Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 655 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa83
mod_vvisit_counterTegnap286
mod_vvisit_counterEzen a héten1239
mod_vvisit_counterMúlt héten2719
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11439
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10791
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1428519

Az elmúlt 20 percben Online: 6
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2024 márc., 29

Fülemülék éjszakája

Május 10-én a késő délutáni órákban indult el az iskola elől az a 15-fős kis csapat akik ezen az akác és bodzaillattól édes májusi estén madárének hallgatásra szánták szabadidejüket. Gumicsizma, szúnyogirtó, fényképezőgép, némi enni és innivaló elég volt ahhoz, hogy nekivágjunk a Szebecse-ér bokros területeinek. Már a lemenő nap fényében bárányok siettek hazafelé, jól képzett korcs kutya és a juhász felügyelete mellett. Ekkor a Csedmóda keleti végében jártunk, de már hallottuk a barát-poszáta, a seregély, a fekete rigó és a széncinege hangját. Az elkeskenyedő kanálisparton aztán már megszólalt a fülemüle is. Hatalmas volt a csend- zsongott a rét a kabócák és a tücskök énekétől.A fülemüle-melyet persze nem láttunk- csak énekelt, énekelt. Ez alkalommal nekünk is.

Óriási százados fehér füzek hajoltak fölénk, rózsaszínben és narancssárgában úszott a kakukkszegfűs boglárkás láprét, itt-ott élénksárga tollas kalaphoz hasonló virágaikkal integettek a mocsári nőszirmok. Legyek, darazsak, kabócák, szúnyogok dongtak körülöttünk. Meleg volt.

Hallgattuk a csendet. Ezt is meg kell tanulni! Bizony csak így lehet észrevenni a megannyi szépséget körülöttünk.

A nádasok szélén vadkacsák röppentek jöttünkre a magasba, s nádirigók, nádiposzáták sőt a nádi tücsökmadár is torkaszakadtából énekelt. A levegő zsongott, s tele volt finom illatokkal.

Már sűrvedt amikor visszaindultunk. Ez volt Dögében az első fülemülék éjszakája. A madarakról és rólunk szólt.

(as)