Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)



MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 430 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa208
mod_vvisit_counterTegnap183
mod_vvisit_counterEzen a héten1078
mod_vvisit_counterMúlt héten2719
mod_vvisit_counterEbben a hónapban11278
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10791
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató1428358

Az elmúlt 20 percben Online: 9
A te IP címed: 127.0.0.1
,
Mai dátum: 2024 márc., 28

Most láthatod a természetben!

A sárga gévagomba

Több év óta szeretnék jó fotót készíteni erről a csodaszép színű, ehető taplógombáról. Tavaly ősszel egy akácfán meg is leltem az út mellett, de mire másnap fényképezőgéppel felszerelkezve megkerestem, már valaki leszedte. Pedig több mint 70-cm-es példány volt. Ma azonban újra sikerült a sárga a gévagomba nyomára lelnem.
Általában élő vagy elhalt lombos fákon, ezek törzsén vagy vastag ágain telepszik meg. Az ártéri erdőkben gyakran szem elé kerül. El sem lehet menni mellette, szinte vonzza a tekintetet.
A változatos alakú, lapos, egymás fölött tányérszerűen elhelyezkedő termőtestek akár 30–50 cm átmérőjűre is megnőnek. Fiatalon világossárga idősebb példányai már narancssárga színűek. Igen feltűnő jelenség. Különböző méretűre nőtt, fodros vagy hullámos szélű telepet hoznak létre, gyakorta egymás közelében. Termőrétegük likacsos, húsuk fiatalon puha és fehér színű.
A szakirodalom szerint nyáron érdemes gyűjteni a fiatal, még puha húsú példányokat, mert később a többi taplógombához hasonlóan húsa keménnyé válik. Én eddig csak ősszel figyeltem meg. Termőteste egyéves, taplószerű, emeletesen terem a fákon. Néha gumószerű példányait is láthatjuk. Az általam talált helytől keletebbre egy ilyet is leltem. Felülete hullámos - kiemelkedésekkel borított, egyenetlen, de lehet sima is. Szaga és íze kissé fanyar, savanykás-fűszeres, az idősebb példányoké csípős, csersavas. Legkorábban vízparti öreg fűzfákon és vadcseresznyén jön elő, de minden lombos fán előfordulhat. A megtámadott fa barna korhadását, végső soron lassú pusztulását idézi elő. A fotókon is látható példányokat egy öreg fehér fűzfa törzsén Dögében találtam, s csütörtökön kora reggel készült a felvétel.

(agárdy s)