Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 432 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa101
mod_vvisit_counterTegnap183
mod_vvisit_counterEzen a héten971
mod_vvisit_counterMúlt héten2719
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11171
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10791
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1428251

Az elmúlt 20 percben Online: 4
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2024 márc., 28

Nagy téli túra és „ madárkarácsony”

Naplóbejegyzés.

Nagy téli túra és „ madárkarácsony”

2012.. január 28-án szombaton reggel 9-óra.
Az „Ölbey Irén Általános iskola / jó meleg / aulájából a regisztráció és a balesetvédelmi oktatás után irány a Szebecse-ér. A Balti tengeri „O” alapszinthez mért magasság: 102.méter. A védett területet gyalog közelítjük meg. Létszám: 17- fő.
A kinti hőmérséklet -6 C-fok. Száraz, hideg téli idő van.

A lelkes csapat tagjai: Dankó Ferenc 6.a, Dankó Tamás 5.a, Szónok Dániel 5.a, Mónus Ádám 6.a, Bacsó Ákos 6.a, Simon László 5.a, Simon Szabolcs 4. a, Mikla Zoltán 5. a, Csökmei Patrik 5.a, Kántor Zsanett 5.a, Titka Ivett 5.a, Tahirák Erzsébet 5.a, Zakor Dániel 5.a. Csáki Vivien 6.a, Juhász Cintia 6.a és Csercsa Gergő 3.a osztályos tanulók.
A túra vezetője: Agárdi Sándor tanár úr.

A dögei temető mellett értük el a 95-méter tengerszint feletti magasságú mocsárterületet. Vagyis „süllyedtünk” 7-métert!  Az őszi szárazság miatt csak vastag hófoltokban jártunk, víz most nem volt. Átmentünk az 1860-és 70-között épített Belfő csatornán,melyet vastag de törékeny jégpáncél borított. Széles és keskenylevelű gyékényesek, ritkás nádasok, réti sásos területek, illetve zsombékosok követték egymást. Mezei nyulak, fenyőrigók, citromsármányok egerészölyvek voltak láthatók.
A fehér fűzes öreg facsoportoknál tüzet raktunk, és krumplit sütöttünk. Félig nyersre sikerült, de így is ízlett./ a só és a forró tea különösen jó volt ! / Egy öreg odvas fát díszítettünk fel madáreleségekkel-ez lett a madárkarácsonyfa. Ezen a fán egy törpecickányt / Sorex minutus/ figyeltünk meg, majd sok fénykép elkészítése következett. A sűrű füzesbe vettük az irányt, már látszott a litkei templom és a 4-es főút is.
Énekes rigó és függőcinege fészkeket fedeztünk fel,melyeket alaposan szemügyre vettünk.
Néhányunknak már fázni kezdett a lába, ezért egy kis kanyarral visszafordultunk, s 11-óra tájban hazafelé vettük az irányt. A csatornában egy gém nyomát is észrevettük.
Az ősi dögei temetőkertben még megnéztük Ölbey Irén sírját, megvizsgáltuk a régi fa fejfákat, itt is fotóztunk de innen már hazafelé vezetett az utunk. A tavaszi hóolvadás után egy sokkal nehezebb kosborkutató-túrára indulunk,melynek során szeretnénk feltérképezni a védett és remélhetőleg még nagy egyedszámú orchidea / Orchis laxiflora/ állományt.

Déli 12-óra. Visszaérkezés az Osváth térre. Megtettünk kb. 7-8-km-t. Hőmérséklet – 1-C-fok.
Fáradtság 100%-os. Vérnyomás: normális, stressz: nulla.  / a hétfői iskolai feleltetésre számítva vasárnap ez kissé emelkedő tendenciát fog mutatni!/ Jó volt! Tavasszal újra megyünk! – Fázni már nem fogunk, de a mocsárban vizesek még lehetünk. Köszönettel:

Titka Ivett, és Kántor Zsanett 5.a oszt. tanulók.

Galéria