Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Az év hátralévő napjainak iskolai és községi rendezvényei

December 6 ./ Csütörtök /. Mikulás érkezése- hó hiányában lovashintóval. Reggel 8-órakor a tornateremben ajándékcsomagok kiosztása, ezt követően a felsős osztályokban majd az óvodában jár a Mikulás-bácsi a két krampuszával.

December 7./ péntek/ Az első óra utáni szünetben a 2. adventi gyertya meggyújtása./ 2-7-osztály./ 14-óráig lesz tanítás.Ezt követően a gyerekek hazamehetnek. A tanulók 15-től 20-óráig iskolai "Mikulás discóban vehetnek részt a Szülői Munkaközösség szervezésében.

December 9. /Vasárnap/ 15-óra 30-tól a Kultúrházban a Dögei Nők Egyesületének és az iskolai tanulóinak közös karácsonyi műsorára kerül sor.

December 14. /Péntek/ az első óra utáni szünetben a 3. adventi gyertya meggyújtása. /3-6.osztály/
December 14-én 15-órától "Mindenki Karácsonyfájának " állítása az óvoda előtti téren. Beszédet mond Dr. Nagy Péter polgármester úr.
Karácsonyi műsorral készül az iskola színjátszó szakköre Baráth Anikó tanárnő vezetésével.

December. 20. /Csütörtök/ 14óra 30-tól Ölbey Irén költőnő születésének 110.évfordulója alkalmából gránit emléktábla állítása az iskola főbejárata előtt.
December 20. /Csütörtök / 16-órától karácsonyi ünnepi műsor a tornateremben. Közreműködik a 4. osztály, az énekkar és a válogatott tánciskolai csoport.
A műsort összeállítja Pappné Belinszky Júlia tanárnő és a tánctanárok.

December 21./ Péntek/ az első óra utáni szünetben a 4. adventi gyertyagyújtás./ 4-5. osztály/
December 21./péntek 11-óra 30-tól óvodai karácsonyi ünnepség az óvoda ebédlőjében. Teljes tanítási nap lesz meleg ebéddel16 óráig, s ettől kezdődik a téli szünidő. Tehát ez az utolsó tanítási nap az évben./

A szünet utáni első tanítási nap: 2013. január  7. hétfő.

Reméljük sok gyermeknek és felnőttnek szerzünk felejthetetlen élményeket és  örömöt rendezvényeinkkel.
Mindenkinek békés adventi várakozást, kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet, balesetmentes téli szünidőt kíván az intézmény dolgozói nevében: Agárdi Sándor igazgató!

Ősi magyar gyümölcsfajták a füvészkertben

2012. november 30-án Szőke Ferenc agrárkutató, Lövőpetri község nyugalmazott polgármestere / akitől a télálló banánfát is kaptuk/
két ritka gyümölcsfával lepte meg iskolánk füvészkertjét. Egy sárga cseresznyét és egy" nemtudom" szilvafát  hozott, melyet azonnal el is ültettünk a kert ősi tájfajtákat bemutató részében.
Néhány év múlva talán már megkóstolhatjuk ezeknek az ősi gyümölcsfáknak a termését.
Ez úton is köszönjük támogatását. A tavasz folyamán még egy vérbélű körtét is ígért a gyerekeknek a kutató aki többek között a dögei meggyklónok begyűjtésén is fáradozik. /as/

Ádventi gyertyagyújtás 2012. novemberének utolsó napján

2012. november 30-án pénteken gyújtottuk meg az ádventi ünnepkör első gyertyáját.
Az osztályok az első óra utáni szünetben fegyelmezett rendben vonultak le a dísz térre. Agárdi Sándor iskolaigazgató tartott rövid beszédet az ádvent jelentőségéről. Elmondta, hogy az ádvent szó " eljövetelt" jelent. A latin adventus Domini kifejezésből származik a név, ami annyit tesz: az Úr eljövetele .Az ádventi koszorú a 19. században terjedt el. Ősét 1839-ben Johann Wichern német evangélikus lelkész készítette el egy felfüggesztett szakérkeréken.A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten a várakozónak ad karácsonykor.Minden gyertya  egy fogalmat is jelent.. Az első a hitet, a második a reményt, a harmadik az örömöt, s a negyedik a szeretetet.
A rövid ünnepség végén Mónus Eszter 1. osztályos és Horváth Eszter nyolcadik évfolyamos tanulók szavalatit követően meggyújtották az első gyertyát a dögei ádventi koszorún.
A szép fenyő koszorút Jánvári Gáborné Tündike készítette Vizer József vállalkozó felajánlásaként.

A Parciumban, Ákos testvértelepülésünkön jártunk

2012.november 19-én reggel fél hatkor már úton volt a küldöttségünk azon része akiket Kisvárdában vett fel a hatalmas, és kényelmes Volvo autóbusz. Reggel 6-órakor szállt fel Dögében a többség, majd elindultunk Romániába, szatmárnémeti felé. Még Magyarországon egy fölöttébb dizájnos pipec kis 100-Ft-os-és természetesen EU szabvány WC.-be próbáltuk meg a be majd a tömeg miatt a kijutást. Mindenkinek sikerült valami. Akinek nem kellett... az cigizett telefonált, reggelizett, kávézott, vagy beszélgetett a kökénylekvárról,  vagy a lej-forint árfolyam ingadozások okozta ökonómiai feszültségeinkről. A román határátlépés csak néhány perc volt. Negyedóra alatt már Szatmárnémetiben voltunk. Áthajtottunk az ébredező főtéren, át a Szamoson, s irányt vettünk Erdőd majd Ákos felé. A hangulat felettébb jó volt!   52-56-fokos "szilvás üdítők", gyengébb Jégermeisterek jártak a buszban, majd tepertős pogácsa, Mártha Csaba alpolgármester úr saját dagasztású finom káposztás bélesével karöltve. / Egyesek tudni vélték, hogy a felesége Borika sütötte!/ Ez persze titok maradt. De jó volt, az a lényeg! Ákosra érkezve a falu polgármestere, és Bara Valéria iskolaigazgató asszony fogadott bennünket. A tanácsteremben rövid beszédek elhangzása után pogácsával, és üdítőkkel frissítettük fel magunkat, majd megnéztük a könyvtárat, s rövid közös fényképezkedés következett. Ezt követően az óvodában tett a népes küldöttség látogatást,majd bejártuk az általános iskolát. Egy más világ ez, de itt döbbentünk rá milyen nehéz volt eddig  is  s  talán ezután is magyarnak és embernek lenni. Megnéztük a tantermeket, beszédbe elegyedtünk a tanulókkal, tanárokkal.

Nagyon jóízű tízóraival leptek meg bennünket vendéglátóink. Volt itt méregerős kisüsti pálinka, üdítő, kávé, sokféle felvágott s nagyon finom sütemények amikből alig tudtunk betelni. Ez volt az első meglepetés amire nem is számítottunk. Dr. Nagy Péter polgármester Úr köszönte meg valamennyiünk nevében a vendéglátást, majd továbbmentünk a közel ezer éves hatalmas református templomba. Itt Geréb Miklós ákosi polgármester tartott rövid előadást a település múltjáról. A Siloám ház vagyis a gyülekezeti terem megtekintése előtt a templom főbejáratánál is készítettünk egy fotót. A fekete diók termésének tömege volt a földön,melyet sokan megcsodáltak. Megkóstolni senkinek sem volt kedve ezeket a zöld burkú makkterméseket, pedig egy hozzáértő szerint az indiánok már évszázadokkal ezelőtt is kedvelték-mivelhogy Amerikából származik ez a diófaj. Más jó hatása is van állítólag,( öregedő pasikra kiváltképp), de mivel ezt nem kérdezték így ezt már nem is árultam el!? Ráadásul öregedő pasik nem is voltak a csoportban!  A múltból még a múltba mentünk egy rövid időre.
Miután Ákoson újra buszra szálltunk  jó 10-perc után már Krasznamihályfalván voltunk. A templom itt is gyönyörű és hatalmas volt. Olyan emberek építették majd kétszáz éve akiknek a lelke hittel volt telve. Ma alig több mint kétszáz református  tagja van a gyülekezetnek.Fogy minden, fogy a magyar. A falu már csak a tavaszonta megrendezett "Hazatérés Napján" van újra együtt testben és lélekben. Ilyenkor aki csak teheti hazatér ősei földjére. Mert még állnak a templomok, mert még van hit, van remény, s még megvannak őseik ritkán látogatott temetői. Bár már nincs munka, fogytán a megélhetés, alig van  gyerek, épp, hogy pislákol az iskola, de elszakadni, elszaladni egyet jelent a gyökértelenséggel, a halállal. Ezért hát minden évben sokan összejönnek- örülni egymásnak!
De jó lenne ezt majd nálunk is megtenni a további falunapjainkon is! Mindenesetre az első idei falunapi próbálkozásunk már sikerrel járt.  A mi kis Dögénkben is ugyanúgy  szükséges az együvé tartozást, az összefogást erősíteni, mint máshol!
Egy tépett nemzeti zászló is előkerült, melyet még 1940-ben a II. bécsi döntés idején hímeztek, s ezzel várták a bevonuló magyar csapatokat.
A zászlót a Geréb Miklós polgármester úr nagyapja dugta el de életével fizetett érte. - Igen- ezek az egyszerű emberek a magyarság igazi hősei!
Utunk innen a 70-fokos termálfürdőbe, illetve az étterembe vezetett. Itt várt bennünket a második meglepetés. Tárkonyos gombócleves, fokhagymás flekkennel és kirántott hússal, burgonyapürével, gombaszósszal, savanyúval. Pudingként fánkkal, és linzerrel.Előtte persze  jóféle érlelt pálinka. Úgy hallottuk, hogy mindenkinek nagyon ízlett. A pálinka sem volt utolsó! A pompás leves receptjét Nagyné Magdika élelmezésvezetőnknek sikerült is megszereznie. Mindenki Nála érdeklődjön!!  Nos az ebéd fantasztikus volt. Elégedetten mondtak beszédet polgármestereink. Már benne voltunk a délutánban. Jó volt itt lenni, de még messze út volt hazafelé.
Elköszöntünk vendéglátóinktól akik  az ígért két db. közel 100-esztendős fa iskolapadot még átadták a dögeieknek.
Hazafelé Erdődön megtekintettük a Károlyi vár romjait, a Homoród patak mellett a  Petőfi emlékhelyet ahol Júliával találkozott a költőóriás  s kirobbanó hangulatban mentünk Szatmárnémeti felé. Kiírva persze mindenütt ez volt: Satu Mare. Itt a nagyvárosban aztán  a jól megérdemelt bazár következett. Mert bizony minden kirándulás akkor ér csak valamit, ha van benne vásárlás. Nos ez is sikerült! Mindent vettünk ami kellett meg azt is ami nem. Így jó az egész. Valamit csak vinni kell haza. Itt mindenki mindenkivel még átbeszélte a nap élményit,mert erre is volt időnk sőt még energiánk is. A hangulat persze továbbra is káprázatosan jó volt, különösen a busz hátsó traktusában ahol a sok nevetéstől rekeszizom-láz lépett fel. Mivel volt velünk orvos további jóízű nevetéssel ebből is kigyógyultunk. Este volt már, a sétálóutca meglátogatása így tavaszra maradt.
A határ szinte semmi volt. Így jöttünk haza este nyolcra. Élményekkel, némi vásárfiával, a jobbnál jobb szilárd és folyékony ízek halmozásával.
Mi az ami a legfontosabbnak tűnik a számomra e nap elemzése kapcsán?  ... Azt hiszem az egymás iránti bizalom erősödése, a sokszor mellettünk, velünk dolgozó embertársunk jobb megismerésének a lehetősége, egymás elfogadása, és az összetartozás érzésének szavakkal ki sem fejezhető jó érzése.
Tavasszal visszavárjuk Kedves vendéglátóinkat,s majd még mi is elmegyünk. Már van is az útra jelentkező. Az iskolai szülői munkaközösség kérte, hogy ki ne hagyjuk Őket!  Ígérjük  így lesz.
Köszönjük minden szervezőnek e felejthetetlen napot. Kellet egy ilyen! Jó volt együtt lenni!! (as)

Hulladékcsökkentés komposztálással

2012. november 21-én a nyíregyházi E-misszió Egyesület  szervezésében Mádi Péter és Varga András tartottak igen érdekes előadást a nyolcadikos tanulóinknak. A hulladék fogalmán túl ismereteket szerezhettek a résztvevők a környezettudatos magatartás mindennapjairól.
A digi-táblán vetített anyag megismerése után egy komposztáló ládát kapott ajándékba az iskola, melyet a fűszerkert sarkában árnyékos helyen állítottunk fel. A tanulók kis segítséggel maguk szerelték össze a konténerládát, melybe a befejezést követően máris beköltözött egy kedves földi giliszta. Élelmezéséről hamarosan gondoskodunk, hiszen a sok falevelet nem a kukákba rakjuk a továbbiakban, hanem virágföldet fogunk előállítani a kerti hulladékokból, s ezzel javítjuk majd a füvészkert gyenge homoktalaját.

Marinka Alexandra, 8. osztály

 

Gombakülönlegesség a füvészkertben

November derekán egy eddig még itt nem igen látott gombafaj jelent meg az iskolai füvészkert nyárfái alatti területrészen.
Ez a gomba a narancsvörös csészegomba / Aleuria aurantia/. Igazi őszi élőlény.Nem növény, nem állat-gomba.
Feltűnő szép narancsvörös színű s mivel nincs a hagyományosan ismert gombákhoz hasonló termőteste, sokan észre sem veszik az avarban. Hozzáérve kissé viasz-szerűnek érezzük, s idősebb korában kocsonyás tapintásúvá válik.
Valószínűleg a Ricsikai erdőből származó facsemeték gyökérzetével került ide a micélium vagy a spóra.
Lenyűgözően szép sárga színét ember nem igen tudja utánozni. Rokona a piros csészegomba a legkorábbi tavaszi gomba, melyet itt még nem figyeltünk meg.
A gomba bár ehetőnek számít,  sem feltűnő illata, sem íze nincs.  Inkább csak esztétikai élményként ajánlott megismerése. (as)

Diákszínház angol nyelven

Iskolánk színjátszó szakkörének tanulói, 2012. november 16-án pénteken délután a kisvárdai 5. sz. általános iskola meghívásának tettek eleget.
A táncteremben a rakamazi fesztivál díjnyertes három produkcióját láthatták a kisvárdai gyerekek és tanáraik.
A három rövid színdarab nagy tetszést aratott. Köszönet a dramaturgiai munkáért és a szakmai betanításért Baráth Anikó és Szabóné Balogh Erika tanárnőknek, a tanulók szállításáért rajtuk kívül az önkormányzatnak, Pappné Belinszky Júlia tanárnőnek  és Agárdy Sándor igazgatónak.


Örültünk a sikernek, s annak, hogy tovább öregbíthettük intézményünk hírnevét.

/ Batta Gergő 7. oszt. tanuló/

Kis régészeink sikerei

Az iskola illetve az iskola nyugati oldalán található liget egykori lakódombja  alatt háromezer éves bronzkori, illetve honfoglalás kori emberi települések nyomai bukkannak elő napról-napra. A nyár folyamán már Dr. Istvánovits Eszter régész és munkatársa is járt iskolánkban s megtekintette a leleteket. Meghatározták korukat. Az egyik anyag a Gávai kultúrába tartozó mintegy háromezer évvel ezelőtt itt élt emberek edénytöredékeiből áll, s ezek a mai református templom nyugati domboldalából kerültek elő. A honfoglalás kori anyag  nagy része az iskola melletti domb déli oldalán került elő. Sajnos az egész anyag igen bolygatott. Nagy segítséget jelentettek az októberben történelem órán  majd egy -egy napon  a délutáni szabadidejükben tanáruk vezetésével itt kutató kis ötödikes diákok is. Az összegyűlt anyagot már megtisztították, de egy kiállítás összeállítását is tervezik. A fotón a kis kutatók a gyűjteménnyel az iskola helytörténeti termében láthatók. Nagyon érdekes fenékbélyeggel ellátott edénytöredékek is előkerültek,melyek az iskola igazgatójának szobájában megtekinthetők.

 

További cikkeink...