Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. április 19., péntek, Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 375 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa242
mod_vvisit_counterTegnap257
mod_vvisit_counterEzen a héten1380
mod_vvisit_counterMúlt héten2603
mod_vvisit_counterEbben a hónapban6006
mod_vvisit_counterA múlt hónapban12347
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1435433

Az elmúlt 20 percben Online: 5
A te IP címed: 127.0.0.1
MOZILLA 5.0,
Mai dátum: 2024 ápr., 19

Emléktábla az egykori dögei kurucoknak

PRO PATRIA ET LIBERTATE.  Ez a jelmondat volt hímezve az 1703-tól 1711-ig tartó szabadságharc zászlaira.
A II. Rákóczi Ferenc  kuruc seregébe elsőként beállt dögei katonáknak állított emléket a falu 2012. október 7-én.
A szemerkélő esőben, a zászlók behozatalát követően  kezdődött el az ünnepség a falu díszterén.
Az Ölbey Irén általános iskola első osztályos tanulóinak szavalata után  Dr. Nagy Péter polgármester emlékezett meg a Rákóczi korról, s mutatta be az egykori falu természetföldrajzi és társadalmi viszonyait.
Ezt követően Marczinkó István tanár Úr, a Rákóczi Szövetség alelnöke, ünnepi beszédében végigkövette a nyolc éves szabadságharc fontosabb eseményeit, kiemelve Rákóczi nagyságát. Skretyuk Benjámin 5. osztályos tanuló népdalai után a kárpátaljai Eszeny községből érkezett Ritmus  néptánccsoport fergeteges ruszin és magyar táncokat adott elő.  Az együttes művészeti vezetője Szabó Tibor úr volt.
Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Kovács Ferenc Eszeny község polgármestere is. A református egyház nevében Terjékné Eszterhai Enikő református lelkipásztor, míg a római katolikus egyház nevében Nagy Zsolt káplán úr áldást mondott illetve felszentelte a Török András által készített emléktáblát, melyet  az egykori Nozdroviczky uradalom 130-éves magtárja - a mai ifjúsági ház falán helyeztek el.
A dögei ünnepség a hazaszeretetet, a szülőföld iránti hűséget, és az együvé tartozás nagyszerű érzését is reprezentálta. Büszkék lehetnek a dögeiek, hogy ilyen emléktáblával gazdagodott a község, mely azt mutatja, hogy ápolni kívánják a múltat, annak tárgyi és szellemi emlékeit, s szeretnék megőrízni őseik hagyományát, őseik emlékezetét. A rendezvény lebonyolításához nyújtott segítségért köszönet a konyha, valamint  az iskola dolgozóinak, a táncosok szállításában vállalt segítségért Márta Csaba alpolgármesternek, Belinszky József képviselő úrnak és Jánvári József gépkocsivezetőnek.