Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 437 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa45
mod_vvisit_counterTegnap286
mod_vvisit_counterEzen a héten1201
mod_vvisit_counterMúlt héten2719
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11401
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10791
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1428481

Az elmúlt 20 percben Online: 4
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2024 márc., 29

A késő ősz (vad) virágai

 

November második felében járunk, de mintha meg sem kottyant volna sok gyom virágának a hónap elején jött gyenge fagyás. Úgy tűnik, ez az idő kitart egész hónapban? Az utak menti fasorokban, parlagokon, legelőkön 17-féle növény virágzásának lehetünk szemtanui. Már tavaly is gyanakodtam… Időjárási anomália, vagy nyakig vagyunk a globális felmelegedésben, csak nem akarjuk tudomásul venni?

Ezeket a fajokat találtam Fényeslitke és Döge között az út menti legelőn - virágzásban:

-Tyúkhúr, gilisztaűző varádics, bakszakáll, seprencefű, pásztortáska, közönséges aggófű, piros árvacsalán, vadrepce, nagy cickafark, közönséges ebnyelvűfű, vörös here, pongyola pitypang, fehér mécsvirág, orvosi szappanfű, fehér here, hamuka, fehér libatop.  Déli fekvésű kertekben, mint hallom kivirított az ibolya is.  A parlagterület ahol 2019. november 18-án kora reggel (6-óra 30-kor) jártam telis-tele volt gyapjas tintagombákkal. Ott készült a mellékelt fotó is.   A harmatos fűszőnyegből, mint apró harangok hívták fel magukra a figyelmet ezek a különösen szép- egyébként fiatal korukban ehető gombák. Az öregebb példányokból tintaszerű kékesfekete nedv folydogált.

( agárdy s)