a képre!

Látogatás a Vadászati Világkiállításon

2021. október 5-én Budapestre mentünk kirándulni a Fátyol Iskolaprogram keretében a Vadászati Világkiállításra, melynek meglátogatása nagyszerű élmény volt a 32 gyereknek. Az útiköltséghez támogatást kaptunk az önkormányzattól, a programok ingyenesek voltak, így a kirándulás valóban jutalom volt a diákoknak. A korai indulás sem vette el senki kedvét és jó hangulatban érkeztünk meg a Hungexpora, a kiállítás helyszínére. A csarnokokban különböző tematikában mutatták be a vadászathoz és a természethez kapcsolódó dolgokat, lehetőségeket, az állat- és növényvilágot. A kiállítás gyermekbarát programokat és számos olyan lehetőséget biztosított, ami a legtöbb tanuló számára új, felejthetetlen élményt nyújtott. Ilyen volt a vizuális szemüvegek kipróbálása, aminek segítségével éjszakai erdőben sétálhattak, vadászhattak, íjászkodhattak. A hatalmas területen tett kalandozás során mindenki elfáradt és megéhezett, így a McDonald’sban pihentünk. Itt egy harmadikos kislány meg is jegyezte, hogy „Megéri jó tanulónak lenni, cserébe Budapestre jöhetsz kirándulni”.

Köszönjük a támogatást az önkormányzatnak, valamint Lászlóné Bezzegh Andreának és Mónusné Ruscsák Ildikónak, hogy segítettek a szervezésben és kísérőként részt vettek a kiránduláson.

Szabóné Balogh Erika tanárnő

Könyvtári rendezvények

A dögei Községi és Iskolai Könyvtár két rendezvénnyel is kedveskedhetett látogatóinak a KSZR-nek köszönhetően. Délelőtt Bumberák Maja meséiben merülhettünk el, délután pedig a Szegedi Látványszínház előadásának örülhettek a gyerekek. A fényképeken látható csodálkozó szemek, aktívan közreműködő gyerekek mindent elmondanak az előadások színvonaláról. Köszönjük szépen az élményt!

Józsiné Sárdi Éva tanárnő


Szilvalekvár főzés

Az Iskolakert Program keretében iskolánkban különböző zöldségek és gyümölcsök termesztésével ismerkednek meg tanulóink. Az itt termett szilvához a gyümölcs programból kaptunk és vásároltunk még szilvát, ahhoz, hogy megismerkedjünk a hagyományos szilvalekvár készítés fortélyaival. A gyerekek megtanulták a lekvárkészítés folyamatát (szedés, válogatás, tisztítás, aprítás...) A munkafolyamat során a magyar irodalomból a népköltészeti alkotásokról tanultakat átismételtük. Az ének- zenéhez kapcsolódva szilváról és egyéb gyümölcsről szóló népdalokat/ (Hull a szilva... , Éva, szívem Éva... , Érik a szőlő.... , Körtéfa, körtéfa...) énekeltünk. A tesi órai edzést a lekvárkavarással helyettesítettük. A technika órán elsajátított eszközhasználatot jól alkalmaztuk munkánk során (kés, gyújtófa...). A szilva és a lekvár felhasználási lehetőségeit sütemény készítés közben beszéltük meg. A végén jóízűen fogyasztottuk el a szilvalekvárral töltött hókiflit.

Ezen a héten többet tanultunk könyvek nélkül, mint könyvekből!

Baráth Anikó tanítónő
Széles András tanár

Tanévnyitó ünnepség 2021

Tanévkezdési információk

Tájékoztatom a tanulóifjúságot és a kedves szülőket, hogy tanévnyitó ünnepségünk 2021. szeptember 1-jén  8 órakor kezdődik. Kérünk minden tanulót, hogy ünneplő ruhában jelenjen meg!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Józsi Barnabás intézményvezető


Tájékoztató a tankönyvek kiosztásáról

Tájékoztatom a kedves szülőket, hogy a tankönyvek kiosztására 2021. augusztus 27-én (pénteken) 8-12 óráig kerül sor az Általános Iskolában. Mivel a szülőknek alá kell írni az átvételi bizonylatot, kérem a megjelölt időpontban keressék fel iskolánkat. Ugyanekkor adjuk át a hátrányos helyzetű tanulóknak járó tanszer csomagot is.

Józsi Barnabás intézményvezető

Táborzárás a 4for Dance táncegyüttessel

A napközis Erzsébet tábor ötletét, kívánságát anyagilag Döge Község Önkormányzata támogatta, melyet köszönünk. Így érkezett iskolánkba a 4forDance július 23-án, péntek délután. A tábor községünk lakói előtt is megnyitotta kapuit erre a délutánra. Akik elfogadták meghívásunkat, egy fergeteges órát tölthettek el a világhírű 4forDance táncegyüttessel. Az együttes egyik tagja, Bárány Kristóf táncpedagógus, aki iskolánkban is oktatja a néptáncot.  A tanítványok szinte szájtátva csodálták tanáruk és az együttes tagjainak táncát. Autentikus táncukhoz változatos zenei anyagot használtak a népzenétől, a csárdástól, az operetten keresztül, a rajzfilmslágerekig. Virtuóz táncukkal majd az ezt követő táncházzal teremtették meg a színvonalas táborzárást! Köszönjük 4forDance, köszönjük Bárány Kristóf tanár úr!

Baráth Anikó táborvezető

További cikkeink...