Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. május 04., szombat, Mónika és Flórián napja van. Holnap Györgyi napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 475 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa89
mod_vvisit_counterTegnap352
mod_vvisit_counterEzen a héten2988
mod_vvisit_counterMúlt héten2781
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1494
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11003
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1441924

Az elmúlt 20 percben Online: 2
A te IP címed: 127.0.0.1
MOZILLA 5.0,
Mai dátum: 2024 máj., 04

Miféle katicabogár ez?

Sokan kérdezik egymástól az utóbbi napokban, hogy milyen katicabogár lehet az amely a fák kérgén több százas csapatokba összebújva látható, s tömegesen lepi el az emberek ruháját, arcát, táskáját. A hazánkban őshonos és sokak által közismert kétpettyes és hétpettyes katicabogarak ezektől a sokszínű állatkáktól sokkal ritkábbak, s kerülik is az embert. Ez a nagy tömegben téli zugokba húzódó katicabogár a harlekinkatica vagy más néven rémkatica.
Igazából ránk nem veszélyes, nem úgy a levéltetvekre amelyekkel táplálkozik.  Igazi rovarragadozóról van szó, mely sokkal agresszívebb  mint a nálunk  honos két másik katicafaj. Valójában  Kelet-Ázsiában van ennek a rovarfajnak az őshazája, de az elhibázott biológiai védekezés egyik iskolapéldájának is nevezhetjük tömeges elterjedését. Előbb az USA-ban majd Nyugat-Európában kísérleteztek vele-mint biológiai védekezési lehetőséggel. 2008-ban azonban már hazánkban is megtalálták . Jó magam 2010-ben egy tornyospálcai garázsban  maréknyi példányát le is fényképeztem, de még nem tudhattam, hogy hatalmas inváziója előtt állunk. Sok biológusnak mutattam meg  a fotón ezt az új fajt.
Olykor kellemetlenül csíp is, ráadásul sárga keserű bűzös váladéka a ruhánkon is nyomot hagy.  Nagy csoportjaiban többféle színformációjú bogarak fordulnak elő, s nyugodtan lakmároznak a levéltetvek tömegeiből. Félni persze nem kell tőle!  Nem áll védelem alatt!

(agárdy s.)