Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. április 19., péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 586 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa334
mod_vvisit_counterTegnap257
mod_vvisit_counterEzen a héten1472
mod_vvisit_counterMúlt héten2603
mod_vvisit_counterEbben a hónapban6098
mod_vvisit_counterA múlt hónapban12347
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1435525

Az elmúlt 20 percben Online: 6
A te IP címed: 127.0.0.1
MOZILLA 5.0,
Mai dátum: 2024 ápr., 19

A dögei iskola elismerése: „Magyarország legszebb sulikertje”

A Technikatanárok Országos Egyesülete által kiírt „Magyarország legszebb sulikertje” című országos pályázatnak a közelmúltban volt Budapesten az eredményhirdetése. A bíráló bizottság a beküldött jelentős számú pályázat közül tizet talált alkalmasnak a megtisztelő címre, melyek közül a dögei Ölbey Irén Általános Iskola kertje Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből egyedüliként került a kiválasztott iskolakertek közé, s ott a dobogós II. helyezést hozta el.
A kert egy folyamatos szakmódszertani fejlesztő munka közös eredménye. Agárdy Sándor az intézmény vezetője négy évtizedes tanári munkája során öt iskolakertet is létesített, de mindegyik közül a dögei az, amelyik komplex oktatókertnek fogható fel. Az iskolakertek pedagógiai céljáról, napjaink és a jövő iskolai oktatásában betöltött fontosságáról a szeptember 21-én megrendezett iskolakerti műhelynapon az intézmény vezetője a következő Apáczai Csere János idézetet választotta megnyitó beszéde alapjául: A kertek készíttetnek az élet szükségére, a test és a lélek erejének megöregbítésére, a szemnek gyönyörködtetésére. Az Iskolakertekért alapítvány tagiskolájaként a mindennapi munkánkban a következő kell, hogy legyen az iskola feladata: Jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt! Igen együtt- pedagógusok és tanítványaik! Olyan fontos a technika tantárgy tanításában a kertművelés, mint a rajzóra, az énekóra, a táncóra vagy a komplex művészetoktatás. Azért mondom ezt, mert talán furcsán hangzik, de a művészetekhez áll a legközelebb. Itt ugyanis kiteljesedhet a tanuló kreativitása, újfajta inspirációkat szerez, kialakulhat önismerete, ugyanakkor a lelket is megnyugtatja. Afféle élő biológia szaktanterem szinte az egész dögei iskolaudvar. Persze van játszótér, rendezvénytér sportudvar is. Megtalálható itt és mindenki által szabadon látogatható a biokert, a gyümölcsöskert, a gyógy- és fűszerkert bemutató, de az agrobiológiai és a fajismeret bővítő rész is. Jelenleg a kisvárdai Tankerületi Központ támogatásával egy mini botanikus kert kialakítása folyik, ami a későbbiekben a pihenőkert- oktatókert jelleget erősíti majd a rétközi oktatási intézményben. (as)