Get Adobe Flash player

Iskolai hírek

Sikereink a Szent László Katolikus Gimnázium versenyein

A Szent László Katolikus Középiskola által meghirdetett  „Sztár lehet , ki kreatív” elnevezésű szellemi, kulturális és sport vetélkedőn  ismét eredményesen szerepeltek iskolánk tanulói. November 30-án, a kisvárdai  díjkiosztó gálaműsor keretében a következő tanulók és a felkészítő nevelőjük vehették át  a díjakat:

A település természeti környezetének feltáró munkájáért I. helyezést ért el  Szürös Andrea 7. osztályos tanuló. Felkészítő nevelő: Agárdy Sándor tanár úr.
A település épített értékeit feldolgozó  munkájáért I. helyezést vehetett át Mónus Eszter 7.osztályos tanuló. Felkészítő nevelő: Agárdy Sándor tanár úr.
A település legszebb tájképi értékeit bemutató fotósorozatáért I. helyezést ért el Rendes Dominika 8. osztályos tanuló. Felkészítő nevelő: Agárdy Sándor tanár úr.
A település legszebb növényeit, állatait bemutató fotósorozatáért I. helyezést ért el Potyók Anna 7. osztályos tanuló. Felkészítő nevelő: Agárdy Sándor tanár úr.

Gratulálunk mind diákjainknak, mind  a felkészítő nevelőjüknek!

Pályaválasztási tájékoztató és bemutató

A Szent Bazil Görögkatolikus Középiskola nevelői és diákjai tartottak érdeklődésre számot tartó tájékoztatót és bemutatót a 7.- 8.évfolyamos tanulók részére.

Dendrológiai kert építése

A dögei Ölbey Irén Általános iskola déli, a füves kispálya végében található részén került sor a dendrológiai kert kialakítására. A napokban nagyszabású ültetési munkák kezdődtek, miután megérkezett a közel 70 féle fa és cserjefajt, köztük sok nyitvatermőt tartalmazó szállítmány.
A dendrológiai kert kialakítás valójában a már meglévő iskolakerti részekhez szervesen fog kapcsolódni.  Számos alig ismert, de hazánkban is megtelepíthető egzóta fajt sikerült beszerezni, bár a kert bővítése ezzel még koránt sem ért még véget.  A kisvárdai Tankerületi Központ belső pályázata tette lehetővé a kert kialakítását. A pályázati program a dögei modell alapján a holisztikus szemléletformálás további segítését, és kimunkálását kívánja támogatni.  Nem titkolt célja, hogy más intézmények számára is módszertani segítséget jelentsen.  Az előkészítő munkákban nagy segítséget jelentettek a községi önkormányzat traktorai és munkagépei is. A gödrök kifúrása, az öntözés mellett a talajegyengetést is el fogják végezni, s a tavasz folyamán elvetésre kerül 50 kg pázsitfűmag is.  Ebben az évben az ország egyik legszebb iskolakertje és zöldséges kertje címet is elnyerő dögei iskola teljes udvari részén már több mint félezer növény került elültetésre 2011-óta. Ezek nagy részét a tanulók és a szülők segítségével sikerült telepíteni, s a rendszeres gondozásukat is ők végzik. A tavasz folyamán a már meglévő játszótér további bővítése is az egyik nagy feladat lesz, melyben a szülői munkaközösség fog majd kiemelkedő szerepet vállalni. (as)

Pályaválasztási tájékoztató

Nagy érdeklődésre számot tartó pályaválasztási tájékoztatót tartottak a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda szakemberei a 7. és 8. évfolyamos tanulók valamint szüleik részére. Suba István igazgató helyettes úr az intézményben való továbbtanulás sokszínű lehetőségéről tartott vetített képes előadást. Ifjabb Agárdi Sándor tanár úr a természettudományi laboratóriumot mutatta be, valamint több kísérleti és szemléltető anyaggal világította meg a természettudományos irányultság lehetőségeit. Jurás László tanár úr "élő robotokon" keresztül a robotika rejtelmeibe kalauzolta el a diákjainkat. Segítségére volt Varga László 12. évfolyamos tanuló.

Köszönjük a szülők és a tanulók nevében is megjelenésüket!

(as)

Ajándék mikroszkóp

Mártha Csaba alpolgármester úr az SZMK-bál felajánlásaként az iskola részére egy tanulói mikroszkópot adományozott.

Köszönjük szépen a tanulóink nevében is!

(as)

 

Fellobbant az első adventi gyertyaláng

Hagyományosan az első adventi vasárnap előtti pénteken, szép ünnepség keretében gyújtották meg az iskola tanulói az első adventi gyertyát. A különösen szép koszorút ez évben is Jánváriné Bacsó Tünde szülő készítette el, melyet ez úton is hálásan köszönünk. A gyertyagyújtási ünnepi műsort az első és a nyolcadik osztályos tanulók mutatták be. Felkészítő nevelő Baráth Anikó tanárnő volt.

Köszönjük mindenki segítségét és munkáját! (as)

Tájékoztataás

Tölgy pávaszemet fotóztak a Dunántúlon

Binó Imre bácsi küldte a minap azt a fotót amit a honlapunkon is közzéteszünk. Vas megyében fotózta ebben az évben.  A tölgy-pávaszem vagy tölgy-selyemlepke más néven japán selyemlepke (Antheraea yamamai) látható a képen.
A tenyérnyi méretű  igen szép lepkefaj eredeti élőhelye Japán. Európában inváziós faj. Tenyésztési célból hozták be Ausztriába, mivel a hernyója selyemgyártásra alkalmasnak tűnő gubót sző. A kísérlet nem sikerült, és a telephelyről kiszabadult példányok intenzíven terjednek dél és kelet felé. Magyarországon 1954-ben tűnt fel. Leginkább az ország nyugati feléből ismert, de van már adata a Dunától keletre is (1987, Nógrádverőce: Somlai Ferenc).
Európában főként tölgyesekben és bükkösökben él. Erdészetileg nem kártevő. A hernyó polifág, ami azt jelenti, hogy a lombhullató fák levelein él, s azzal táplálkozik. Az imágók nem táplálkoznak; szájszervük elcsökevényesedett. A mesterséges fény erősen vonzza mindkét ivart, ezért gyakran látni utcai lámpák alatt. Nappal a világos színű falakon feltűnő.
Köszönjük a fotót Imre bácsi!  Ha bárki felismeri valahol ezt a lepkét, kérjük fotózza le, vagy jelezze az iskolában.

(as)

További cikkeink...