Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

A füvészkert fejlesztése

További növényfajokkal bővült az ősz folyamán is az iskolai füvészkertünk, így a fajok száma meghaladja a 250 db-ot. A napokban a " tajga "életközösségébe több zsáknyi fenyőtűlevelet szórtunk ki a talajra, így már-már a valóságos szibériai élőhelyet sikerül Dögében bemutatni. Kevés iskola mondhatja el, hogy tanulói nem rongálják az épített környezetet, sőt hasznos gyermeki tevékenységgel aktívan bekapcsolódnak mindenféle fejlesztésbe és szépítésbe.(as)

Bagolyköpet vizsgálat a 2. osztályban

Iskolánk másodikosai komoly elméleti ismereteket szereztek környezetismeret órán az erdei fülesbagolyról. Megismerték életmódját, táplálkozását sőt kitűnően tudják a vetélő ujj fogalmát is.
Ezt egészítették ki egy olyan gyakorlati vizsgálódással melynek során  begyűjtött bagolyköpeteket vizsgáltak. A rendhagyó óra az alsóban ilyen módon része volt az iskolai természettudományos oktatás módszertani fejlesztésének is. Nem volt könnyű  ilyen csont és szőrcsomócskákat találni, mert a rendkívül meleg idő miatt alig láthatóak baglyok az emberi települések környékén. Még a legtöbb egyed a mezők, erdők fáin pihengetve indul éjszakai vadászatára. Végül is jutott egy-egy darabka szürke csomócska mindenkinek.
Az újságpapírra helyezett köpeteket hegyes hurkapálcikákkal bontották szét, majd a kipreparált csontdarabkákat egy kartonlapra felragasztották.
Nagyon sok hasznos ismeretet szereztek a tanulók ezen a rendhagyó órán. Alapos kézmosás után a felszíni nagyítású  mikroszkópban meg is nézhették egy egér fogazatát. Nagy élményt jelentett mindenki számára ez az organikus szemléltetéssel egybekötött  környezetismereti óra. Lesz még folytatása is, amikor rövidesen csodás természetfotókat tekinthetnek meg a kis természetbúvárok.
(as)

Jótékonysági SZMK-bál 2014

Megszépült a táncterem

2014. november 14-én végre megvalósult az iskolai tánctermünk felújítása. A nyár folyamán megjavítottuk a töredező műanyagpadlót, kiegészítésre került a falburkolat védő széle, s a keleti falrészt bordó vörösre festettük. Serbán Béláné és Tahirák Sándorné szülők jóvoltából közel 100-éves csodaszép kézi horgolású terítők, ablak és ajtófüggönyök, keresztszemes hímzések kerültek fel a falakra. Ezzel a tanteremfejlesztéssel még nem valósult meg a hosszú távú célunk, ugyanis a jelenlegi fejlesztő teremből, a funkciója megtartása mellett szeretnénk egy Ölbey Irén emlékszobát is kialakítani. (as)

Látogatás a kisvárdai Friss FM Rádió stúdiójába

2014. november 6-án a községi önkormányzat gépkocsijával, melyet Bodnár Dávid képviselő úr vezetett - iskolánk 8.osztályos tanulói szakmai látogatáson vettek részt a Friss FM Rádió kisvárdai stúdiójában. A programot Leveleki István önkormányzati képviselő úr szervezte. A kedves fogadtatás után Durucz Gabriella és Sipos Dániel szerkesztők vezettek körbe bennünket a stúdióban. Nagy érdeklődéssel tekintettük meg, sőt ki is próbáltuk a technikai csodákat. Végül kedves meglepetésben volt részünk, mert valamennyien tollat és jegyzetfüzetet kaptunk ajándékba.
Nagy élmény volt a rádiózás rejtelmeibe betekinteni. Köszönjük a lehetőséget a szervezőknek, s a kísérőinknek Agárdi Sándor igazgató úrnak és Józsi Barnabás igazgató helyettes úrnak, aki egyébként maga is amatőr rádiós már évtizedek óta.

A rádió hírek rovatába is beillő cikket írta Horváth Csilla 8. osztályos tanuló

MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY CÍM ELNYERÉSE

Intézményünk a 2014/2015-ös tanév során valósítja meg azt a módszertani modellt, melyre a TÁMOP-3.1.4.B-13/1-2013-0001. "Köznevelés az iskolában" projekt keretében még augusztus végén  pályázott. A pályázat sikeres elbírálásban részesült s  októbertől már  megkezdődhetett a munka.
A környék iskoláiból 10-fő pedagógus jelentkezett be az egész éven át folyó programba. A projekt  készítője és szakmai vezetője, a modell megvalósítója Agárdi Sándor.
A kiválasztási eljárásban  az intézmény "A környezeti-természetismereti nevelés és a természettudományos holisztikus szemlélet módszertani fejlesztése a dögei Ölbey Irén Általános Iskolában" című módszertani programmal pályázott és nyert. Ennek során a résztvevők hospitálás formájában  a terepen is megismerkednek többek között az erdei iskola, projekt módszerű programlehetőségeivel,  taxonómiai listát állítanak össze az iskola tankert, iskolai füvészkert, gyógynövénykert létesítésére. Megismerik az oktatóösvények szerepét, a madárbarát kert, az odútelep létesítés lehetőségeit, valamint a bemutató órákon betekintést kapnak a természettudományos komplex oktatás módszertanába. Workshop keretében olyan szemléltető eszközök készítéséhez is segítséget kapnak amelyek olcsón, gyorsan létrehozhatók, s kreativitásuk révén az órai modellhasználat színvonala- ezáltal az órai munka eredményessége is fokozható.

(AS)

1956. október 23-i ünnepség

Helyreállított angyalszobrok

Három éve hirdettünk akciót a dögei római katolikus templom kertjében évtizedek óta  lassan enyésző 19. századvégi angyalszobrok megmentése érdekében. A szobrokat Ferenczy Emil  dögei földbirtokos vásárolta Budapesten s a templom felépülte után a 19. század legvégén helyezték el a tetőzet sarkain.
Magánszemélyek és az egyháztagok adományiból íme  megvalósult az álom. A csodálatos ékszerdoboz - a kis római katolikus kápolna déli oldalán felállításra kerültek a közel 120-éves terrakotta angyalszobrok!
A kőműves munkálatokat a dögei önkormányzat anyagi támogatásával Molnár Vidor mesteri módon végezte el. A  míves műalkotásokat, melyek  az 1970-es évek felújításáig  a templomhajó tetőzetének magasában voltak rögzítve, sajnos a felújításkor, mivel összetörtek már nem helyeztek vissza az eredeti helyükre. Az ősz folyamán megkezdődhetett a helyreállítás. A tisztítási munkákban részt vettek az iskola tanulói is. A napokban speciális festéssel az időjárás elleni védelmet is megvalósították s az október 19-i Szent Hedvig védőszent ünnepén a templombúcsún már a helyreállított szobrokban gyönyörködhetünk. Köszönet mindenkinek aki  a szobrok megmentésében közreműködött, vagy anyagiakkal segítette  a helyreállítást. Egy új, szép   színfoltja lett ez a templomkert Döge községnek.

(as)

További cikkeink...