Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. május 01., szerda, Fülöp, Jakab és Zsaklin napja van. Holnap Zsigmond napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 390 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa498
mod_vvisit_counterTegnap804
mod_vvisit_counterEzen a héten1992
mod_vvisit_counterMúlt héten2781
mod_vvisit_counterEbben a hónapban498
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11003
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1440928

Az elmúlt 20 percben Online: 8
A te IP címed: 127.0.0.1
MOZILLA 5.0,
Mai dátum: 2024 máj., 01

Botanikai túra egy Rétközi legelőn

Iskolánkból az „Élő Tisza” kutatóprogramba 16 tanuló jelentkezett. Az utolsó előtti foglalkozások zajlanak jelenleg s mi Agárdi Sándor igazgató úr vezetésével május 22-én, egy egész délutánon növényeket határoztunk. Úti célunk a Tiszakanyár község keleti szélén fekvő, egykor hatalmas vízállásokkal borított legelő és az azt keretező erdősávok területe volt.
Kiss Zsolt tanár úr már várt bennünket, s nekivágtunk a fűtengernek. Igen sok egyszikű fajt határoztunk, de a füvek mellett sok kétszikű faj is megtalálható volt. Jó, hogy vittünk növényhatározót, mert nagyon praktikus volt a kezelése, s így gyorsan haladtunk.
Találkoztunk „Golyóval” a mezei tücsökkel, akinek legalább ezer példánya hegedült mellettünk a forró legelőn, ránk se hederítve. Egy magas kőrises erdősávban igazi érdekesség következett. Énekes rigó, szén cinege, és kék cinege fészkek után, melyekben tojások is voltak az egyik deszkaodúban
mogyorós pele fészekaljakat találtunk. Szegény „nagy szemű szőrös kis izé” ahogyan elneveztük igen szelíd volt. Kozma Kinga hátára is ráugrott, majd sok fotózás után visszament a fészekére a gyerekeihez. Ilyen kisemlős él a dögei Szebecse érben is, de sajnos kevés az odvas fa ezért igazgató bácsi elhatározta, hogy készít odúkat, amiket majd kihelyezünk. Ezzel meg is kezdődött a „Pele-telep projekt.” Őszre 20 darab odú lesz kihelyezve! Ez a telep egyébként már a harmadik lesz, amit az öko-iskola programban megvalósítunk, összesen 50 darab PVC-odúval.

Az elhullatott papírok összeszedése után összegeztük a látottakat majd megjött a kis busz és visszaindultunk.  Sok-sok élménnyel gazdagodva, legalább 40-féle növényt s 15 állatot megfigyelve tértünk haza.

Kozma Aletta 6. osztályos tanuló