Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 436 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa193
mod_vvisit_counterTegnap183
mod_vvisit_counterEzen a héten1063
mod_vvisit_counterMúlt héten2719
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11263
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10791
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1428343

Az elmúlt 20 percben Online: 8
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2024 márc., 28

A Vay Ádám Középiskola Nyugdíjasai Egyesület látogatása iskolánkban

TERMÉSZETVÉDELEM, KÖRNYEZETVÉDELEM, HAGYOMÁNYÁPOLÁS

A Vay Ádám Középiskola Nyugdíjasai Egyesület tagjai szívesen mennek együtt kirándulni, látogatják meg volt iskolájukat, tekintik meg Baktalórántháza város szépségeit, védik a természet, a környezet látnivalóit.

Igyekeznek gyermekeik, unokáik, felnőtt társaik figyelmét is a természet, a Föld, a fák, a virágok, a növények, a környezet megóvására fordítani.

Ilyen céllal szerveztek a közelmúltban kirándulást, melyet a vírusjárvány miatt a korábbi időpontról kellett június első hetére halasztani.

Kisvárda város irodalmi, történelmi, néprajzi, vallási értékei felé fordították tekintetüket.

Ferku Imre tanár úr, egyesületi tag nagyszerű helytörténeti előadásával lenyűgözte a hallgatóságot. Szólt a Bessenyei Gimnáziumban megélt középiskolai élményekről, igaz ennek már közel hatvan éve. Meglátogatták többek között a Rétközi Múzeumot, amely a volt Zsinagóga épületében nyert elhelyezést, megtekintették az aktuális kiállítást.

Majd átmentek a ,,szomszédba" Döge községbe, ahol nagy izgalommal léptek be egyik nyugdíjas társuk,  általános iskolai tanulmányainak helyszínére.

Ebben az oktatási intézményben a visszaemlékezés mellett, több, hasznos, érdekes, használható információval, tapasztalattal lettek gazdagabbak a Vays nyugdíjasok.

Józsi Barnabás az Ölbey Irén Általános Iskola intézményvezetője köszöntötte a megjelenteket, ezt követően bemutatta az iskolát. Elismerően szólt Agárdy Sándor korábbi igazgató úr szakmai, pedagógiai, vezetői munkásságáról. Kiemelte a környezeti - természetismereti nevelés gyakorlati és tudományos területeit. A fűvészkertet, a gyógy - és fűszernövényeket, a bio - kertet, a madáretetőket, a fákat, bokrokat, cserjéket, szerepüket az iskolai természetvédelmi - környezeti nevelésben.

Tovább folytatva az intézményvezető úr elmondta, hogy munkatársai gyermek centrikusak, a pedagógus pályát hivatásuknak tekintik, eredményes a nevelő - oktató munkájuk. Rendelkeznek a modern technika eszközeivel, informatikai eszközökkel, jól felszerelt könyvtárral, a sportlétesítmények jól szolgálják a tanulók testnevelési kultúráját. Az anyanyelvi, idegen nyelvi, művészeti, természettudományos nevelés sem marad ki a személyiségfejlesztés folyamatából. A gyerekek vigyáznak a rendre, tisztaságra - zárta gondolatait intézményvezető úr.

A Vay Ádám Középiskola Nyugdíjasai Egyesület tagjai megköszönték a kedves fogadtatást, sok hasznos tapasztalatot visznek magukkal.

A község főutcáján tett rövid séta után betértek a Református Templomba, ahol a lelkésznő kedvesen kínálta hellyel a vendégeket, és szólt a templom történetéről.

Petőfi Sándor csodálatos versének soraival zárult a Vays nyugdíjasok Természetvédelem, környezetvédelem, hagyományápolás című kirándulása:

,,Óh természet, óh dicső természet!

Mely nyelv merne versenyezni véled?

Mily nagy vagy te!

Mentül inkább hallgatsz,

Annál többet, annál szebbet mondasz."

Barsy Csabáné