Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Mezei nyúlfióka

Még télen is rendszeres vendég volt az iskolakert déli végében a mezei nyúl. Sok kárt is tett mindaddig, amíg be nem hálóztuk a fákat. A napokban fűnyíráskor Slepeczki György, volt tanítványunk egy kis nyúlfiókára figyelt fel. Gondosan kikerülte, majd megfogta és behozta az iskolába ahol ügyeletes voltam. Néhány fotó után a kisnyulat elengedtük.
Vidám szökkenéssel átbújt a drótkerítésen és a közeli kertekbe vette az irányt. A környezeti nevelésemből - bár erősen pesszimista vagyok az elért eredményeket illetően-azért látszik valami reménysugár. Gyuriban nyomot hagyott a természet védelme, az élet védelme, amire tanítottam. Ez úton is köszönöm neki, hogy megmentette ezt a már szinte önálló nyúlfiókát!

(agárdy)

Szarvasbogár

Balogh Zoltánné, Rozika tanárnéni a kertjükben fotózta, videózta ezt a szarvasbogarat.

Kihajtott a hédervári „Árpád tölgy” egy termése az iskolai füvészkertünkben

Hédervár község nyugat Magyarországon Győr és Mosonmagyaróvár között a Szigetközben található Árpád kori település. Ebben a faluban található minden bizonnyal Magyarország legidősebb fája. A legenda szerint Árpád vezér is járt a fa alatt, s lovának kötőféke hagyta a fa törzsén még 907-ben a ma is látható nyomokat.

A kutatók 7-800 évesre becsülik ezt a kocsányos tölgyet. A századok alatt megküzdött tüzekkel, háborúkkal, érte villámcsapás, de megtámadták farontó bogarak és gombák is.

A fa ma is áll, s az erő, a kitartás és a hosszú távú gondolkodás jelképe. A korhadásnak indult famatuzsálem négy óriási ágából hármat már ledöntöttek a viharos szelek. 2007-ben aztán összefogással még sikerült megmenteni a fát, amely évről évre kihajt és termést is hoz. Erről a fáról kaptam 2019 őszén egy darab makkocskát Budapesten a Kertészeti Egyetemen. Dr. Halbrittel András tanár úr hozta el a fa alól. Néhány napon belül elültettem egy vedérbe s a szerszámos házikó déli végében rendszeresen locsolgattam.

Az idén tavasszal a makkocska kihajtott. Már majdnem arasznyi magasságú. Ez látható a képen . Bízom benne, hogy lesz aki később is ápolgatja, öntözi, s felnő –díszeként az iskolai füvészkertünknek. Ezek után szeretném ha a ricsikai 500-év körüli öreg tölgy- amely „Rákóczi-fájaként” ismert szélesebb társadalmi összefogásból szintén megújulhatna. Az ősz folyamán terméséből szeretnék begyűjteni, s talán kicsíráztathatom, és felnevelhetem ezeket az „időutazókat” melyek a távoli múlt egy darabját hozzák át nekünk a mába. (agárdy s.)

 

Ballagás 2020

Csírázó dió

László Ádám, (Lászlóné Bezzegh Andrea tanárnő kisfia) találta ezt a csírázó diót. Talán sokan nem láttak még ilyet, ezért közreadjuk.(as)

Jég és eső után az iskolakertben

Körülnéztünk ma reggel az iskolakertben. A jégeső után is megmaradt a növényeink nagy része. A legnagyobb kárt a fokhagyma és a burgonya szenvedte el. Már megérett a piros és a fekete ribizli, pirul a meggy. A PET-palack fóliasátorban növekszik a paradicsom. (as)

Iskolai tankönyvek visszavételével kapcsolatos értesítés

A 3. - 8. osztályos tanulók MINDEN tankönyvüket hozzák vissza az iskolába, nem csak a tartósakat! (atlaszokat is!) Ha valaki nem tudja leadni, vagy rossz állapotba került a könyv, akkor azt ki kell fizetnie.

Csütörtökön 8:00-tól 12:00-ig lehet visszahozni a könyveket az iskolába.

Szabóné Balogh Erika tankönyvfelelős

Pipacsözön és búzavirág változatok a litki bekötő úton

A Litki bekötő út mindkét oldalát széles sávban díszítik a nyár legszebb pipacsvirágai. Még a sűrű zápor sem verte el a leheletfinom virágszirmokat. Órákig lehetne gyönyörködni ebben a mulandó szépségben. Helyenként búzavirágokat is találni a kamilla sűrűségből kimagasodni. Három színváltozatot is látni lehet. Ezek vagy a talaj hidrogénion koncentrációjának (pH) változásai, vagy a talajba került vegyszerek miatt ilyen eltérő színűek. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a búzavirág színváltozatait láthatjuk. A sötétlila búzavirággal már találkoztam Dögében a temető mögötti csatkai út szélén. Fotót is készítettem, de akkor csak néhány virágzó tövet leltem. Most a víztoronytól keleti irányba az út északi oldalán legalább hat helyen láthatjuk ezeket a kék színűtől eltérő virágkülönlegességeket, a búzavirágkék színű, sokak által még nem is látott virágokkal együtt. ( agárdy s)

További cikkeink...