Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Őszi túrán a Rétközi-tó nyugati szegélyén

2017. szeptember 15-én délután a 4. évfolyamos tanulók, valamint a Természetkutató szakkör tagjai Révész Mia Vivien 2. osztályos tanulóval kiegészülve kiránduláson vettek részt a Rétközi-tó nyugati partszegélye mentén. Egyszerre vizsgálták az erdő a vízpart és a nyílt víztükör  őszi élővilágát. Bár száraz volt a talaj, mégis sok őszi gombát sikerült megfigyelni. Igen gyakori volt a nagy őzláb, a nyárfa tuskógomba és a mérgező farkas tinóru. A parton több horgász zsákmányát is megfigyeltük. Főleg kárászt fogtak, de egy törpeharcsa is horogra akadt. Egészen a kikötőig sétáltunk a kellemes őszi időben. A tavon igen sok dankasirályt és szárcsát lehetett látni, de néhány tőkés réce is  volt a part közelében. A korábbi hónapokban oly gyakori búbos vöcsök már elvonult. Még virított a mezei szarkaláb, a szöszös ökörfarkkóró. Egy dohánytábla mellett haladtunk el, és a legtöbben most láttak először termesztett dohányt. A mintegy 3 órás túra sokak számára emlékezetes marad. Már csak azért is, mert a hatalmas pókhálók sokunk arcára ragadtak. A kukoricaszemnyi keresztes pókok hatalmas számban voltak a hálóik szélén az erdősáv majd minden négyzetméterén. Ősz végére majdnem háromszor ekkorára nőnek. A vízparton a sok sulyom mellett láthattunk hínáros békaszőlőt, sőt  a rucaöröm vízipáfrányt is felfedeztük. Köszönet a tó széléig autóbusszal elszállító Macsu Jánosnak, valamint a kísérő nevelőknek: Baráth Anikó tanárnőnek, Széles András Károly tanár úrnak, valamint Agárdy Sándor igazgató tanár úrnak, aki a fotókat is készítette.

(Mónus István 6. osztályos és Tillinger Bence 5. osztályos tanuló)

Játszótér az iskolaudvaron

Nagy sikere van a Szülői Munkaközösség és a helyi Önkormányzat támogatásából folyamatosan fejlődő játszóterünknek.
A szünetek mellett a délutáni szabadidős foglalkozások során sem csupán a focizás a fő elfoglaltság, hanem hintáznak, libikókáznak, a hintaágyban beszélgetnek a gyerekek.
Mindenképpen jó ötlet volt a játszótér, melynek további fejlesztését is szeretnénk elérni még a közeljövőben. Őszre talán elkészíthetjük a játékvárat és a lépegetőket is. 17 négyzetméter gyepszőnyeggel kijavítottuk a napokban a füves kispálya egyik kapujánál a kitaposott füvet. Ezt egy hét múlva már használhatják a tanulók. Köszönet Csimbók Ervinnek és Kertész Istvánnak, valamint az iskola dolgozóinak.

(Agárdy Sándor)

Iskolánk legfiatalabb polgárai

Osztályfőnökök:

Horváthné Banu Erika

Pappné Belinszky Júlia

Ünnepélyes tanévnyitó 2017. szeptember 1.

Fejlesztő játékok ajándékba

Leiter Krisztina Budapesten élő tanítónő, ki dögei gyökerekkel bír (édesanyja Leiterné Kántor Ilona) augusztus 31-én 10 darab vadonatúj fejlesztő játékot adományozott iskolánk számára. Az értékes játékok leginkább az 1-3 osztályosok számára jelentenek majd kreatív tanulási lehetőséget.
Ez úton a tanulók nevében is köszönjük nagylelkű felajánlását! (as)

Nyár végi természetismeret

Kedves Gyerekek!

Az alábbi növényeket és állatokat ismerjétek fel, és pontos nevüket a sorszámukkal együtt írjátok fel egymás után egy lapra. Neveteket is mellékeljétek hozzá, majd szeptember elsején a tanévnyitó kezdete előtt adjátok le Agárdy Sándor igazgató úrnak!

A helyes megfejtők könyvjutalomban részesülnek!

Jó kutatást!


1.  
(Döge lápjainak védett hala)


2.


3.
(eszmei értéke 500 ezer forint)


4.


5.


6.


7.

Hirdetmény

Az őszelő apró jelei

A fényképeket készítette: Agárdy Sándor igazgató úr


További cikkeink...