Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Mogyorós pele előkerülése

Lakatos Dzsenifer és testvére Lakatos Dániel reggel egy aprócska rágcsálót hoztak be az irodámba. Az apukájuk találta  favágás közben. A mogyorós pele (Muscardinus avellanarius) jelenlétére már számos bizonyítékot találtunk az elmúlt években. A kihelyezett madárodúkban sokszor felismertük a fészkét. A kis barna rágcsáló azonban eddig nem került elő. Az, hogy Döge természeti környezetében jelen, van ezzel a példánnyal bizonyítást nyert. A kis állatot az iskola füvészkertjében engedtük szabadon. Fára mászó tudományában mindannyian gyönyörködhettünk. Néhány másodperc alatt már a magas akácfa legfelső ágvillájában kuporgott. Mivel sok kihelyezett odú van a területen, és sok  bogyó, gyümölcs is található itt, reméljük sikerül megtelepítenünk közvetlen közelünkben is.(as)

 

 

Római katolikus hittanosok közösségi munkája

A 8. évfolyamos  római katolikus hittanos tanulók Markovics Balázs káplán úr vezetésével a dögei római katolikus kápolna előkertjében található több mint 100 éves terrakotta angyalszobrok téli takarását szedik le. Az elkövetkező hetekben speciális betonfestékkel újrafestik a szép szobrokat.(as)

Krokodil a palackban

Béres József 3. osztályos tanuló palackba zárt krokodilja látható a képen. A munka az emeleti folyosón van  kiállítva.(as)

Suliváró a leendő elsőseinknek

Hagyományosan március elején rendeztük meg a tanköteles óvodásaink számára a Sulivárót. Várhatóan 16-18 fő első osztályos tanulóra számítunk. A Suliváróra a gyerekek és a szülők, valamint az óvoda dolgozói jöttek el.

A több mint két órás színes  program a következő menetrend szerint zajlott:
Agárdi Sándor intézményvezető köszöntötte a résztvevőket, majd a leendő első osztály osztályfőnökei tartottak 15-20 perces foglalkozásokat. Horváthné Banu Erika tanítónő interaktív táblán matematikai játékokkal mozgatta meg a gyermekeket, majd Pappné Belinszky Júlia tanárnő zenés táncos műsorában működtek közre az ovisok. Ezt követően a táncteremben Bárány Kristóf táncpedagógus népi játékain mulattunk, s a rövid teaszünet után Agárdi Sándor tanár úr tartott mini temészetismeret órát a csigáról és a katicabogárról. Tintér Dániel szülő zongorán működött közre a dalok éneklésénél, de Révész Mia Vivien 1. osztályos tanuló is bemutatta csigamodell készítő ügyességét. Szabóné Balogh Erika tanárnő játékos angol nyelvtanulása után a kreatív játékok készítése kezdődött meg a két leendő elsős osztályfőnök irányításával. A kitűnő hangulatú, önfeledt délután reméljük minden gyerek és szülő tetszését elnyerte.
A rendezvény végén a hitoktatásról tartottunk szülői értekezletet. (as)

Palackba zárt akvárium

Kluber Ferenc 3. osztályos tanuló szülei segítségével egy  igen látványos "akváriumot" készített. A rendkívül kreatív PET-palackban kialakított akvárium halai nagyon jól érzik magukat.
Gratulálunk az ügyes kezű alsós tanulónknak. Az akváriumot az iskola emeleti folyosóján lehet megtekinteni. (as)

Megyei siker a rajzversenyen

Kovács Adél 3. osztályos tanulónk a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kiírt rajzpályázaton 3. helyezést ért el. Az oklevelet és az ajándékot személyesen vette át Nyíregyházán.

(as)

Tavaszváró koncert az iskolában

A kisvárdai „Szextett” zenekar tagjai látogattak el iskolánkba, s adtak fergeteges tavaszváró koncertet. A tavalyi falunapon már felléptek és sikert arattak Dögében.  A zenekar neve a „hat tagú” kifejezésből asszociál bármire – és tényleg a zenekar  hat  tagot számlál jelenleg.

A zenekar tagjai:

Dudás Balázs 13.a oszt Bánki Donát Szakközépiskola Nyíregyháza (Volt Szent Lászlós)

Kovács Péter 13. pü. Szent László Katolikus Gimnázium Kisvárda

Kovács Tamás 9. e. Szent László Katolikus Gimnázium Kisvárda

Kovács Viktória 9. e. Szent László katolikus Gimnázium Kisvárda,

Rózsa András iskolánk volt tanulója, 12. a Bessenyei György Gimnázium Kisvárda.

Oláh Zoltán Miskolci Egyetem.

A fiatalokból álló zenekar több saját számot is bemutatott, régi rock-számok feldolgozása mellett. Köszönjük a tanulóink szerény felajánlását, amiből szendvics alapanyagot vásároltunk, s Ildikó néni elkészítette a szendvicseket. Köszönjük továbbá Tahirák Sándorné fornetti és pogácsa felajánlását.

Köszönjük a zenekar tagjainak, hogy elfogadták meghívásunkat! Reméljük, még a tavasz folyamán találkozunk! (as)

Madárodúk a Földkelte Egyesülettől

A kisvárdai Földkelte Egyesület vezetői 20 db madárodút adományoztak iskolánk természetkutató szakköre számára. Az odúk nagy része B-típusú, de van köztük C típusú is, a légykapók és rozsdafarkuak megtelepítésére. Egy nagyméretű macskabagoly odút az iskola melletti fára fogunk kihelyezni, míg a több odú számozás után a tervezett 4. számú odútelepre kerül. A közeljövőben csiperke gomba tenyészet is érkezik, melyet tanulóink fognak nevelni a tanteremben, s reméljük a kísérleti gombanevelés sok örömet  jelent majd tanulóinknak. (as)

További cikkeink...