Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Könyvgyűjtő akció

Könyvgyűjtő akció meghirdetése az Ákos községi ( Románia) és az eszenyi ( Kárpátalja) Bocskay István középiskola könyvtárainak fejlesztéséért.

A közeljövőben tovább szélesedhet Döge község és a határon túli magyar települések közötti testvérkapcsolat építés. Tavasszal Ákos településről várunk vendégeket, s időszerű, hogy a közeljövőben viszonozzuk az októberben nálunk járt s fergeteges sikert aratott eszenyi Ritmus néptánccsoport látogatását is. Szeretnénk ha a két testvér-települési találkozókor néhány (tíz-száz?) darab magyar nyelvű könyvet ajándékozhatnánk a határon túli könyvtáraknak.

Ezért felhívással fordulunk mindenkihez, akinek vannak olyan könyvei, melyektől megválna, s megajándékozhatnánk vele a két település könyvtárát. Mindkét településen láttuk a ronggyá olvasott könyvállományt, s talán ezzel az ötlettel is gyarapítani tudjuk könyvállományukat, s növelhetjük szerény lehetőségeinkkel is a magyar nyelven olvasó és olvasni akarók számát.

Akinek szándékában áll könyveket ajándékozni, kérjük hozza el munkanapokon a dögei általános iskola titkárságára. Az ajándékozók nevét a honlapunkon szeretnénk majd közzétenni, s beszámolni az átadási eseményekről.

Döge. 2013. március 8.

Köszönettel: Agárdy Sándor igazgató

 

Don-kanyar 1942-43 kiállítás

Első alkalommal került sor történelmi dokumentumbemutatóra  a két éve átadott a dögei Ifjúsági ház emeleti galériájában.

2013. március 4-én hétfőn 15-órától került sor arra a kiállítás megnyitóra, melynek anyagát a Megyei Jósa András Múzeum, Klicsu Ferenc tuzséri helytörténész és Agárdy Sándor tanár gyűjteményeiből válogatták a rendezők. A kiállítás címe: Don-kanyar 1942-43.

A korabeli tárgyak mellett nagyméretű tablókon kerülnek bemutatásra a Don menti harcok történései. A kiállítást dr. Komoróczki János Döge község jegyzője nyitotta meg, majd korabeli slágerek, katonadalok, s archív mozgóképanyag bemutatása alatt Klicsu Ferenc tartott tárlatvezetést.
(AS)

Téli túra

Szombaton túrázni voltunk Igazgató bácsival. Kilenckor indultunk az iskola elől. A túra során találtunk báránykoponyát és csontokat, megnéztük a Csedmóda tavat és a Szebecse ér környékét. Sok érdekes dolgot mondott és mutatott Igazgató bácsi. Megismertük a zuzmót, a rekettyét, amiről ágakat is vihettünk haza. Láttunk érdekesen növő fákat, melyeknek a törzse olyan volt, mintha ablaka lenne.
Megtudtuk azt is, hogy nem szabad mindenféle bogyót csak úgy leszedni és megenni. Nagyon jól éreztük magunkat a délelőtt folyamán, és nagyon sok érdekes és hasznos információt tudhattunk meg. Sajnálhatja, aki kihagyta ezt a nagyszerű túrát.

Szabó Kata 1.osztályos tanuló

 

Bábszínház

Nagy sikerű bábszínházi előadást láthattak az óvodások és iskolánk alsó tagozatos tanulói.

Ajándéksorsolás

Mártha Csaba alpolgármester úr értékes ajándékát (egy helikopter-modellt) sorsoltuk ki azok között, akik tombolaajándékkal járultak hozzá a farsangi rendezvényünk sikeréhez.
A szerencse Tahirák Erzsébet 6. osztályos tanulónak kedvezett. Gratulálunk!

Kisze-báb égetés

A farsangi rendezvényen a nagy szél miatt elmaradt a kisze-báb égetése. 2013. február 11-én, a nagyszünetben égettük el a tél végét jelképező bábút. A gyerekek nagy ujjongással fogadták az eseményt, sokan hógolyóval is megdobálták.

Farsangi mulatság

A farsang utolsó hétvégéjét kihasználva február 8-án komoly előkészítő munka után iskolánk diákönkormányzata megrendezte a hagyományos jelmezbemutatót és a farsangi mulatságot. A tornaterem zsúfolásig megtelt jelmezesekkel, érdeklődőkkel és szülőkkel, rokonokkal.
A megnyitó eltért a hagyományoktól: a 3. osztályos színjátszó szakkörösök hangulatos farsangi csúfolódóval, mókázóval köszöntötték a vendégsereget. Ez követte a felső tagozatosok fergeteges tánca, melyet Bárány Kristóf táncpedagógus, a For 4 Dance oszlopos tagja koreografált s tanított a gyerekeknek. Munkáját köszönöm.
Ezt követte a jelmezverseny. A színes, ötletes jelmezekért köszönetet mondunk a gyerekeknek és szüleiknek. Volt itt néger lány, kígyóbűvölő, pillangó, hercegnő, űrlény, kalóz, cukorka, légyölő galóca, legó, kínai lány, iskola rabja, katicabogár, sellő, pöttyös fazék, s csak a nézők tudják mennyi izgalmas jelmez a gyerekeken. A jelmezversenyt 6 fős zsűri pontozta. Minden jelmezes csokoládét kapott, a helyezést elérőknek játékokat adtunk ajándékba. A zsűri nehezen tudott dönteni, több helyezésen alakult ki holtverseny a pontszámok alapján.

A versenyt egyéni kategóriában is két ötlet nyerte: Kiss Petra légyölő galóca és Mónus Eszter pöttyös fazék jelmeze. Csoportos kategóriában a bohócok /Diószegi Nikolett és Marinka Alexandra/ arattak nagy sikert.

A jelmezverseny után kezdődött az igazi farsangi mulatozás. A móka, a tánc mellett a büfé forgataga volt óriási. A zsákbamacska, a tombola, a farsangi fánk, az arcfestés mind-mind a jó a hangulatot biztosították.
2013-ban a farsang bálkirálynői: Lakatos Dzsenifer 2. o., Titka Ivett 6. o. és bálkirályai: Horváth Gergő 4. o., Szónok Dániel 6. o. is megkapták koronájukat.A tombola- és tortasorsolás a késői órákban is telt ház előtt folyt és sok gyereknek, felnőttnek hozott szerencsét. A kiszebáb égetése az erős szél miatt elmaradt, így nem is sikerült elűznünk a telet. De hétfőn pótoltuk ezt, s már bizakodva várjuk a tavaszt!! Mártha Csaba, alpolgármester úr különdíját a rendezvényt támogató gyerekek között sorsoltuk ki, melyet Tahirák Erzsébet 6.osztályos tanuló nyert. Köszönetet mondok a felajánlásokért, melynek köszönhetjük a rendezvény sikerét, a felejthetetlen farsangot! Köszönöm Galambosné Ritának és Tóthné Tündének az arcfestést, mely sok gyereknek szerzett örömet.
A konyha dolgozóinak köszönöm a finom fánkot s Vinczéné Gizikének a finom málnahabot!

A jó hangulathoz a zenét Csercsa Rolandnak köszönöm.

A tantestületnek és az SZMK tagjainak a szervezésért és háttér munkáért /büfé, zsákbamacska, tombola, tortajegy árusítás / mondok köszönetet.
S a nagy buli utáni takarítást köszönöm a takarító néniknek.

Tanulóink tombola felajánlása:

1. osztály: Balogh Amanda(2), Balogh Kitti, Birke Irina, Deák Alexandra, Jánvári Gábor, Józsi Martin, Máté Virág(3), Mónus Eszter, Mónus István(12), Nagy Milán, Nyulak Tamás(3), Ragyák Zoltán, Rostás Kálmán, Soltész Orsolya, Stadler Petra(2), Szabó Kata(3),Tara Gergő, Tara Viktor, Tara Zsanett

2. osztály: Bacskóczky László, Balla Bianka(2), Bodor Viktória, Berki István, Csökmei Viktória, Dankó Dominik, Józsi Dzsenifer, Juhász Alex, Lakatos Dzsenifer, Mónus Dániel(2), Szabó Enikő, Vilmán László(2)

3. osztály: Birke Alida, Dávid Valéria, Dienes Dávid, Illés István, Horváth István, Kántor Anett (2), Kiss Petra(3), Nagy Bálint, Séra Áron (2), Serbán Attila(11), Tahirák Dávid, Tóth Ádám (2),Vincze Szilvia

4. osztály: Csercsa Gergő, Illés Tamás, Horváth Gergő, Kiss Dávid(2), Krajnyik Bence (2), Krajnyik Zsanett, Makai Viktória, Szabó Gergő, Székely-Nagy Gergő, Titka Ádám, Tóth Dóra,Vizer Eszter

5. osztály: Balogh Nóra(2), Bodnár Karolina, Dudás Nóra, Illés Hajnalka, Kozma Aletta, Kozma Kinga, Simon Szabolcs, Szabó Tamás, Tara Attila

6. osztály: Dankó Ferenc(2), Horváth Csilla, Kovács Máté (2), Mikla Zoltán(2), Simon László, Tahirák Erzsébet Beatrix, Titka Ivett

7. osztály: Czidor Dominika,Jánvári Dóra, Jánvári Péter, Krajnyik Diána, Krajnyik Krisztina, Mónus Ádám, Papp Zsófia Réka (2)

8. osztály: Horváth Eszter, Vincze Ádám

Tantestület tombola felajánlása:

Agárdy Sándor(4), Józsi Barnabás, Józsiné Sárdi Éva, Szabó Gyöngyi

Zsákbamacska felajánlói:

1. osztály Balogh Amanda, Birke Irina, Mónus Eszter, Nagy Milán, Nyulak Tamás, Rostás Kálmán, Soltész Orsolya, Stadler Petra, Szabó Kata

2. osztály: Balla Bianka, Berki István, Hamza Renáta

3. osztály: Horváth István, Kiss Petra, Séra Áron, Serbán Attila, Tóth Ádám

4. osztály: Csercsa Gergő, Illés Tamás, Horváth Gergő, Krajnyik Zsanett, Szabó Gergő, Titka Ádám, Tóth Dóra, Vizer Eszter

5. osztály: Balogh Nóra, Vajda Péter

7. osztály: Mónus Ádám, Papp Zsófia Réka

Külső tombola támogatóink:

Takács Istvánné vállalkozó, Mártha Csaba képviselő, Szlovákné Bálint Erzsébet

Büfé és egyéb támogatóink:

Kisvárda Kenyérgyár, Nyirzem Coop ABC, Kocsi János és Társa BT, Jánváriné Tünde, Kovács Ibolya, Krajnyikné Klemi, Mikláné Bea, Vinczéné Gizike

Torta felajánlás:

A 8 osztály, Szürös Andrea 1. osztály, Serbán Attila 3. osztály, Dankó Tamás 7. osztály, Macsu János vállalkozó, Csimbók Ervin vállalkozó, Papp Attila vállalkozó, Belinszky József képviselő, Református Egyház, Dögei Nők Egyesülete, SZMK, Tantestület, MOGYI, Ölbey Irén Általános Iskola, Dögei Tanköteles Korú Gyermekekért Közalapítvány, dr. Jánvári József képviselő,Vincze Ferenc képviselő, Mártha József vállalkozó, Kovács Csabáné vállalkozó, Polgármesteri Hivatal, Szabó Ferencné gyógyszerész

Arcfestés:

Galambosné Rita, Tóthné Tünde

Pénzfelajánlás:

ifj. Vincze Ferenc képviselő, Mártha József vállalkozó, Macsu János vállalkozó, Riczkó Ferenc 3. osztály, Polgármesteri Hivatal, Bertók Béláné képviselő

Köszönöm a felajánlásokat, a rendezvény bevételét a tanév további programjaihoz /Ölbey-nap, Gyermeknap, tanévzáró,stb./ kívánjuk felhasználni.

Baráth Anikó DÖK vezető

 

Farsangi mulatság

2012/2013-as tanév félévi statisztikai adatai

Kattintson a képre, hogy nagy méretben megtekinthesse!

További cikkeink...