Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)Ölbey Irén Általános Iskola OM:033479
4495. Döge, Osváth tér 6.
06-45-450-413 - sulidoge@gmail.com
Intézményvezető: Agárdy Sándor
Intézményvezető-helyettes: Józsi Barnabás


 

MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS

ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 

 
 


Ma 2020. július 04., szombat, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 90 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa157
mod_vvisit_counterTegnap517
mod_vvisit_counterEzen a héten2450
mod_vvisit_counterMúlt héten3364
mod_vvisit_counterEbben a hónapban1606
mod_vvisit_counterA múlt hónapban13582
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató910545

Az elmúlt 20 percben Online: 6
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2020 júl., 04

Az év madara az erdei fülesbagoly

Dögében a Titka szoroska elején egy öreg fenyőfán évek óta nagy fülű baglyok telepszenek meg. Senki nem háborgatja a 8-10-fős kis csapatot. Egész évben megfigyelhetjük, de télen hét végi kirándulásaitokon gyakrabban találkozhattok az északi vidékekről lehúzódó erdei fülesbaglyokkal. Méltóságteljesen ülnek, egészen közel engedve a hívatlan látogatót. Főleg fenyőfákon, tujafákon, fűz és nyírfákon fedezhetjük fel őket. A fák alatt 4-6 cm hosszúságú s 2-3 cm szélességű szürke színű képletek a bagolyköpetek is jelzik a madárfaj jelenlétét. Ezek a táplálékállatok megemésztetlen csont szőr vagy tollmaradványai. Vizsgálatuk a madár táplálkozásáról, a zsákmányállatokról nyújt tudományos értékű eredményeket. Ti is gyűjthettek bagolyköpeteket, s ha szükséges rövid szárítás után bonctűvel szétbontogathatjátok őket, s a benne talált maradványokat kartonlapra sorba ragaszthatjátok. A talált csontokat sztereo mikroszkóp alá helyezve egy igazi csodavilág tárul szemetek elé. Mindez kiváló vizsgálódást jelenthet az iskolai természetkutató szakkörök tanulóinak.
Hamarosan a 7. osztályosoknak is részük lesz úja ebben az élményben! A baglyok iránti kíméletlen ellenszenv egyes helyeken még ma is él. Pedig az erdei fülesbagoly egyike az erdő leghasznosabb állatainak. 30-35 cm magas madár. Hosszú tollfüleit – melyek nem is valódiak, csupán a hangok fülhöz vezetésére szolgáló tollpamacsok –, veszély közeledtére felborzolja. Sárgásbarna, finom, hosszanti foltokkal díszített tollruhát visel. A hiedelemmel ellentétben nappal is lát, de mivel fő táplálékai, a rágcsálók szürkületben és este mozognak, így a nappalt madarunk többnyire pihenéssel tölti. Sűrű lucfenyőfákon egészen a törzshöz húzódva bóbiskol. Repülése szinte nesztelen. A késő délutáni szürkületben kelnek szárnyra. Zsákmányállatát mely többnyire mezei pocokból, egérfélékből kisebb madarakból áll, egészben nyeli le. Begye nincs, s az emészthetetlen csont, toll és szőranyagot un. köpetekben visszaöklendezi. Ezeket megtalálhatjuk a pihenőhelyei alatt. A benne talált csontokból következtethetünk táplálkozására. Kartonlapra fel is ragaszthatjátok a kibontott csontdarabokat. Nem árt a köpetek szétbontásakor szájmaszkot használni! Az erdei fülesbagoly hazánkban gyakori fészkelő. Fészket nem épít. Elhagyott varjú-, szarka- és szajkófészekben üti fel tanyáját. Sokszor találhattok tavasszal a fészke közelében vagy épp a földön röpképtelen kis fiókákat. Sohase vigyétek haza őket! Ezek nem elhagyott madarak. Tegyétek fel őket a fára ahol a szülők megtalálják őket. Kertekben, parkokban, ha felfedeztétek nappali pihenőhelyét, ne háborgassátok. Jelenlétük felér akár több macskával is. Eszmei értékük 50-ezer Ft. Ebben az évben ez a madárfaj lett az év madara!

Kép és szöveg: Agárdy Sándor