Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Első helyezést ért el csapatunk!

Az elmúlt héten megrendezett Szent György Lovagjai vetélkedőn iskolánk három fős csapata az I. helyezést érte el.

Gratulálunk Balla Bianka, Jánvári Kitti 6. osztályos és Tahirák Dávid Sándor 7. osztályos tanulónknak, valamint Vincze Ferencné tanárnőnek, aki felkészítette a versenyre a gyerekeket!  (as)

SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK AZ ÉDESANYÁKAT, NAGYMAMÁKAT !

Ratkó József: Zsoltár

Az anyák halhatatlanok,
csak testet, arcot, alakot váltanak,
Egyetlen halott sincs közülük, fiatalok
mint az idő.

Újra születnek
minden gyerekkel, megöletnek
minden halottal - harmadnapra föltámadnak,
mire virradna.
Adassék nekik gyönyörűség,
szerelmükért örökös hűség,
s adassék könny is, hogy kibírják
a világ összegyűjtött kínját.

Planetáriumban jártunk

Május 3-án iskolánk közel 60 tanulója autóbusszal indult el Kisvárdába, ahol a Szent György Görög Katolikus Általános Iskola tornatermében felállított mobil planetárium 45 perces műsorát tekintettük meg. Az előadáson a Naprendszer bolygóiról, valamint a Tejútrendszerről láthattunk tudományos ismeretterjesztő bemutatót. Kísérő nevelőnk volt Baráth Anikó tanárnő és Agárdy Sándor igazgató bácsi. Nagy meglepetés ért bennünket, ugyanis Mártha Csaba, Döge község alpolgármestere a dögei tanulók teljes belépődíját átvállalta. Így csak az autóbusz költséget kellett fizetnünk. Tetszett az előadás és a fagyi is jó volt. Köszönjük Csaba bácsi!

(Mónus Eszter és Szürös Andrea 5. osztályos tanulók)

Füvészkerti fejlesztés

Iskolánk füvészkertjében a különböző életközösségekben összesen több mint 250 növényfaj található. Már készülnek az új jelzőkarók is. A napokban a meleg idő beköszöntével a távoli tájak életközösségébe elültettük az ausztráliai legyezőpálmát. Egy másik területen a mediterránum illetve a sivatagok, félsivatagok élővilágának fajait láthatjuk. Ide új télálló kaktuszokat és mexikói magastörzsű jukkát is sikerült egy adományból telepíteni. A meglévő kaktuszok a kemény telet nagyon megsínylették, de reméljük "összeszedik magukat" és virágozni is fognak. Ha ez a csoda megtörténik, mindenképpen bemutatjuk a még nem látott virágokat. (as)

 

Sikerek a körzeti és országos angol versenyen

Április elején került megrendezésre a körzeti angol verseny Dögében, a „Legek”, melyen Jánvári Kitti 1., Szabó Kata és Krajnyik Zsanett 3. helyezést ért el.
Fényeslitkén a körzeti angol versenyen is sikeresen szerepeltek tanulóink. Az 5. évfolyamon Szabó Kata 4., Mónus Eszter 5. helyezett lett. A 6. évfolyamon Vilmán László 1., Mónus Dániel 2. helyet ért el. 8. évfolyamon Horváth Gergő szerezte meg az 1. helyet.
Április 23-án rendezték a „London Bridge” országos angol tesztversenyt, ahol Vilmán László 4. helyezett lett. Ezúton is köszönjük a szülőknek, hogy elvitték gyermeküket a vasárnap megrendezett versenyre.
Dombrádon 27-én került sor a körzeti versenyre, ahol ismét sikeresek voltak a diákok. Az 5. évfolyamon Mónus Eszter és Szabó Kata 2. helyezett lett. A 6. évfolyamon Vilmán László maximális pontszámmal szerezte meg az 1. helyet. 7. évfolyamon Séra Áron lett a 3. helyezett.

Szabóné Balogh Erika szaktanár

Májusfát készítettek az első osztályosok

Jutalom a sikerért

Fergeteges táncosok-fergeteges siker!

Iskolánkban művészeti oktatás keretében évek óta folyik  társas- és néptáncoktatás. Az Almafa Alapfokú Művészeti Iskola 2017. április 22-én Mándokon megrendezett I. Tanulmányi versenyén iskolánk negyedik és ötödik évfolyamának tanulói vettek részt. Örvendetes volt látni a sok-sok szülőt, akik talán még a gyerekeknél is jobban izgultak, s pogácsával, ásványvízzel is kedveskedtek a táncosainknak. Mondani sem kell, hogy a színházterem zsúfolásig tele volt érdeklődőkkel. Sok szép produkciót láttunk, de elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a mieinktől senki sem volt jobb, szebb és ügyesebb!  A szakmai zsűri végül délután meghozta a döntését. Mind a negyedikesek, mind az ötödikesek táncát "Arany minősítéssel" díjazták, s elhoztuk a zsűri különdíját is. Különdjban részesült Bárány Kristóf táncpedagógusunk is, pedagógiai és szakmai munkásságáért. Ezen a napon is tovább öregbítettük iskolánk és településünk hírnevét. Láthattuk hogy a néptánc közösséget épít, felszabadítja a lelket, és mellette szép is. Hagyományőrző és ápoló szerepe is megkérdőjelezhetetlen.

Gratulálunk a fantasztikus, lelkesen és önfeledt dögei jókedvvel táncoló gyerekeinknek, Bárány Kristóf felkészítő pedagógusnak, s nem utolsó sorban a jelenlétükkel is erőt nyújtó kedves szülőknek, nagyszülőknek! Köszönjük gyerekek! Köszönjük tanár úr!  (as)

További cikkeink...