Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

A Víz Világnapja iskolánkban

Már korán  reggel türelmetlenül várták sokan a rendezvény kezdetét. Ragyogó tavaszi időben végül is nem a tornateremben, hanem az iskola udvarán került sor a programsorozatra. Először 50-db "vízcseppet"- valójában kékre festett diót kellett megtalálni az intézmény udvarán. Volt egy ezüstgolyócska is, ez ért a legtöbbet. 20-perc alatt előkerült valamennyi vízcsepp melyet csokival jutalmaztunk. A szünet után folytatódott a program. Az 5. osztályosok Lehoczky János A vizek fohásza című versét olvasták fel, majd igazgató úr ismertette a nap jelentőségét és programját. Dicséretes volt egész nap a fegyelem! Már nagyon hiányzott egy ilyen D-vitaminban is fürdő délelőtt.
Értékelte a zsűri a két hete kiadott feladatlapok eredményét, majd különböző fajta ásványvizes palackokat kellett bemutatni és megszámolni.
Ez után következett a vízimalmok bemutatása. Fantasztikus ötletes munkáknak örülhettünk. Ezekből kiállítás is nyílt az iskola folyosóin.
Végül a vízzel kapcsolatos énekek bemutatása következett. Volt olyan aki reppelve, volt aki "népiesítve", volt aki síppal, dobbal vagy nádi hegedűvel kísérve adta elő a dalokat. Akadt olyan osztály amelyik sajtosdobozokkal, flakonhangokkal kísérve adta elő produkcióját, de táncra is perdültek egyesek. Végül elérkezett a várva várt eredményhirdetés. A zsűri nehéz helyzetben volt, hiszen alig alig maradtak el az osztályok egymástól.
Végül is az alsósoknál az 1. osztály lett az első helyezett, míg a felsősöknél az 5. osztály. Jutalmuk egy-egy csokitorta volt. Különdíjat kapott a 4. osztály csapata a közös és igen sokféle alkotás elkészítéséért.
A rendezvényt támogatta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  kisvárdai Tankerülete valamint  Belinszky József képviselő Úr. Ugyanis valamennyi résztvevő egy szelet finom süteményt kapott a kitűnően sikerült nap zárásaként. Köszönet a zsűrinek, s nem utolsósorban az iskola nevelőinek, dolgozóinak a kedves szülőknek, nagyszülőknek, s valamennyi tanulónknak. Jó volt, szép volt, ügyesek voltak a tanulóink! Jövőre újra ugyanitt találkozunk!

Éljen a Víz Világnapja!

(as)

Bábelőadás az alsósoknak

A kisvárdai Városi Könyvtár támogatásaként iskolánk alsó tagozatos tanulóinak tartott bábelőadást a Kalamajka Bábszínház. A tornateremben a délutáni órákban  megtartott műsorban a Vitéz szabólegény című  bábműsort élvezhették a gyerekek.

Termésbábok - 3. osztály

Termésbábok készültek a 3. osztályban technika órán.

A képek megtekinthetők ITT:

Gránitba vésett honvédnevek

Megemlékezés 1848. március 15-ről

2014. március 14-én délután 3 órakor ünnepség kezdődött Döge főterén. Öröm volt látni, hogy a tavaszi munkák dandárjában a csodaszép időben is milyen sokan megtisztelték a rendezvényt jelenlétükkel.
Papp Zsófia 8. osztályos tanuló köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Himnusz eléneklése után Kantár Ádám, Szürös Petra és Kluber Ferenc nagycsoportos óvodások szavalata következett. A szép verseket betanította Klicsuné Márkus Éva és Révész Gyuláné óvodapedagógus.
A 7.évfolyamos tanulók irodalmi műsor keretében elevenítették fel a 166 évvel ezelőtt történt eseményeket. A műsort Józsiné Sárdi Éva tanárnő tanította be.
Agárdy Sándor, az Ölbey Irén Általános iskola igazgatója mondott ünnepi beszédet. Ezt követően az 5. osztályosok nyírségi táncokat adtak elő. A koreográfia Gyüre Tamás táncpedagógus munkáját dicséri.
Dr. Nagy Péter úr, Döge község polgármestere mondott a míves emléktábla előtt  avatóbeszédet, majd az iskola igazgatójával közösen leplezték le a gránittáblát, mely nem csak dísze kíván lenni a községnek, de mementóként is szolgál az előtte elhalódók számára.
Nagy Zsolt római katolikus káplán úr szentelte fel a falu legújabb köztéri emlékét, majd koszorúzások következtek. Koszorút helyezett el a község önkormányzata nevében Dr. Nagy Péter polgármester és Dr. Komoróczki János jegyző, valamint a helyi FIDESZ- alapszervezet, az általános iskola  dolgozói és diákjai, valamint a közelmúltban megalakult dögei Nyugdíjasok és Megváltozott Munkaképességűek Egyesületének tagjai.  Az egy órás megható ünnepség a Szózat hangjaival ért véget.
(as)

Suliváró

FIZIBUSZ az iskolánkban

Végre beteljesült egy álom. A "FIZiBUSZ" eljutott a dögei általános iskolába is. Mivel ez egy rendkívüli alkalom volt, meghívtuk a szabolcsveresmarti iskola nyolcadikosait is az előadásra. Jó másfél órán át lenyűgözte mind a gyermekeket, mind a felnőtteket a Tanár úr előadása. Ez volt aztán az igazi  kompetencia alapú oktatás! Köszönjük a szervezésben segítő Felső -Szabolcsi iskolaszövetség vezetőjének Rozinka Mihály ajaki iskolaigazgatónak is a támogatását. Úgy érezzük sokkal közelebb került a kis és nagy diákokhoz a fizika. Mivel iskolánk kiemelt hangsúlyt helyez a természettudományos tantárgyak oktatására, különösen nagy segítség volt ez a rendhagyó óra. Volt itt folyékony nitrogénnel való többféle látványos kísérlet, ahol Rózsa Jenő 6. osztályos tanuló  felsőteste gőzölgött, volt hangtan óra, tüzes forgószél, elektrotechnikai kísérlet, ahol Jánvári Dóra haja is az égnek állt, no és a mienk is a félelemtől, valamint a csodálkozástól. Volt gejzírszerű kilövés, robbanás és durranás minden mennyiségben. No és persze mindennek a kitűnő fizikai magyarázata. Nagy élmény volt mindenkinek!

(as)

Kreatív faházak. Bemutató a 3. osztályosok alkotásaiból

Az iskola földszinti folyosóján nyílt kiállítás a 3. osztályosok technika órán készített alkotásaiból. Ivánkóné Pásztor Marianna tanítónő vezetésével a legkülönfélébb házikók készültek. Némelyiknél az apukák, anyukák is besegítettek, aminek külön örülünk, hiszen együtt volt a család, együtt örültek a szép munkáknak. Gratulálunk minden  kis házépítő mesternek!
(as)

 

Az "Élő-Tisza projekt" nyitó előadása iskolánkban

Február 24-én hétfőn zsúfolásig megtelt  kis és nagy gyerekekkel a dögei iskola Herman Ottó biológia szaktanterme.
Szivák Gábor a kisvárdai könyvtár igazgatója nyitotta meg azt a projektet, melybe négy általános iskola kapcsolódhatott be, miután komoly pályázati előkészítő munka után nyertesei lettek egy nagy ívű programnak. Döge, Ajak, és a kisvárdai Teichman Vilmos illetve a Szent György Görög Katolikus általános iskola  diákjai egy jó fél éven keresztül kutatják majd tanáraik vezetésével a Rétköz Tiszai szakaszának élővilágát. Ezen kívül az első és másodikos gyerekeknek lesz majd bábszínházi és mesedélutáni előadás, természetesen a környezetvédelem jegyében.
Szivák Gábor igazgató úr megnyitója és rövid beszéde után az első előadásra Dögében, iskolánkban került sor.  Agárdy Sándor  tanár úr tartott közel két órás-rendkívül érdekes előadást, melyen nevelőink közül is részt vettek néhányan. A saját készítésű (közel 150 db) diaképek láttán óriási volt  az érdeklődés. Ráadásul játékos és  és a lelkekhez is közelálló volt a mondanivaló!   Úgynevezett "pikkelyeket" vagyis alumínium korongokat kaptak a legjobb válaszokat nyújtók. Ezeket aztán másnap beválthatták ajándékokra az igazgató bácsinál. A kutatócsapat egyébként 18 főből áll a dögei iskolában. Zömmel hatodik osztályosok, de van néhány ötödikes és egy nyolcadikos tanuló is.
A nyár végéig lesz majd a programok között falumúzeum látogatás, egy mocsár madárvilágának felkutatása, lesz egynapos erdei iskola a Ricsikában, s persze több alkalommal a Tiszai ártér kutatása is szerepel majd a programban. A hét folyamán Agárdy tanár úr a kisvárdai könyvtárban folytatja az előadásokat, amelyek csütörtökig tartanak. Ezután a bemelegítő után indul a terepi program. Az egész projekt, tehát az utaztatás, az étkezés, a programvezetés, a belépők  stb. ingyenes a gyermekeknek ami Pestiesen szólva " nem semmi". Sok sikert Döge!!!
Sok sikert dögei gyerekek!!!
(AS)
További cikkeink...