Get Adobe Flash player

A hosszúlábú mocsári béka

.„Kék békák” A hosszúlábú mocsári béka / tavasz, nyár, ősz/

 

Hivatalosan   hosszúlábú mocsári béka a neve  a csatornák,mocsarak vizében  már márciusban

szaporodásához készülődő békafajnak. Bizony még hidegek a vizek de több ezer db. vastag kocsonyás burokba zárt  petéi  - tenyérnyi csomókban már megfigyelhetők a part menti részeken. A kikelő ebihalakat sokáig megfigyelhetjük  élőhelyükön. A déli melegben sok más fajba tartozó békaporonttyal együtt szinte hemzsegnek a sekély iszapos partokon. Olykor három hónapot is igénybe vesz „ igazi békává „ való átalakulásuk. Tavasszal a sok barna színű nőstény mellett  több kobaltkék ruhába öltözött békát is látni. Ezek nem külön fajba tartoznak, hanem ők a párzási időszakra szép kék ruhát öltő hímek. Ha sikerül egyet megfognunk, amíg kezünkben tartjuk  jajveszékelve” kvak-kvak” hangokat hallat. Táplálékát férgek, ízeltlábúak  parányi csigák   jelentik,melyekre inkább a délutáni félhomályban kezd vadászni.

A szaporodási időszak elmúltával a kék színük fokozatosan halványodik majd néhány hét múlva visszanyerik eredeti barnaságukat. Ez a 2000 Ft. eszmei értékű védett békafajunk a nyár folyamán messze elkóborol a  vizek mellől. Olykor erdőkben,legelőkön is megtaláljuk. Ha szeretnénk megfogni hatalmas ugrásokkal menekül . Ősszel a vizekhez újra visszatér s az iszapba ássa magát. Téli dermedt állapotából majd csak a „ pacsirták dala” ébreszti fel.

Leginkább a gyepi és az erdei békával téveszthető össze-persze a hímek  amíg viselik kék ruhájukat  biztosan azonosíthatók. Kirándulásainkon  ha lehetőségünk van készítsünk néhány fotót a talált állatról vagy növényről - megörökítve a jellegzetes formákat, színeket majd hazatérve kényelmes körülmények között elvégezhetjük  a pontos határozást.