Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. március 29., péntek, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 340 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa251
mod_vvisit_counterTegnap286
mod_vvisit_counterEzen a héten1407
mod_vvisit_counterMúlt héten2719
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11607
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10791
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1428687

Az elmúlt 20 percben Online: 11
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2024 márc., 29

Tavaszi vizeken

A békák hiányát látva azt gondolhatnánk, hogy talán március legelején vagyunk, pedig április 5-ét mutatott a naptár. Béka, sikló, teknős, hal sajnos tényleg sehol egy darab nem volt. Madár viszont annál több. Három vállalkozó kedvű, gumicsizmával – benne három zoknival is rendelkező, s élelemmel, teával jól felszerelkezett tanulóval vágtunk neki Döge talán legszebb részének az „Aranyoskának”. Az egykori mocsárvilág mintha újra született volna a töméntelen csapadéktól. Olyan volt, mint 100-évvel ezelőtt. Visszamentünk hát az időben. A részvevő tanulók nevét is érdemes megemlíteni,mert nagyon szemfülesek voltak, akikből jó természetkutató válhat. Simon Szabolcs, Tara Attila és Varró József volt a kísérőm, pedig nem volt túl meleg, s a levegőben lógott az eső is. Térdig érő tavaszi kristálytiszta hideg vízben számos kis szigetecskére is eljutottunk. Lenyűgözően szép és madárdaltól zengő volt a táj. Már bimbózott a mocsári gólyahír, sűrű salátaként a víz alól is a fény felé igyekezett a réti boglárkák tömege, sarjadt a réti sás, kifeslettek a kerek rakottyabokrok. A tavaszt nem lehet már megállítani- legalábbis nekünk ezt üzente ez a vizeket járó két óra.

Öt hollót, sőt hollófészket, barna rétihéját, egerészölyveket, szitáló vörös vércsét, kékes rétihéját, őzeket, seregélyeket, nagy kócsagokat, bíbiceket láttunk nagy számban. Felfedeztünk egy széttépett borzot, megpillantottuk a kora tavasz legelső színes gombáját a piros csészegombát, s az „Intelke” nevű területen hátizsáknyi gyepvasércet is gyűjtöttünk.

A terepi kutatás egy nagyszabású kosborkutató túra előkészítése is volt egyben,melyet nyár elejére tervezünk. Addig persze a legközelebbi alkalommal szeretnénk beazonosítani az „Öszöd” nevű egykori középkori falut a dögei Tisza holtág környékén. Reméljük itt már sokan leszünk. Tara Attila szerint, s ezt a többiek is hangosan megerősítették- ez a délután 10-biológia és történelem órával is felért annyi mindent tanultak. Igen… talán ez az igazi kompetencia alapú, és személyre szabott oktatás, nevelés.

(Agárdi Sándor)