Get Adobe Flash player

"Áldottak legyenek a füvek és a fák és áldott legyen a földön minden virág, és áldott legyen az út, áldott legyen a kő, mert itt jár halk léptekkel az Üdvözítő." (Ölbey Irén)MENTORÁLÓ INTÉZMÉNY 

A KÖRNYEZETI - TERMÉSZETISMERETI NEVELÉS
ÉS A TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, HOLISZTIKUS
SZEMLÉLET MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A DÖGEI
ÖLBEY IRÉN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN.

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


Ma 2018. szeptember 20., csütörtök, Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

Ki olvas minket?

Oldalainkat 88 vendég böngészi
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa72
mod_vvisit_counterTegnap294
mod_vvisit_counterEzen a héten1022
mod_vvisit_counterMúlt héten2088
mod_vvisit_counterEbben a hónapban6156
mod_vvisit_counterA múlt hónapban10365
mod_vvisit_counterEddigi összes látogató646984

Az elmúlt 20 percben Online: 1
A te IP címed: 54.80.96.153
,
Mai dátum: 2018 szept., 20

Iskolai hírek

Karácsonyi műsor

Mindenki karácsonyfája

A harmadik adventi gyertya meggyújtása

Embervoltunk hanyatlása......

A divatos kampányoktól eltérően a községi önkormányzat évente több alkalommal is szervez szemétszedéseket a településen és környékén.
December 12-én a Litki bekötő út Fényeslitkéig tartó, tehát nem csak dögei szakaszának a megtisztítását végezték el a közhasznú munkások. Harminc műanyag zsáknyi szemetet szedtek össze. Volt itt állati belsőség, döglött állati tetem, építési törmelék, autógumi, megszámlálhatatlan műanyag palack és egyéb le nem bomló hulladék. Ide jutottunk.!? A normálisan gondolkodó ember az állati tetemet elássa, de semmi esetre sem a fertőzésveszélyt jelentő útszéli kidobás ötletét választja. Egyáltalán „Embernek” lehet még nevezni azt, aki a kuka helyett a „macerásabb” zsákba csomagolást majd az útszéli kidobást választja, kockáztatva azt, hogy egyszer talán elkapják. Dániában járva megkérdeztem, hogy náluk, miért nincsenek a fasorokban illegális lerakók, sőt az utcán sem látni eldobált papírt, műanyag szatyort stb. A válasz az volt, hogy a családban is erre nevelik a gyereket, s az iskolában a környezettudatos magatartás kiemelt feladat, mindenki jár erdei iskolába, sőt még rendes iskolába is. Nálunk sajnos ez másképpen van. A környezeti nevelés mind inkább csak szólamokban létezik sok intézményben. Érzésem szerint néhány iskolai kivételtől eltekintve a perifériára szorult. Pedig nagy a baj! Nincs gyakorlati példa, és élményszerű természet közeli oktatás, vagy ahogyan én hívom „organikus szemléltetés”. Konrád Lorenz Nobel díjas etológustól olvastam a következő idézetet. „embervoltunk hanyatlása a kultúra hanyatlásával kezdődött”. A környezetkultúra hanyatlása is hanyatlás. Az ember egyszerre pusztító és építő lény. Mindig termelt hulladékot – mert ilyen. De ez mivel szerves anyag volt, évek alatt lebomlott. A műanyag palack akár egy évezredig sem bomlik le a természetben. Közben rengeteg veszélyt hordoz a megléte, nem is beszélve a látvány okozta esztétikai hangulatváltozásokról. Ha megéri s századok évezredek múlva kiássák e mai kort, biztosan s egyértelműen megértik: ez a kultúra magát mérgezte és ölte meg. A baktériumoknak azonban még lesz esélyük s néhány évmilliójuk az újrakezdésre. (agárdy s)

Tengeri málét ettünk

Egy régi dögei ételt készített el Titka Hanna és Édesanyja. Mivel a napokban természetismeretből a kukoricát tanulták a gyerekek, egy otthoni feladatot kaptak. Készítsenek a megadott recept alapján tengeri málét. Az étel nem csak szép lett, de finom is. Valamikor tejjel, túróval, aludt tejjel, vagy savanyú káposztával, esetleg lekvárral fogyasztották. Mi csak úgy magában ettük, de így is jó volt. Sokan most kóstoltak ilyet életükben először. Az "organikus szemléltetés" és az élménypedagógia így van jelen a tanórákon. Még a nevelőknek is jutott egy kis kóstoló. Köszönjük Hanna! (as)

További cikkeink...