Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Emlékfa ültetés

Binó János kántortanító emléke tovább él településünkön. Bár még szép számmal vannak akik emlékeznek a községért oly sokat tett tanítóra, van akit tanított is - bizony az idő nagy úr. Fakulnak az emlékek. Az emlékezéshez azonban elég ha szeretet van bennünk. Február 5-én a fagyos idő miatt nem volt lehetőség az itt járt családtagoknak az emlékfa elültetésére. Binó János római katolikus kántortanító emlékére a családtagok egy arany szilfát adományoztak az iskola dendrológiai kertje számára. A jó időt kihasználva a 6. évfolyam természetkutató szakkörének tagjai elültették a facsemetét a kijelölt területrészre. Reméljük évek - évtizedek múlva árnyékába húzódhatnak majd az iskola gyermekei. (as)

Gratulálunk Orsika!

A Don kanyar emléktúra mindkét szakaszát teljesítette Jánvári Orsolya 7. osztályos tanulónk. Orsolya összesen 200 km-t tett meg gyalog. Az útvonalak valamennyi településén részt vett a megemlékezésekben. Teljesítményét emlékplakettel és oklevéllel ismerte el a Honvédsuli. (as)

Suliváró 2019

Vendégünk volt dr. Gyulai Iván ökológus

Vidám télűző kolompolás és kiszebáb égetés

Mélymulcsos kertgazdálkodás - Dr. Gyulai Iván előadása

Farsang 2019

Binó János római katolikus kántortanítóra emlékeztünk

Kedves és megható megemlékezésre került sor 2019. február 5-én iskolánkban. A délutáni órákban Binó János egykori dögei római katolikus kántortanító gyermekei, családtagjaik, tekintették meg az intézményt. Jóízű beszélgetésekben emlékeztek meg édesapjuk Binó János és felesége emberi, pedagógiai tevékenységéről. Binó János 1930-tól 1950-ig tanított Dögében. Az államosításig a római katolikus iskola igazgatója is volt. Sokat köszönhet neki mind az ifjúság mind a település. Kitűnő és emberséges tanár, kántor, levente oktató is volt, s a dögei közéletben is tevékenyen részt vett. Neki köszönhető, hogy a leventéket a Németország felé irányított szállítmányból visszahozta Dögébe. A család megjelent tagjai egy emlékfát is ültettek, igaz a fagyok miatt csak jelképesen. A tavasz beköszöntével az iskola kertjében kap majd helyet a szép aranykőris, emlékeztetve az egykori tanító úrra. A könyvtárban kerül majd elhelyezésre a többi mellé az a kordokumentum gyűjtemény is, mely az egykori igazgató úr munkáját mutatja be újságcikkeken keresztül. Szintén a könyvtárban lehet majd megtekinteni azt a pénzes ládikát, melyben egykor a római iskola pénzét tartották. Látható lesz továbbá az egykori római iskola betétkönyve is. A vendégek közül többen igen messziről érkeztek de annál nagyobb örömmel voltak itt sok-sok év után egykori gyermekkoruk helyszínén. Bizony a falu azóta alaposan megváltozott, de az emlékek nem halványultak.

A vendégek nagy elismeréssel szóltak az iskolában, az udvaron, valamint az emlékszobában látottakról, s ez úton is gratuláltak a pedagógusaink munkájához, és a gyermekek sikeres előmeneteléhez.(as)

További cikkeink...