Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Születésnap a negyedik osztályban

Kiss Petra Mónika ma 10. éves! Isten éltesse sokáig!

Hit és erkölcstan oktatás

Pillanatképek az első osztályos római katolikus hit-és erkölcstan óráról. A tanítási órát vezeti Nagy Zsolt római katolikus káplán úr.

 

Téli madáretetés és madáritatás

A múlt héten beköszöntött télies időjárás bizony már szükségessé teszi hasznos rovarpusztító madaraink téli etetésének a megkezdését. Fontos szabály, hogy ha elkezdtük az etetést, egészen tavaszig folytassuk! Ugyanis a szén cinegék, vörösbegyek, kék cinegék, rigók, citromsármányok az etetőhöz  szoknak, s ha hosszabb időre kimarad a várva várt eleség bizony el is pusztulhatnak. Iskolánk második osztályos tanulói nevelőik vezetésével már hetek óta készülnek a  téli madáretetésekre. A napokban Szónokné Vincze Katain tanítónő irányításával a második osztály tanulói az iskola madárvendéglőjébe  több kilónyi szállítmányt hoztak, melynek egy részét ki is helyeztek a madaraknak. Volt itt dióbél, nyers szalonna, napraforgómag, sajt, alma, de gondoltak a sövénybokorban táborozó mezei és házi veréb csapatra is.Ezek a szürke eminenciások fogadnak bennünket tavasztól- tavaszig minden nap. Megszokott látvány az iskola kapuja közelében csivitelő verébsereg .Ezek az állatok már szinte iskolánk részeivé váltak. Számukra darát, tritikálét szórtak a kisdiákok a dúcetetőkbe. Mivel az evés mellé inniuk is kell a madaraknak, a szépen kialakított madáritatót is rendszeresen feltöltik a tanulók langyos vízzel.Az iskola füvészkerti részében ugyanígy folyik a téli madáretetés, és ez a terület is sok száz madárvendéget lát el hetente élelemmel.

(AS)

Mikulás várás

Mikulás-váró  kiránduláson vett részt az első osztály Kisvárdában.

Fogászati előadás

Fogászati előadást tartott Dr. Battyányi Gábor iskolánk fogorvosa.

Kreatív foglalkozás a 4. osztályban

Ég a láp a dögei Sárfű területén

Nem mindennapi természeti jelenségre lettünk figyelmesek a Sárfű területén, közvetlenül a csatorna parton. Egy zsombéksásos terület mintegy két méter szélességben  hónapok óta folyamatosan ég.  Minden bizonnyal még  a tavaszi égetésekkor gyulladt meg , s mostanáig izzik a mélyben.
A kiszáradt tőzegen a tűz a talaj alatt terjedve a talajképző rétegig, illetve az őstalajig elhamvasztja a szerves anyagokat. A földégést láng nem jelzi, csak kesernyés füst, mely órákig  érzik a bőrünkön a ruhánkon a hajunkon. A szagát még 100-méterre is lehet érezni ha a bekötő úton elmegyünk.
A lassú égés következtében a területen  jó 15-cm. mély bemélyedés keletkezett s a fekete kotu-talaj is sárgává oxidálódott. A kihűlt részbe óvatlanul ne lépjünk bele, mert akár térdig is süllyedhetünk. Hasonló jelenség Kisvárdánál a Tesco utáni lápterületen volt az elmúlt évben. Itt sokszori próbálkozás után végül a tűzoltóság segítségével sikerült a föld alatti tüzet eloltani.

(as)

Kézműves foglalkozás a 2. osztályban

További cikkeink...