Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2019. január 16., szerda, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 73 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa336
mod_vvisit_counterTegnap466
mod_vvisit_counterEzen a héten1200
mod_vvisit_counterMúlt héten2849
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5859
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11520
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató689968

Az elmúlt 20 percben Online: 7
A te IP címed: 107.21.16.70
,
Mai dátum: 2019 jan., 16

Embervoltunk hanyatlása......

A divatos kampányoktól eltérően a községi önkormányzat évente több alkalommal is szervez szemétszedéseket a településen és környékén.
December 12-én a Litki bekötő út Fényeslitkéig tartó, tehát nem csak dögei szakaszának a megtisztítását végezték el a közhasznú munkások. Harminc műanyag zsáknyi szemetet szedtek össze. Volt itt állati belsőség, döglött állati tetem, építési törmelék, autógumi, megszámlálhatatlan műanyag palack és egyéb le nem bomló hulladék. Ide jutottunk.!? A normálisan gondolkodó ember az állati tetemet elássa, de semmi esetre sem a fertőzésveszélyt jelentő útszéli kidobás ötletét választja. Egyáltalán „Embernek” lehet még nevezni azt, aki a kuka helyett a „macerásabb” zsákba csomagolást majd az útszéli kidobást választja, kockáztatva azt, hogy egyszer talán elkapják. Dániában járva megkérdeztem, hogy náluk, miért nincsenek a fasorokban illegális lerakók, sőt az utcán sem látni eldobált papírt, műanyag szatyort stb. A válasz az volt, hogy a családban is erre nevelik a gyereket, s az iskolában a környezettudatos magatartás kiemelt feladat, mindenki jár erdei iskolába, sőt még rendes iskolába is. Nálunk sajnos ez másképpen van. A környezeti nevelés mind inkább csak szólamokban létezik sok intézményben. Érzésem szerint néhány iskolai kivételtől eltekintve a perifériára szorult. Pedig nagy a baj! Nincs gyakorlati példa, és élményszerű természet közeli oktatás, vagy ahogyan én hívom „organikus szemléltetés”. Konrád Lorenz Nobel díjas etológustól olvastam a következő idézetet. „embervoltunk hanyatlása a kultúra hanyatlásával kezdődött”. A környezetkultúra hanyatlása is hanyatlás. Az ember egyszerre pusztító és építő lény. Mindig termelt hulladékot – mert ilyen. De ez mivel szerves anyag volt, évek alatt lebomlott. A műanyag palack akár egy évezredig sem bomlik le a természetben. Közben rengeteg veszélyt hordoz a megléte, nem is beszélve a látvány okozta esztétikai hangulatváltozásokról. Ha megéri s századok évezredek múlva kiássák e mai kort, biztosan s egyértelműen megértik: ez a kultúra magát mérgezte és ölte meg. A baktériumoknak azonban még lesz esélyük s néhány évmilliójuk az újrakezdésre. (agárdy s)