Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2022. október 01., szombat, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 196 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa289
mod_vvisit_counterTegnap334
mod_vvisit_counterEzen a héten2265
mod_vvisit_counterMúlt héten2679
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11825
mod_vvisit_counterA múlt hónapban11852
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1243478

Az elmúlt 20 percben Online: 4
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2022 szept., 30

Iskolai hírek

Vidám kiruccanás

Rendhagyóan telt az október negyedikei délelőtt a másodikosainknak.

Autóbusszal utaztunk Kisvárdába. A Rétközi Múzeumban számos érdekes tárgy megtekintése mellett a gyerekek megismerkedtek az eszközök használatával, dédszüleink életével. A szövőház és a kovácsműhely mellett hangzott el a legtöbb érdeklődő kérdés. A régészeti leletek közül az „igazi csontváz” vonzotta leginkább a kíváncsi tekinteteket. Örömmel ismerték fel a búbos kemencét. Ezúttal köszönjük a múzeum dolgozóinak a készséges tárlatvezetést.

A múltidézés után elsétáltunk a Várhoz. A Vár-tó megszépült környezete, az őszi hangulat és a madárcsicsergés felüdített minket.

Kirándulásunk a piacon ért véget, ahol beszélgettünk a kofákkal és megnéztük az őszi kínálatot.

Élményekkel gazdagodva tértünk vissza iskolánkba, melyeket rajzban is megörökítenek majd nebulóink.

 

Eta és Erika tanító néni

 

Emléktábla az egykori dögei kurucoknak

PRO PATRIA ET LIBERTATE.  Ez a jelmondat volt hímezve az 1703-tól 1711-ig tartó szabadságharc zászlaira.
A II. Rákóczi Ferenc  kuruc seregébe elsőként beállt dögei katonáknak állított emléket a falu 2012. október 7-én.
A szemerkélő esőben, a zászlók behozatalát követően  kezdődött el az ünnepség a falu díszterén.
Az Ölbey Irén általános iskola első osztályos tanulóinak szavalata után  Dr. Nagy Péter polgármester emlékezett meg a Rákóczi korról, s mutatta be az egykori falu természetföldrajzi és társadalmi viszonyait.
Ezt követően Marczinkó István tanár Úr, a Rákóczi Szövetség alelnöke, ünnepi beszédében végigkövette a nyolc éves szabadságharc fontosabb eseményeit, kiemelve Rákóczi nagyságát. Skretyuk Benjámin 5. osztályos tanuló népdalai után a kárpátaljai Eszeny községből érkezett Ritmus  néptánccsoport fergeteges ruszin és magyar táncokat adott elő.  Az együttes művészeti vezetője Szabó Tibor úr volt.
Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Kovács Ferenc Eszeny község polgármestere is. A református egyház nevében Terjékné Eszterhai Enikő református lelkipásztor, míg a római katolikus egyház nevében Nagy Zsolt káplán úr áldást mondott illetve felszentelte a Török András által készített emléktáblát, melyet  az egykori Nozdroviczky uradalom 130-éves magtárja - a mai ifjúsági ház falán helyeztek el.
A dögei ünnepség a hazaszeretetet, a szülőföld iránti hűséget, és az együvé tartozás nagyszerű érzését is reprezentálta. Büszkék lehetnek a dögeiek, hogy ilyen emléktáblával gazdagodott a község, mely azt mutatja, hogy ápolni kívánják a múltat, annak tárgyi és szellemi emlékeit, s szeretnék megőrízni őseik hagyományát, őseik emlékezetét. A rendezvény lebonyolításához nyújtott segítségért köszönet a konyha, valamint  az iskola dolgozóinak, a táncosok szállításában vállalt segítségért Márta Csaba alpolgármesternek, Belinszky József képviselő úrnak és Jánvári József gépkocsivezetőnek.

 

Testvérkapcsolatok építése a romániai Ákos településen

2012. október 5-én testvérkapcsolatok kiépítése céljából 4-fős küldöttség kereste fel a romániai Ákos / Acás/ települést. A Szatmár Megyei közel 2-ezer lelkes falu életével, mindennapjaival ismerkedtek meg, s egyben viszonozták a néhány héttel korábbi ákosi küldöttség dögében tett látogatását.
A résztvevők megtekintették a polgármesteri hivatalt, az óvodát, az általános iskolát. Ezt követően a 900-éves monumentális egykori bazilikát, a mai református templomot csodálhatták meg. A helyi lelkészek mind itt Ákoson, mind a társtelepülésen Krasznamihályfalván nagy nagy lelkesedéssel szóltak a települések múltjáról, a hitéletről, a helyi mindennapokról.
A délután folyamán a faluban található 60-fokos termálvízzel rendelkező gyógyfürdőt is megtekintették. Az itt elköltött finom ebéd után sok-sok tapasztalattal, s a testvérkapcsolatokat kiépíteni kívánó szándékkal tértek haza a résztvevők.

Iskolai megemlékezés Október 6-ról

Október 5-én pénteken az iskola tornatermében emlékeztünk meg az Aradi Vértanúkról.
A dramatikus játékot az Ölbey Irén Általános iskola színjátszó  szakkörének tanulói adták elő .
A rendkívül megható, sok-sok jelmezes  epizódot tartalmazó műsort feszült érdeklődéssel követte a nagyszámú közönség.


A műsort betanította: Baráth Anikó tanárnő.

 

Az Aranytulipán című bábjáték Dögében

 

Az óvodások és az iskolások nagy örömére 2012.10.03-án Benedek Elek székely népmeséjének feldolgozását láthatták a legkisebbek.

Nagy siker volt, köszönjük a művészeknek!

 

 

További cikkeink...